ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Συνεχείς σφαγές και επιλεκτικό εμπάργκο

Από χτεσινή διαμαρτυρία Υεμενιτών στο Κάιρο ενάντια στην επέμβαση υπό τη Σαουδική Αραβία
Από χτεσινή διαμαρτυρία Υεμενιτών στο Κάιρο ενάντια στην επέμβαση υπό τη Σαουδική Αραβία
ΣΑΝΑΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Προσπερνώντας σαν «λεπτομέρεια» το αιματοκύλισμα του υεμενίτικου λαού από τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη του (υπό Σαουδικής Αραβίας) 10μελούς συνασπισμού που ισοπεδώνει από τις 26 Μάρτη αστικές και αγροτικές περιοχές της Υεμένης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε χτες κατά πλειοψηφία απόφαση για την επιβολή επιλεκτικού εμπάργκο όπλων και την επίσπευση «ειρηνευτικών» συνομιλιών.

Η απόφαση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Υεμένη ψηφίστηκε από τους πρέσβεις 14 χωρών - μελών, ενώ η Ρωσία απείχε της ψηφοφορίας καθώς επιδίωκε διευρυμένο εμπάργκο όπλων που θα αφορούσε όλες τις εμπόλεμες πλευρές.

Μεταξύ άλλων, επιβάλλεται εμπάργκο όπλων στην ηγεσία των Σιιτών Χούτι που έχουν καταλάβει από τον περασμένο Σεπτέμβρη τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σαναά, των βορειοδυτικών και κεντρικών περιοχών της χώρας και καλούνται να σταματήσουν «άμεσα και άνευ όρων» τις εχθροπραξίες. Η απόφαση ζητεί όλες τις πλευρές «να διαπραγματευτούν το συντομότερο για την ταχεία διακοπή» των συγκρούσεων ενώ δεν αναφέρει ούτε λέξη κατά του σαουδαραβικού στρατιωτικού συνασπισμού που σφαγιάζει εδώ και τρεις βδομάδες εκατοντάδες αμάχους την Υεμένη και έχει εκτοπίσει από τις εστίες τους πάνω από 121.000 πολίτες. Παρά το γεγονός ότι το ίδιο 24ωρο ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη, Ζεΐντ Ράαντ Αλ Χουσέιν, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για τις απώλειες αμάχων στην Υεμένη, τονίζοντας ότι από τις αεροπορικές επιδρομές έχουν ισοπεδωθεί στην Υεμένη πάνω από 50 δημόσια κτίρια, εκ των οποίων τουλάχιστον οκτώ νοσοκομεία, 17 σχολεία, εργοστάσια, γέφυρες, τζαμιά.

Το ίδιο 24ωρο στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας, Ριάντ, ο Σαουδάραβας στρατηγός Αχμεντ Ασίρι, εκπρόσωπος της επιχείρησης «Αποφασιστική Καταιγίδα» στην Υεμένη, εξήρε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι η άσκηση «διπλωματικής και στρατιωτικής πίεσης χρειάζεται για να επιτευχθεί ειρήνη». Απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν στην Υεμένη βρίσκονται ήδη αιγυπτιακά στρατεύματα και εάν ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μετέβη χτες αιφνιδίως στο Κάιρο με αυτόν τον σκοπό.

Μέσα στον κυκεώνα εξελίξεων εκπρόσωπος των τζιχαντιστών της οργάνωσης AQPA («Αλ Κάιντα» Αραβικής Χερσονήσου) υποστήριξε ότι τη Δευτέρα σκοτώθηκε από βόμβες αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη νοτιοανατολική Υεμένη ένα από τα ιδρυτικά ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, ο Ιμπραχίμ αλ Ρουμπάις.

ΡΩΣΙΑ
Προχωράει πώληση «S-300» στο Ιράν

Αντιδράσεις από ΗΠΑ, Ισραήλ και Γερμανία

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τις έντονες αντιδράσεις ΗΠΑ, Ισραήλ και Γερμανίας προκάλεσε η απόφαση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να άρει, με προεδρικό διάταγμα, στις 13/4, τις κυρώσεις που είχε επιβάλει το 2010 ο τότε προκάτοχός του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για την πώληση ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων «S-300» στο Ιράν, στο πλαίσιο πιέσεων διεθνούς διαπραγμάτευσης για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η άρση απαγόρευσης στην πώληση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων στο Ιράν, που είχε κλειστεί με διμερή συμφωνία το 2007 έναντι 800.000.000 δολαρίων, ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης και την εφαρμογή συμφωνίας ανταλλαγής ιρανικού πετρελαίου έναντι ρωσικών προϊόντων με την Τεχεράνη. Ο Πεσκόφ εξήγησε ότι η υπογραφή σχετικού ρωσικού προεδρικού διατάγματος ήταν μεταξύ άλλων συνέπεια της προκαταρκτικής συμφωνίας που επήλθε στις 2/4/15 στη Λοζάνη της Ελβετίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα «S-300» αναμένεται, εκτός απροόπτου, να παραδοθούν στο Ιράν εντός του 2015, δήλωσε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και Interfax ο γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχάνι.

Αμέσως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εξέφρασε ανησυχίες προς τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, για την άρση της απαγόρευσης πώλησης των «S-300» στο Ιράν. Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τάχθηκε εναντίον της απόφασης της Ρωσίας να παραδώσει στο Ιράν τους «S-300» λέγοντας σε δημοσιογράφους: «Βρισκόμαστε στη μέση μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας... Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ανταμοιβές στο στάδιο αυτό».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντέδρασε πιο έντονα. Πρώτα από όλα επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο εκφράζοντας την «απογοήτευση» της κυβέρνησής του και υποστήριξε ότι αυτό «θα αυξήσει την επιθετικότητα του Ιράν στην περιοχή» και «θα αποσταθεροποιήσει την κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή». Ο Πούτιν από την πλευρά του υποστήριξε ότι τα αντιπυραυλικά συστήματα «S-300» είναι αμιγώς αμυντικά και όχι επιθετικά και ότι ως εκ τούτου δεν συνιστούν απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ ή άλλης χώρας.

Τέλος, χτες, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, από την Ισπανία όπου βρέθηκε, εξέφρασε την απόφαση της ιρανικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε «μη αναστρέψιμα βήματα» προκειμένου να διευθετήσει το ζήτημα με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εφόσον παράλληλα πάρουν παρόμοια μέτρα οι άλλοι εταίροι στη διεθνή διαπραγμάτευση. Ο ίδιος ανήγγειλε ότι ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει στις 21 τρέχοντος μηνός.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
«Ανάκτηση εδαφών» βλέπει ο Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την εκτίμηση ότι οι τζιχαντιστές έχασαν το 1/4 των εδαφών που κατέλαβαν το περασμένο καλοκαίρι εξαιτίας επιχειρήσεων που έκαναν τους τελευταίους μήνες οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας σε συνεργασία με τον υπό αμερικανικής ηγεσίας συνασπισμό έκανε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υποδεχόμενος τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι στο Λευκό Οίκο.

Επίσης, ο Ομπάμα επιχείρησε να προβάλει το δήθεν «ανθρωπιστικό» ενδιαφέρον του για τους χιλιάδες αμάχους που έχουν πέσει θύματα του πολέμου, ανακοινώνοντας έκτακτη «ανθρωπιστική βοήθεια» περίπου 200 εκατομμυρίων δολαρίων. Εξήρε το έργο του Ιρακινού πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι αφότου ανέλαβε την εξουσία, πριν από περίπου επτά μήνες, οι ιρακινές δυνάμεις εμφανίζονται «καλύτερα εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες».

Νωρίτερα, πάντως, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Α. Γουόρεν, κάνοντας ανάλογες εκτιμήσεις για τη θέση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία υποστήριξε ότι εκεί οι ισλαμιστές μισθοφόροι «διατηρούν γενικά τον έλεγχό τους», χάνοντας, αφενός έδαφος γύρω από τη βόρεια συριακή κουρδική πόλη Κομπανί, αλλά αντιθέτως κερδίζοντας έδαφος στα περίχωρα της Δαμασκού και της Χομς, εισβάλλοντας προ ημερών και στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στο Γιαρμούκ.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, Τσέχα, Βέρα Γιούροβα, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές που έχουν στρατολογηθεί από το «Ισλαμικό Κράτος» σε Συρία και Ιράκ είναι περίπου 5.000 έως 6.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 1.450 Γάλλων. Εξέφρασε δε το φόβο ότι αυτοί οι αριθμοί «είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υποτιμημένοι» και ότι αυτό που χρειάζεται είναι πρόληψη παρά καταστολή.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πολύνεκρες επιθέσεις

ΚΑΪΡΟ.--

Κλιμάκωσαν τις επιθέσεις κατά θέσεων του αιγυπτιακού στρατού και της αστυνομίας οι τζιχαντιστές οργάνωσης - παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Χερσόνησο του Σινά, την Κυριακή, ένα 24ωρο μετά την επικύρωση των θανατικών ποινών από δικαστήριο του Καΐρου σε βάρος του αρχηγού των «Αδελφών Μουσουλμάνων», Μοχάμεντ Μπαντίε και άλλων 13 στελεχών της οργάνωσης.

Η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής οπότε εξερράγη βόμβα που πυροδοτήθηκε όταν στρατιωτικό μεταγωγικό όχημα με ελαφριά θωράκιση πλησίασε δρόμο κοντά στην κοινότητα Σέιχ Ζουάιντ, στο Βόρειο Σινά. Από την ισχυρή έκρηξη σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι (οι περισσότεροι στρατιωτικοί). Είχε προηγηθεί και άλλη επίθεση αυτοκτονίας ισλαμιστών μισθοφόρων στο Βόρειο Σινά με αποτέλεσμα οκτώ νεκρούς (οι περισσότεροι αστυνομικοί) και 44 τραυματίες. Σε άλλο επεισόδιο, ένας λοχαγός του στρατού και δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν σημειώθηκε επίθεση τζιχαντιστών και κοντά στην πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ώρες, αφότου ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης σε όσους κρίνονται ένοχοι στην κατηγορία ότι σκάβουν ή χρησιμοποιούν υπόγειες στοές που διαπερνούν τα σύνορα, ιδίως τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

ΛΙΒΥΗ
Βόμβες σε πρεσβείες

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Την έντονη αντίδραση των κυβερνήσεων του Μαρόκου και της Νότιας Κορέας προκάλεσαν οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν τις περασμένες Κυριακή και Δευτέρα τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στις πρεσβείες των δύο χωρών στην Τρίπολη της Λιβύης. Πρώτα σημειώθηκε βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία τη Νότιας Κορέας τα ξημερώματα της Κυριακής με αποτέλεσμα το θάνατο ενός φρουρού και ενός διερχόμενου περαστικού. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ακολούθησε επίθεση στην πρεσβεία του Μαρόκου με βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμάτων. Η έκρηξη προκάλεσε υλικές ζημιές, χωρίς θύματα. Η κυβέρνηση του Μαρόκου καταδίκασε την επίθεση και απαίτησε την άμεση διενέργεια έρευνας. Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας από την πλευρά της ανακοίνωσε το κλείσιμο της πρεσβείας στην Τρίπολη και τη μεταφορά προσωπικού και των υπηρεσιών που διεκπεραιώνονταν εκεί στην πρεσβεία στην Τυνησία.

ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Ποινές σε μισθοφόρους της «Μπλακγουότερ»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εφεση ανακοίνωσαν χτες βράδυ πως θα ασκήσουν οι δικηγόροι υπεράσπισης τεσσάρων μισθοφόρων φονιάδων της «Μπλακγουότερ» («Blackwater») που καταδικάστηκαν τη Δευτέρα από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για το ρόλο που είχαν στους μαζικούς πυροβολισμούς Ιρακινών πολιτών το 2007 στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα το θάνατο 15 αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 17.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες, αφότου ο Αμερικανός δικαστής Ρόις Λάμπερθ απήγγειλε στον Νίκολας Σλέιτεν, την ποινή ισόβιας κάθειρξης και από 30 χρόνια κάθειρξης στους Πολ Σλάουθ, Ιβαν Λίμπερτι και Ντάστιν Χερντ κρίνοντάς τους ένοχους για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ