ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Συνεχίζονται οι κόντρες

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΕΚΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η ιρανική ηγεσία ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, με αφορμή τη σκλήρυνση των κυρώσεων. Χτες, ο ανώτατος Σιίτης ιερωμένος στο Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πως το Ιράν «ούτε θα πάει σε πόλεμο, ούτε θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ» όσο η κυβέρνηση τουΠροέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν αίρει τις κυρώσεις που επανέφερε μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, τον περασμένο Μάη. «Οι Αμερικανοί έθεσαν δύο προοπτικές: Πόλεμο ή συνομιλίες... Ούτε ο πόλεμος θα συμβεί, ούτε συνομιλίες θα ξεκινήσουμε... Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, σίγουρα, θα μας έβλαπταν και απαγορεύονται», τόνισε σε δήλωσή του στην ιρανική δημόσια τηλεόραση, επισημαίνοντας την αναξιοπιστία των Αμερικανών αξιωματούχων. Στη συνέχεια φάνηκε να επικρίνει την κυβέρνηση του Προέδρου Χασάν Ροχανί για τη διαχείριση της συναλλαγματικής κρίσης που αντιμετωπίζει το ιρανικό νόμισμα (ριάλ), λέγοντας ότι προήλθε «από προβλήματα διαχείρισης που δεν έχουν σχέση με τις κυρώσεις».

Στο Πεκίνο, πάντως, ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Βιομηχανίας Πετρελαίου και Χημικών (CPCIF), Αντρέι Γιου, δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ ότι η Κίνα θα συνεχίσει κανονικά να αγοράζει το ιρανικό πετρέλαιο παρά τη «μονομερή επαναφορά αμερικανικών κυρώσεων». Υποστήριξε ότι «εταιρείες από Κίνα και Ρωσία θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό» που αφήνουν ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν επενδύσεις στο Ιράν (π.χ. η γαλλική εταιρεία Ενέργεας «Total»), για να αποφύγουν τις αμερικανικές κυρώσεις. Οπως τόνισε, «ό,τι και να κάνουν οι ΗΠΑ, δεν μπορούν να εμποδίσουν τη συνεργασία μεταξύ Ιράν και Κίνας».

Ακυρώθηκε η επίσκεψη Αμπάντι στην Τεχεράνη

Οι αμερικανικές κυρώσεις και απειλές σε βάρος χωρών που συνεχίζουν τις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν προκάλεσαν μεταξύ άλλων την ακύρωση της επίσκεψης που είχε προγραμματίσει για αύριο Τετάρτη ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι στην Τεχεράνη. Ο Αμπάντι επικαλέστηκε «βεβαρημένο πρόγραμμα», ωστόσο αφορμή έδωσαν οι έντονες αντιδράσεις Ιρανών αξιωματούχων για την «απρόθυμη» απόφαση του Αμπάντι να εφαρμόσει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Παράλληλα, χτες, η ιρανική δημόσια τηλεόραση μετέδωσε δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, στρατηγού Αμπίρ Χαταμί, σχετικά με την έναρξη της παραγωγής νέας σειράς βαλλιστικών πυραύλων εδάφους - εδάφους μεγάλου βεληνεκούς και «παντός καιρού», που δεν εντοπίζονται εύκολα από ραντάρ. Οι πύραυλοι φέρουν την ονομασία «Φατέχ ε Μόμπιν» («Λαμπρός Κατακτητής»).

ΣΥΡΙΑ
Στο επίκεντρο η «επόμενη μέρα»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τα παζάρια για την «επόμενη μέρα» στη Συρία συνεχίζονται πυρετωδώς. Χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μετέβη στην Αγκυρα, συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις με Τούρκους διπλωμάτες και άλλους αξιωματούχους στο πλαίσιο και των προετοιμασιών για την πραγματοποίηση συνόδου για τη Συρία που ετοιμάζει για τις 7 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων από Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία (αλλά όχι τις ΗΠΑ!). Σε ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας - Τουρκίας επισημάνθηκε ότι συζητήθηκε η προετοιμασία συνόδου «με θέμα τη διευθέτηση του συριακού ζητήματος»...

Ο Λαβρόφ είχε χτες σχετική τηλεφωνική επικοινωνία και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία συνθηκών για τον επαναπατρισμό των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων και στις λεγόμενες ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων».

Η κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, ανακοίνωσε ότι εντείνει τις προετοιμασίες για την επιστροφή προσφύγων, ενώ την ίδια περίοδο, πολλά ντόπια και ξένα μονοπώλια διαγκωνίζονται για να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο κομμάτι από την τεράστια πίτα (ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων) ανοικοδόμησης την «επόμενη μέρα» του πολέμου...

Χτες επίσης, δεκάδες άτομα (μεταξύ των οποίων αρκετοί άμαχοι και παιδιά) σκοτώθηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών και όπλων σε κατοικημένη ζώνη. Η έκρηξη φέρεται πως προκλήθηκε μετά από επιδρομή της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας σε περιοχή της πόλης Σαρμάντα της επαρχίας Ιντλίμπ (όπου έχουν καταφύγει περίπου 4 εκατομμύρια αντικαθεστωτικοί, τζιχαντιστές, μαζί με τις οικογένειές τους).

Αξιωματούχοι διεθνών οργανώσεων αρωγής υποστήριξαν ότι τα θύματα από την έκρηξη ανήλθαν σε τουλάχιστον 134, εκ των οποίων οι 59 ήταν άμαχοι και οι άλλοι αντικαθεστωτικοί. Πληροφορίες του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφεραν ότι οι άμαχοι που σκοτώθηκαν ήταν τουλάχιστον 52.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διμερής συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών

Η Αγκελα Μέρκελ και ο Πέδρο Σάντσεθ
Η Αγκελα Μέρκελ και ο Πέδρο Σάντσεθ
ΜΑΔΡΙΤΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Στη διαχείριση μεταναστών και προσφύγων επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ της Αγκελα Μέρκελ και του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, το Σάββατο, κατά τη διάρκεια διήμερης περιοδείας της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Ισπανία.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διμερή συμφωνία επαναπροώθησης εντός 48 ωρών προσφύγων από τη Γερμανία στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ, που για πολλούς είναι η Ισπανία. Η Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία θα στηρίξει την Ισπανία στις διαπραγματεύσεις της με το Μαρόκο, από όπου έρχεται από τις αρχές του χρόνου το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων.

«Η αξία της συμφωνίας έγκειται καταρχάς στο ότι καθιστά σαφές πως η Γερμανία και η Ισπανία στηρίζουν ευρωπαϊκή λύση στο Προσφυγικό», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Επιπλέον, χαρακτήρισε «μη λειτουργικό» τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που ορίζει ότι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα υποδοχής τους στην ΕΕ, ωστόσο επί της ουσίας το εφαρμόζει. Ο Σάντσεθ δήλωσε πως η Ισπανία αποδέχεται την ευθύνη της «να απαγορεύσουμε τη δευτερογενή μετανάστευση (εντός της ΕΕ), για παράδειγμα προς τη Γερμανία».

Τέλος, σύμφωνα με την Αγκ. Μέρκελ, οι δυο ηγέτες συζήτησαν και για εμπορικά ζητήματα, ειδικά σε σχέση με τις ΗΠΑ. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το πρόσφατο ταξίδι του Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ στις ΗΠΑ και την απόφαση να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους όρους του μεταξύ τους εμπορίου.

Χτες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Μέρκελ είπε πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα σχετικά με το Μεταναστευτικό έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενώ αυτές με την Ιταλία θα διαρκέσουν περισσότερο. Δεν απέκλεισε να έχει συνομιλίες με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε.

Συνάντηση Μέρκελ - Πούτιν το Σάββατο

Με «ατζέντα» τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα θα συναντηθούν το Σάββατο στο Βερολίνο ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με την καγκελάριο Μέρκελ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στη Συρία, στην Ανατολική Ουκρανία, αλλά και σε ενεργειακά ζητήματα, δηλαδή στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2». Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε τρεις μήνες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ισραηλινοί Εβραίοι και Αραβες πολίτες διαδήλωσαν μαζί κατά δεκάδες χιλιάδες το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ απαιτώντας την άμεση απόσυρση του επαίσχυντου νόμου περί «Εβραϊκού Κράτους», που ψήφισε πριν από μερικές βδομάδες η ισραηλινή Βουλή με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, ανακοίνωσε χτες πως στις πλημμύρες των τελευταίων τριών βδομάδων σε αρκετές περιοχές της χώρας πνίγηκαν τουλάχιστον 23 άτομα, έμειναν άστεγες πάνω από 8.900 οικογένειες και σημειώθηκαν καταστροφές σε βασικές υποδομές και υπηρεσίες.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στις Φιλιππίνες ανακοίνωσε χτες πως ο Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε θα επισκεφθεί στο Ισραήλ από τις 2 έως τις 5 Σεπτέμβρη και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου συζητώντας συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της γεωργίας, της αντιτρομοκρατίας, της απασχόλησης. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη Φιλιππινέζου Προέδρου αφότου Ισραήλ - Φιλιππίνες σύναψαν διπλωματικές σχέσεις το 1957. Το δρόμο περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων φαίνεται πως μεταξύ άλλων άνοιξε πρόσφατη συμφωνία με ισραηλινό μονοπώλιο πολεμικής βιομηχανίας που πέτυχε την πώληση σημαντικής ποσότητας πυροβόλων, όπλων και πυρομαχικών για τις φιλιππινέζικες αστυνομικές δυνάμεις.

ΥΕΜΕΝΗ
Λαϊκή οργή για τη δολοφονία 40 μαθητών

ΣΑΝΑΑ.--

Σε λαϊκή κινητοποίηση κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων της μετατράπηκε χτες η κηδεία 40 παιδιών που δολοφονήθηκαν στο τέλος της περασμένης Πέμπτης, κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών, ενώ επέβαιναν σε σχολικό λεωφορείο, τη στιγμή που περνούσαν από τη λαϊκή αγορά στην πόλη Νταχγιάν της επαρχίας Σαάντ.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες άσκησε υποκριτικά «πιέσεις» στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ηγούνται της ιμπεριαλιστικής επέμβασης η οποία έχει εξαπολυθεί από το 2015, ζητώντας τη διενέργεια «ανεξάρτητης έρευνας».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα Σύνοδος Κορυφής το Σεπτέμβρη

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Μια τρίτη συνάντηση κορυφής μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας θα πραγματοποιηθεί στην Πιονγιάνγκ το Σεπτέμβρη, όπως ανακοίνωσαν χτες οι δύο πλευρές μετά από συνομιλίες υψηλού επιπέδου στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ.

Η νέα συνάντηση μεταξύ του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Τζε Ιν και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν γίνεται στο πλαίσιο των ευρύτερων εξελίξεων και παζαριών στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, που εντείνονται τους τελευταίους μήνες, με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν να αναβαθμίσουν την οικονομική και γεωπολιτική τους παρουσία, απειλώντας «ζωτικό χώρο» της Κίνας.

Αυτό φανερώνει και η έντονη κινητικότητα στην Κορεατική Χερσόνησο: Οι δύο προηγούμενες συναντήσεις είχαν γίνει τον περασμένο Απρίλη και Μάη, ενώ τον Ιούνη συναντήθηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, συνεχίζεται το σκληρό παζάρι με προμετωπίδα την «αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας, ενώ οι αμερικανικές και άλλες κυρώσεις παραμένουν ως μοχλός πίεσης.

Στις χτεσινές συνομιλίες, αξιωματούχοι των δύο χωρών συζήτησαν για την πρόοδο όσων συμφωνήθηκαν στις δύο προηγούμενες συναντήσεις κορυφής, ιδίως αναφορικά με την επέκταση των διασυνοριακών συναλλαγών και της μεταξύ τους συνεργασίας. Επίσης συζητήθηκε η επίσημη λήξη του Κορεατικού Πολέμου (1950 - 1953), την οποία έχουν δεσμευτεί ότι θα επιτύχουν έως το τέλος του χρόνου.

Η κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες ανέφερε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής Μουν - Κιμ στην Πιονγιάνγκ πριν από τα τέλη Σεπτέμβρη, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ