ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης

Καταργούνται τρία μικρά νοσοκομεία στην Αθήνα και θα αρχίσουν μετακινήσεις στα πλαίσια των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ)

Με αποπροσανατολιστικό μέσο την κόντρα της με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιβάλει την αντιλαϊκή της πολιτική στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων, που κατ' επίφαση φέρει την ονομασία «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ». Πρόκειται για ένα εγχείρημα που θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις - πρωτίστως - στους ασθενείς, στους γιατρούς και στους υγειονομικούς, ενώ απ' τη μέγκενη της κυβερνητικής πολιτικής δε θα ξεφύγουν ούτε οι ίδιες οι υγειονομικές μονάδες.

Αποκαλυπτικοί γι' αυτό το εγχείρημα ήταν χτες τόσο ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας.

Αναφερόμενος στα θέματα των πανεπιστημιακών γιατρών, ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε χωρίς περιστροφές: «Δεν πρόκειται απλά για κόντρα πανεπιστημιακών γιατρών με τον υπουργό Υγείας. Πρόκειται για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την Υγεία». Ο νόμος αυτός, πρόσθεσε, δεν επιφέρει απλώς κάποιες αλλαγές. Αλλά «το κεντρικό ενδιαφέρον μας είναι να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην Υγεία» και η «παρεχόμενη δημόσια Υγεία να είναι ποιοτική».

Χτες η περίφημη κόντρα πανεπιστημιακών-υπουργείου Υγείας πήρε μεγάλη δημοσιότητα και στη σκιά της ο Αλ. Παπαδόπουλος προσπάθησε να κρύψει τις πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, ενώ με στόμφο -και αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - εμφάνισε τα σχέδια της κυβέρνησης ως εξυγίανση του υγειονομικού συστήματος. Αρωγό σε αυτή την προσπάθεια έχει μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ετσι, χτες, του διέθεσε μια ολόκληρη ώρα ο ραδιοσταθμός «Φλας» για να απαντήσει σε ερωτήματα των ακροατών, αλλά όλως περιέργως μετά το πρώτο μισάωρο το κέντρο του σταθμού μπλοκαρίστηκε και η κουβέντα συνεχίστηκε με τον Ν. Κακαουνάκη.

Μεταξύ των άλλων ο Αλ. Παπαδόπουλος υποσχέθηκε τη μετατροπή τριών μικρών νοσοκομείων της Αττικής σε κέντρα αποκατάστασης ή γηριατρικά νοσοκομεία για να μην «πηγαίνουν να καταλαμβάνουν κρεβάτια στον "Ευαγγελισμό"». Η αποστροφή αυτή του υπουργού ήταν μια έμμεση απάντηση στο χτεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» για τις απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας στον «Ευαγγελισμό» με ράντζα.

Το γονάτισμα του προσωπικού αλλά και του ίδιου του νοσοκομείου προκαλείται εν πρώτοις απ' την έλλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και δευτερευόντως γιατί η ίδια η κυβέρνηση - παρά τις συνεχόμενες υποσχέσεις της - δεν εντάσσει στην εφημερία και το ΝΙΜΤΣ, που βρίσκεται δίπλα στον «Ευαγγελισμό». Οσον αφορά στα τρία νοσοκομεία που θα αλλάξει ο χαρακτήρας τους, ο Αλ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε ν' αποκαλύψει τα ονόματά τους. Εικάζεται όμως ότι θα είναι το «Ελπίς», το Πατησίων και η Πολυκλινική, καθώς είναι τα νοσοκομεία που προσφέρονται για προσαρμογή στις εκάστοτε απαιτήσεις που προβάλλονται ως αναγκαιότητα. Οπως άλλοτε προορίζονταν για διαγνωστικά κέντρα, έτσι τώρα πλασάρονται ως κέντρα αποκατάστασης ή γηριατρικά κέντρα. Παλιότερα το «Ελπίς» παρουσιάστηκε ως λύση για τη λειτουργία του «Θριάσιου» Νοσοκομείου με τη μεταφορά κλινικών.

Χτες το βράδυ κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι θα μεταφερθούν από το «Ελπίς» χειρουργοί στο Λαϊκό σε περίπτωση που οι πανεπιστημιακοί γιατροί αποχωρήσουν απ' το Λαϊκό. Οι χειρουργικές κλινικές στο «Ελπίς» έχουν κλείσει για ανακαίνιση και η δυνατότητα μετακίνησης στα πλαίσια του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) δίνεται με το νέο νόμο. Πρόκειται για μια δυνατότητα που μπορεί να καταλήξει σε αυθαιρεσία όταν προταχτούν οι ανάγκες και οι μετακινήσεις γίνουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μετακινουμένων.

Αναφερόμενος χτες στους πανεπιστημιακούς γιατρούς, ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι ίδιοι επέλεξαν να μην κάνουν κλινικό έργο στα δημόσια νοσοκομεία. Απ' τη μεριά τους οι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι εκπαιδευτικό έργο - το οποίο δέχονται να κάνουν - δε νοείται εκτός νοσοκομείων.

Πρόκειται για ψευτοδίλημμα, καθώς δεν απαντά στο βασικό ερώτημα για ποια Παιδεία ή ποια Υγεία στοχεύει ο καθένας. Απλώς βολεύει και τους δυο και τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν κάποια παζάρια.

Ετσι χτες - μετά τις προχτεσινές επιστολές των διοικήσεων προς τους πανεπιστημιακούς που τους γνωστοποιούσαν ότι παύουν να αποτελούν στελέχη των κλινικών - ο Αλ. Παπαδόπουλος έστειλε νέα εγκύκλιο προς τους προέδρους των ΠεΣΥ, στην οποία αναφέρει ότι «οι πανεπιστημιακοί γιατροί που αποχώρησαν με δική τους πρωτοβουλία μπορούν όποτε θελήσουν να επανέλθουν αλλά μόνο με το νόμιμο τρόπο».

Τέλος, ο Αλ. Παπαδόπουλος και χτες επέμενε στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ιδιωτικά, τη στιγμή που πληρώνει απ' την τσέπη του ο ασθενής. «Κάναμε, είπε, ό,τι γίνεται στην Ευρώπη».

Αστυνομοκρατία και σπρωξίματα στις αποκλειστικές νοσοκόμες

Η κυβέρνηση τις έπαιζε «μπαλάκι» από υπουργείο σε υπουργείο μέχρι να πάρουν την υπόσχεση για κωδικοποίηση της νομοθεσίας που διέπει την απασχόλησή τους

«Δημόσια υγεία και όχι οι μεσάζοντες μες στα νοσοκομεία» ήταν ένα από τα συνθήματα στην πορεία
«Δημόσια υγεία και όχι οι μεσάζοντες μες στα νοσοκομεία» ήταν ένα από τα συνθήματα στην πορεία
Με την τρομοκρατική παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και έντονα σπρωξίματα αντιμετώπισε τα αιτήματα και των αποκλειστικών νοσοκόμων η κυβέρνηση, χτες, έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Εκατοντάδες εργαζόμενες γυναίκες, δυναμικά, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, διεκδίκησαν τη διευθέτηση του εργασιακού καθεστώτος τους και την ανάγκη να έχουν δουλιά και να μην αφανιστεί ο κλάδος. Ταλαιπωρήθηκαν στους δρόμους ανάμεσα στα «συναρμόδια, αναρμόδια υπουργεία», υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, υπουργείο Εργασίας και υπουργείο Κοινωνικών ασφαλίσεων. Στο υπουργείο Εργασίας μάλιστα, όταν, αγανακτισμένες από τα θα «έρθει δε θα έρθει» ο υπουργός Εργασίας, θέλησαν να μπούνε μέσα, οι αστυνομικές δυνάμεις «έδειξαν τη δύναμή τους» σε γυναίκες που δουλεύουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, για να ζήσουν αξιοπρεπώς και να μην πεινάσουν, όπως χαρακτηριστικά τους φώναζαν.

Μια εργαζόμενη λιποθύμησε από την «περιποίηση». Τελικά, ο Δ. Ρέππας υποσχέθηκε ότι θα γίνει η κωδικοποίηση των ρυθμίσεων ώστε ν' απεικονίζεται το εργασιακό καθεστώς με εγκύκλιο, χωρίς όμως εξασφάλιση του κλάδου από τους μεσίτες και τα παράνομα γραφεία εργασίας, τα σκλαβοπάζαρα. Αυτό θεωρείται αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας!

Ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο «Φλας» είπε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να στελεχώσει έτσι τα νοσοκομεία ώστε να μη χρειάζονται αποκλειστικές νοσοκόμες.

Από το πρωί στους δρόμους, από την Αθήνα, την Πάτρα, την Κρήτη την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλία ήρθαν οι αποκλειστικές νοσοκόμες να διαδηλώσουν και να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην εργασία, την κατάργηση της μεσιτείας και της μαύρης εργασίας, τη δημόσια υγεία. Αποφασιστικά, αγωνιστικά, με θέρμη συμπύκνωσαν τα αιτήματα και τα φώναξαν παντού, έξω από κάθε υπουργείο: «Δημόσια, δημόσια, δημόσια υγεία, όχι οι μεσάζοντες μες στα νοσοκομεία». «Μας ξεπουλάτε για να τα οικονομάτε», «Δεν είμαστε αδερφές πολυτελείας, είμαστε στηρίγματα του συστήματος υγείας». «Δε ζητιανεύουμε και δεν παρακαλούμε, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε».

Εξω από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας δημιουργήθηκε η πρώτη κόντρα με τους αστυνομικούς, όταν οι εργαζόμενες θέλησαν να καθίσουν στα σκαλιά. Τις έδειξαν το απέναντι πεζοδρόμιο!

Την πρώτη αναρμοδιότητα την παρουσίασε η υφυπουργός Ελπ. Τσουρή που παρέπεμψε τις νοσηλεύτριες στο υπουργείο Εργασίας. Η συνέχεια, χωρίς κούραση, αποφασιστικά και αγωνιστικά από τις αποκλειστικές, δόθηκε έξω από το υπουργείο Εργασίας, με τις αστυνομικές δυνάμεις και πάντα χωρίς την πολιτική ηγεσία! Στο τέλος βρέθηκε... ο υπουργός Εργασίας στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Φεύγοντας οι εργαζόμενες για να τον συναντήσουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συναντήθηκαν και φώναξαν μαζί με άλλους εργαζόμενους που βρίσκονταν στο δρόμο, τους συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ, τους συμβασιούχους Δήμων, τους συμβασιούχους των ΕΛΤΑ.

Τις ευθύνες της πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας για τα παραπάνω στιγμάτισε ο Γ. Πέρρος από το ΠΑΜΕ που ήταν από το πρωί στο πλευρό των εργαζόμενων γυναικών. Πρόσθεσε επίσης ότι η κωδικοποίηση του εργασιακού στην ουσία αναιρείται από τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας.

Σχολιάζοντας τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας για τη λύση του εργασιακού, η πρόεδρος του Συνδικάτου Νοσοκόμων -Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης Ελλάδας «Ενωση Αλληλεγγύη» είπε ότι αν δεν το εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας, θα βγουν πάλι στο δρόμο. Τέλος, κάλεσε τις αποκλειστικές νοσοκόμες να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 31 Γενάρη για να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους.

Καταγγέλλουν τη βαρβαρότητα

Την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, που για ακόμη μια φορά χρησιμοποιούν τα ρόπαλα του κατασταλτικού μηχανισμού ενάντια σε αγωνιζόμενους εργαζόμενους. Σειρά αυτή τη φορά είχαν οι αποκλειστικές νοσοκόμες.

Το αποκρουστικό πρόσωπο της κυβέρνησης των ΜΑΤ και των ροπάλων καταγγέλλει και η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά.

Ολα τα παραπάνω σωματεία τονίζουν ότι η απάντηση θα δοθεί στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 31 Γενάρη που οργανώνει το ΠΑΜΕ.

ΦΟΡΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ
Παρεμβάσεις προάσπισης Υγείας και Ασφάλισης

Αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 31.1.2002

Οι φορείς αποφάσισαν κινητοποίηση των πολιτών στη Νέα Ιωνία την Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
Οι φορείς αποφάσισαν κινητοποίηση των πολιτών στη Νέα Ιωνία την Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002
Σημαντική αγωνιστική παρέμβαση ενάντια στην εμπορευματοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας, μέσω και των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, αλλά και για την προάσπιση της Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης ετοιμάζουν οι μαζικοί, συνδικαλιστικοί, συνταξιουχικοί φορείς, το γυναικείο κίνημα της Νέας Ιωνίας και των γύρω δήμων.

Δεκάδες φορείς ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Φορέων Βορειοδυτικών Προαστίων συμμετείχαν στη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τρίτης στη Ν. Ιωνία. «Είναι η δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιούμε. Η πρώτη έγινε με αιχμή την κατηγοριοποίηση των κλινών στο "Αγία Ολγα", όμως όλοι γνωρίζουμε ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και μετά την ψήφιση του Ν. 2889/01 είναι ενταγμένα και αφορούν ένα συνολικότερο σχέδιο πλήρους ανατροπής της δημόσιας και δωρεάν Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Με τις παρεμβάσεις και το συντονισμό της δράσης που αναπτύξαμε τότε είχαμε ένα επιμέρους θετικό αποτέλεσμα, αφού η διοίκηση του νοσοκομείου ανακάλεσε την απόφαση, αυτό όμως δεν είναι αρκετό, πρέπει να δυναμώσουμε την παρέμβασή μας για την υπεράσπιση της Υγείας - Πρόνοιας, Κοινωνικής Ασφάλισης», υπογράμμισε στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο Παν. Τσουκαλάς, επικεφαλής της παράταξης Δημοκρατική Προοδευτική Κίνηση και δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας.

«Το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, υπογράμμισε ο Π. Τσουκαλάς, δεν είναι μόνο η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, αλλά το σύνολο των μέτρων που προωθούνται με στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της ανατροπής της Κοινωνικής Ασφάλισης, της ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης των ασφαλιστικών εταιριών και των επιχειρηματιών στον τομέα της Υγείας», επισήμανε και τόνισε ότι αυτά τα προβλήματα αφορούν το σύνολο του λαού.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), όλος ο λαός πρέπει να αντιπαλέψουμε τη λογική που αντιμετωπίζει το δικαίωμα στη σύνταξη, την Υγεία, την Πρόνοια, ως εμπόρευμα και την Κοινωνική Ασφάλιση, ως τομέα εκμετάλλευσης και αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, επισήμανε στη συγκέντρωση ο Θ. Ευθυμίου μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους να δώσουν ξανά την απάντησή τους στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές συμμετέχοντας στο αγωνιστικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 31 Γενάρη 2002.

«Το μέτρο των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία αποτελεί μέρος της συνειδητής επιλογής της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι σοβαρή δομική παρέμβαση για την ιδιωτικοποίηση και δεν αφορά μόνο τα ιατρεία, αλλά θα επεκταθεί στα χειρουργεία, τα εργαστήρια, άλλους τομείς των νοσοκομείων. Χρειάζεται συνολική και άμεση αντίσταση των εργαζομένων, των συνταξιούχων, όλου του λαού για να παρεμποδιστεί η λειτουργία τους», υπογράμμισε ο Χ. Χουρδάκης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Αγία Ολγα».

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δεν είναι αυτά που κάνει το ΙΚΑ σήμερα, αλλά πολύ περισσότερα. Ενα ολοκληρωμένο σύστημα που θα έχει την ευθύνη της πρόληψης στα σχολεία, τα εργοστάσια, της φροντίδας της οικογένειας, των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, των γερόντων. Για τέτοια ΠΦΥ πρέπει να παλέψουμε», τόνισε η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή μέλος του ΔΣ του ΣΕΥΠΙΚΑ, ενώ ενημέρωσε και για τις αλλαγές που προωθούνται στο ΙΚΑ. Ενημέρωση για την ΠΦΥ έκανε και ο Α. Αποστολόπουλος επίσης μέλος της ΔΣ του ΣΕΥΠΙΚΑ.

Οι φορείς εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούν την κατάργηση του Νόμου 2889/01, την ανάκληση του μέτρου των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, την εξασφάλιση και επέκταση της δημόσιας δωρεάν Υγείας - Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στα πλαίσια αυτά προγραμματίζουν παρεμβάσεις στα απογευματινά ιατρεία του «Αγία Ολγα» με αρχή την παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη (29.1.2002) στις 12:30 το μεσημέρι. Αποφάσισαν επίσης τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 31 Γενάρη 2002, την ενημέρωση του λαού των γύρω δήμων και την προετοιμασία κινητοποίησης των πολιτών την Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2002 στη Ν. Ιωνία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Επιτροπών Ειρήνης, Συνταξιουχικών Ενώσεων, γυναικείων συλλόγων, Επιτροπών Γονέων, εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων των γύρω δήμων, εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων, η πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών, Ιματισμού Δέρματος Ι. Ζώτου, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Ν. Ιωνίας Γ. Στρατηγός κ.ά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΙΚΑ
Επανάληψη υποσχέσεων χωρίς λύση

Την υπόσχεση σε επανάληψη ότι το πρόβλημα των εργασιακών σχέσεων των συμβασιούχων γιατρών θα αντιμετωπιστεί με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που αναμένεται σε «μερικές μέρες» ή «μερικές βδομάδες» εισέπραξαν και χτες οι συμβασιούχοι γιατροί του ΙΚΑ από τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα.

Σε περίπτωση, πρόσθεσε ο Δ. Ρέππας, που το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ δεν το αντιμετωπίζει τότε θα υπάρξει ξεχωριστή ρύθμιση. Πρόκειται, δηλαδή, για υπόσχεση που είχε δώσει και ο προκάτοχός του Τ. Γιαννίτσης.

Ο Σύλλογος Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής είχε τετράωρη στάση εργασίας, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας με συνθήματα: «Μονιμοποιήσεις και όχι απολύσεις» και «Γιατροί κι ασφαλισμένοι είμαστε ενωμένοι». Η αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου Ι. Πανοπούλου και στη συνέχεια με τον Δ. Ρέππα.

Οι συμβασιούχοι γιατροί ζητούν να συμπεριληφθούν στη φημολογούμενη ρύθμιση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Κι όταν ρώτησαν τον Δ. Ρέππα αν θα γίνει μια τέτοια ρύθμιση, η απάντηση ήταν να μην ακούν όσα γράφονται στις εφημερίδες καθώς κανένας συμβασιούχος δε μονιμοποιείται.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Εκπτώσεις μετά την αθέτηση

Οι οφειλές της κυβέρνησης έφτασαν στα 135 δισ. δραχμές

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αμφισβητήσει τα συσσωρευμένα χρέη της προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), τα οποία στο τέλος του 2001 έφτασαν κοντά στα 135 δισ. δραχμές. Μάλιστα, η προσπάθεια αυτή έρχεται μετά την αθέτηση της υπόσχεσης απ' τη μεριά της κυβέρνησης για απόδοση πριν τις γιορτές ενός κονδυλίου 40 δισ. δραχμών για να μπορέσει ο ΟΑΕΕ να αντεπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις λόγω των Δώρων και της κυκλοφορίας του ευρώ. Τελικά, ο ΟΑΕΕ πλήρωσε απ' τα ίδια έσοδα και το αποθεματικό.

Ο ΟΑΕΕ προήλθε απ' τη συγχώνευση του ΤΕΒΕ, του Ταμείου Εμπόρων (ΤΑΕ) και του ΤΣΑ και παρουσιάστηκε απ' την κυβέρνηση ως πρότυπο συγχωνεύσεων. Η κυβέρνηση οφείλει απ' το 1994 για τους λεγόμενους νεοασφαλισμένους τα εξής ποσά: Για το ΤΕΒΕ 106,581 δισ. δραχμές. Για το ΤΑΕ 24,205 δισ. και για το ΤΣΑ (κατά προσέγγιση) 4 δισ. δραχμές.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τις οφειλές της, με το επιχείρημα ότι οι «νεοασφαλισμένοι» του ΟΑΕΕ δεν κατέβαλαν όλοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ομως, υπάρχει ήδη γνωμάτευση του ίδιου του κράτους, σύμφωνα με την οποία «πρέπει να αποδίδεται η εισφορά του κράτους μόνο για τους ασφαλισμένους που έχουν ήδη καταβάλει στο ΤΕΒΕ τις εισφορές».

Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της Διοίκησης του ΟΑΕΕ. Συμφωνήθηκε η συγκρότηση Επιτροπής, που μέσα σε 15 μέρες θα αποφανθεί για το ύψος της οφειλής. Επίσης μετά από 15 μέρες θα υπάρξει και απάντηση για την καταβολή των 40 δισ. δραχμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ