ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τώρα πιέζουν και οι Γάλλοι

«Η γαλλική κυβέρνηση απαιτεί από τη Λευκωσία να δεχτεί το κείμενο της αντιδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτό δηλώνει ο Γάλλος πρεσβευτής στη Λευκωσία, Αντελέν ντε Λα Τουρντιπέν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ».

Στη συνέντευξή του, ο Γάλλος διπλωμάτης αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Το τελευταίο κείμενο της αντιδήλωσης, που θα συζητηθεί, στη σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι ο καλύτερος δυνατός συμβιβασμός.

- Η Λευκωσία πρέπει να εμπιστευτεί την Ευρωπαϊκή Ενωση, «διαφορετικά δεν έχει λόγο να είναι μέλος της λέσχης».

- Η αντιδήλωση δεν είναι κυπριακό έγγραφο, αλλά ευρωπαϊκό. Είναι πολιτική διακήρυξη και όχι ασφαλιστήριο με ρήτρες και κυρώσεις.

- Και η Κύπρος επέμενε για την έναρξη των ενταξιακών της Τουρκίας.

Επιπλέον, ο Αντελέν ντε Λα Τουρντιπέν αναφέρει πως η Γαλλία διαβουλεύτηκε με όλους τους εταίρους και με την Κύπρο και την Ελλάδα, τον περασμένο Αύγουστο. «Η διαπίστωση», προσθέτει, «ήταν ότι και η Αθήνα και η Λευκωσία επιθυμούσαν, διακαώς, την έναρξη των ενταξιακών της Αγκυρας». Τέλος, ο Γάλλος πρεσβευτής επισημαίνει στη συνέντευξή του πως «δεν μπορούσαμε εμείς να είμαστε πιο Κύπριοι από τους Κυπρίους».

Δε σχολιάζει η κυπριακή κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει τις χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου πρέσβη, ο οποίος ανέφερε ότι η γαλλική κυβέρνηση απαιτεί από τη Λευκωσία να δεχτεί την αντιδήλωση και ότι το τελευταίο προσχέδιο είναι ο καλύτερος συμβιβασμός.

«Είναι θέσεις της γαλλικής κυβέρνησης και του πρέσβη, δε θα τις αξιολογήσω», περιορίστηκε να αναφέρει ο Κ. Χρυσοστομίδης.

Οπως δήλωσε, η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες, για να καταστεί ικανοποιητική η αντιδήλωση των «25».

Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η παρέμβαση της Γαλλίας εισήγαγε κάποια θετικά στοιχεία, αλλά στο σύνολό του το κείμενο της αντιδήλωσης στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι ικανοποιητικό. «Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και δε θα ήταν σωστό να κάνω περαιτέρω σχόλια», είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

Δηλώσεις Ιακώβου

Αμφιβολίες για το κατά πόσον το προσχέδιο αντιδήλωσης των «25» στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κύπρου θα είναι το τελικό κείμενο, εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας εξέφρασε την άποψη πως το κείμενο, που κυκλοφόρησε χτες στις Βρυξέλλες και θα τεθεί ενώπιον της συνεδρίασης της ΚΟΡΕΠΕΡ το απόγευμα, δε θα έχει τη μορφή «πάρτε το ή αφήστε το».

Ο κύριος Ιακώβου, αφού επανέλαβε τις επικρίσεις εναντίον της βρετανικής προεδρίας για τη στάση της, τόνισε πως «η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές της, μέσα από διαπραγματεύσεις και με τη διατύπωση των θέσεών της».

Σε ερώτηση, αν η Λευκωσία θα ασκήσει «βέτο» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, απάντησε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποφασίσει, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση και της προεδρίας, αλλά και των άλλων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ερντογάν: Κακώς συζητάμε

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε με δριμύτητα τη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη σχετικά με την αναγνώριση της Κύπρου από την Αγκυρα ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ και δήλωσε ότι δε συνάδει με τη διπλωματική ηθική.

«Η Τουρκία εκπλήρωσε τα (πολιτικά) κριτήρια της Κοπεγχάγης, δουλεύοντας μέρα - νύχτα... και τώρα, έπειτα απ' όσα κάναμε, τίθεται ακόμη το ερώτημα εάν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν ή όχι», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας του αργά χτες τη νύχτα στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή. «Το να τίθενται στην Τουρκία ορισμένα θέματα που δεν έχουν καμία σχέση δε συνάδει με τη διεθνή διπλωματική ηθική», είπε.

Παράλληλα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε επιστολή του προς τη βρετανική προεδρία της ΕΕ, την καλεί να παρακινήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά για τη διευθέτηση του Κυπριακού και όχι να ασκεί πίεση στην Τουρκία. Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι η άσκηση πίεσης στην Τουρκία θα ενθαρρύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά προς την κατεύθυνση μη επίτευξης λύσης του Κυπριακού. Σημείωσε ότι στην επιστολή του προς τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών εκθέτει τις θέσεις και απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, αναφέροντας ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εκτός διαπραγμάτευσης.

Η επιμονή της ΕΕ, ώστε η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, θέτει αδιέξοδο στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για λύση και σταματά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ούτε χτες τα βρήκαν στις Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, στη χτεσινή συνεδρίαση των Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες συνεχίστηκε η συζήτηση και η σύνθετη και δύσκολη διαπραγμάτευση, που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ανταπάντησης στη γνωστή μονομερή τουρκική δήλωση της 29ης Ιούλη.

Η χτεσινή συζήτηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ, διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, έγιναν βήματα προόδου προς μία σαφή ευρωπαϊκή αντιδήλωση. Ωστόσο, στο στάδιο αυτό δεν κατέστη δυνατό να υιοθετηθεί το τελικό κείμενο.

Η επόμενη συνάντηση των Μονίμων Αντιπροσώπων προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτέμβρη.

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Καταδικάζεται το αντικομμουνιστικό ψήφισμα

Να σταματήσει το κυνήγι των μαγισσών στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, από ομάδες γνωστές για τις φασιστικές τους αντιλήψεις, απαιτεί, με ψήφισμά του, το Παράρτημα Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ, καταδικάζοντας με κατηγορηματικό τρόπο το αντιδραστικό και αντικομμουνιστικό ψήφισμα που προωθεί η ΕΕ.

Με το ψήφισμά τους, οι αντιστασιακοί ζητούν την απόρριψη του αντιδραστικού ψηφίσματος για την «καταδίκη του κομμουνισμού», τονίζοντας: «Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το ΚΚΕ, μαζί με άλλα δημοκρατικά κόμματα, πρωτοστάτησε στην Ελλάδα για τη δημιουργία του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της Εθνικής Αλληλεγγύης. Αυτές οι οργανώσεις - συνεχίζει - αντιστάθηκαν με όλα τα μέσα, ενάντια στην κατοχή της χώρας μας, την περίοδο 1941 - 1945 από τα ναζιστικά γερμανικά και τα φασιστικά ιταλικά στρατεύματα, για την απελευθέρωση της χώρας μας.

Βοήθησαν σημαντικά τον αγώνα ένοπλα και με άλλους τρόπους και δράσεις για την απελευθέρωση της χώρας μας, αλλά και τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών».

Αυτό που προσπαθούν σήμερα να κάνουν με το μνημόνιο που προωθούν, τα αναβιούμενα - όπως τα χαρακτηρίζει - υπολείμματα του φασισμού, είναι να εξομοιώσουν την ωμή φασιστική βία με τις δημοκρατικές πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, ισονομίας και της ισηγορίας.

«Προσπαθούν να εξομοιώσουν την αυτοθυσία με το θάνατο, τη συντροφική αλληλεγγύη των λαών με τη βαρβαρότητα. Την υποταγή, με το δικαίωμα των λαών να ζουν και να είναι αφέντες στον τόπο τους».

Το μνημόνιο αυτό, καταλήγουν οι αντιστασιακοί, ομολογεί ότι στοχεύει ευθέως στον περιορισμό της πολιτικής ισχύος και επιρροής των κομμουνιστικών και αντικαπιταλιστικών κομμάτων. Αμφισβητεί ευθέως τις βασικές δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα των λαών, τις οποίες το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης οφείλει να υπερασπίζει.

Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Πατώντας σε δυο βάρκες...

Ζήτησε συνεργασία από το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση του προβλήματος της «Ολυμπιακής»

Περισσότερη κρατική παρέμβαση και λιγότερη ιδιωτική πρωτοβουλία ζήτησε από την κυβέρνηση της ΝΔ ο Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, προσπαθώντας να δημιουργήσει αυταπάτες στον εργαζόμενο λαό ότι μπορεί να δει καλύτερες μέρες με μία πολιτική που να πατάει σε δύο βάρκες. Εριξε μερικά κροκοδείλια δάκρυα για τη φτώχεια, την ανεργία και το μολυσμένο περιβάλλον της πολύπαθης Θεσσαλονίκης των ξεριζωμένων και των ταλαιπωρημένων εργατικών οικογενειών, και ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούν για μία «κρατική» «Ολυμπιακή Αεροπορία», λες και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πολιτική ευθύνη για το σημερινό ξεπούλημα της «Ολυμπιακής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ παρομοίασε με την πολιτική Μπους την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση Καραμανλή και κατηγόρησε την κυβέρνηση για μη εφαρμογή της δήθεν δίκαιης ευρωπαϊκής κοινοτικής νομοθεσίας για την «Ολυμπιακή Αεροπορία», προσπαθώντας να αποκρύψει το βαθύ αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ. Ακόμα, εγκάλεσε την ελληνική αστική τάξη, που μεταφέρει τις επιχειρήσεις της σε άλλες χώρες, όπου υπάρχουν πιο φτηνά εργατικά χέρια. Ενώ επιδόθηκε σε επαναστατικές κορόνες, σε μία προσπάθεια να αποσπάσει το ενδιαφέρον της νεολαίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, προσπάθησε να αποφύγει το σκόπελο, δίνοντας διπλωματική απάντηση του τύπου: «Αν τηρεί τις προδιαγραφές, να μπει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ