ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--
Στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των κατοχικών στρατευμάτων συνέκλιναν οι υπουργοί Αμυνας των 28 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι, όπως δήλωνε και ο ΓΓ του Οργανισμού Αντερς Φογκ Ράσμουσεν «εξέφρασαν τη διάθεση να συνεισφέρουν αλλά δεν συζητήθηκαν αριθμοί και χρονοδιαγράμματα». ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την «πορεία της συζήτησης και τη διάθεση συνεισφοράς» εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς. Υπέρ της αύξησης των κατοχικών στρατευμάτων τάχθηκε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Κάι Ειντε, που συμμετείχε στις εργασίες της υπουργικής συνόδου.
Στην Μπρατισλάβα βρέθηκε και ο επικεφαλής των νατοϊκών κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, του οποίου η επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί. Ο Αμερικανός στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ ενημέρωσε, κεκλεισμένων των θυρών, τους υπουργούς Αμυνας για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και για την πρότασή του για αύξηση κατά, περίπου, 80.000 του αριθμού των ανδρών που δρουν στη χώρα.
Φαίνεται, όμως, ότι επί της ουσίας όλοι περιμένουν να δουν τις αποφάσεις της αμερικανικής προεδρίας ιδιαίτερα καθώς η κοινή γνώμη πολλών ευρωπαϊκών χωρών διάκειται αρνητικά απέναντι στην κατοχή στο Αφγανιστάν. Ορισμένοι υπουργοί Αμυνας, όπως της Ολλανδίας και της Δανίας που διατηρούν στρατεύματα στο Αφγανιστάν, 2.160 και 700 αντιστοίχως, κατέστησαν σαφές ότι θα «περιμένουν την αμερικανική απόφαση και τα αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου», υποστηρίζοντας ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει μια αξιόπιστη κυβέρνηση για να έχει αποτελέσματα η όποια αποστολή ενισχύσεων».
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει έγγραφο που διέρρευσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», σύμφωνα με το οποίο το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται σχέδιο σταδιακής μεταβίβασης εξουσιών από τα στρατεύματά του στον αφγανικό στρατό και την αστυνομία, έτσι ώστε να περάσουν στη θέση της οπισθοφυλακής, χωρίς να μειωθεί αριθμητικά η παρουσία τους, ούτε τα πολεμικά τους καθήκοντα.
Ο υπουργός Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, εμφάνισε τη «φιλοξενία» Αφγανών ως προσφορά στο ΝΑΤΟ
Ως κήρυκας της ακόμα πιο σφιχτής πρόσδεσης της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς εμφανίστηκε, χτες, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου πραγματοποιήθηκε η άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας υπουργός Ε. Βενιζέλος. «Συζητήσαμε - είπε σε δηλώσεις του - για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν το ΝΑΤΟ, για το πρόβλημα των πόρων του και του προϋπολογισμού του, για την ανάγκη να διαμορφωθεί μια άλλη δομή, πιο γρήγορη, πιο ευέλικτη, για τη Δύναμη Ταχείας Επέμβασης, στην οποία εμείς μετέχουμε, με κύριο σημείο αναφοράς το Γ' Σώμα Στρατού, όπως έχει διαμορφωθεί τώρα».
Να επισημάνουμε ότι το πρώην Γ' ΣΣ έχει μετεξελιχθεί σε ΝΑΤΟικό στρατηγείο «χαμηλής ετοιμότητας» (HQ-NDC/GR). Μάλιστα, στη συμφωνία ίδρυσης και λειτουργίας του, που ψήφισαν μαζί στη Βουλή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση να φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ για τις ανάγκες και τους σκοπούς των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, εκθέτοντας έτσι τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Το συγκεκριμένο ΝΑΤΟικό επιτελείο, που εδρεύει στις εγκαταστάσεις του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη με την επωνυμία «Επιτελείο του Σώματος Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα», έχει την ευθύνη για τον έλεγχο της περιοχής μας, ενώ κατά περίπτωση θα αναλαμβάνει και αποστολές στα διάφορα ιμπεριαλιστικά πολεμικά μέτωπα. Μένει έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για χρήση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων (πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα).
Ο Ε. Βενιζέλος, αναφερόμενος στο θέμα του Αφγανιστάν, ξεπέρασε κάθε όριο πρόκλησης και υποκρισίας, εντάσσοντας ακόμα και τους Αφγανούς πρόσφυγες, που κάτω από άθλιες συνθήκες βρίσκονται στην Ελλάδα εξαιτίας του ιμπεριαλιστικού πολέμου, ο οποίος βρίσκεται, και με την ελληνική συνδρομή, σε εξέλιξη στη χώρα τους, στο πλαίσιο των υπηρεσιών που προσφέρει η Ελλάδα στην ιμπεριαλιστική επιχείρηση. «Ιδιαίτερα επέμεινα, είπε, στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου για τους μετανάστες που παράνομα εισέρχονται στην Ευρώπη και ως εκ τούτου είμαστε αναγκασμένοι να φιλοξενούμε πάνω από 50.000 μη νόμιμους Αφγανούς μετανάστες και αυτό είναι μια άλλη παράμετρος, μια άλλη συμβολή της Ελλάδας στην υπόθεση του Αφγανιστάν».
Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας είχε συνάντηση και με τον Τούρκο ομόλογό του. «Επιμείναμε και οι δύο, είπε ο Ε. Βενιζέλος, στην ανάγκη να υπάρχει δυνατότητα άμεσης επαφής προκειμένου να αποφεύγονται περιττές εντάσεις και παρεξηγήσεις στο πλαίσιο των γνωστών θέσεών μας».
ΠΡΑΓΑ.-- Ο Τσέχος Πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους ανακοίνωσε πως βλέπει θετικά την πρόταση της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ σχετικά με την Συνθήκη της Λισαβόνας - για την οποία απαιτούσε να προστεθεί ειδική υποσημείωση εξαιρώντας την Τσεχία από την Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ , ωστόσο δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την συγκεκριμένη πρόταση.
ΒΑΓΔΑΤΗ.-- «Αν αναβληθούν οι, προγραμματισμένες για τα τέλη Γενάρη, γενικές εκλογές, ελλοχεύει ο κίνδυνος η χώρα να βρεθεί σε κενό εξουσίας και να βυθιστεί στο χάος», προειδοποίησε, διά εκπροσώπου του, ο θρησκευτικός ηγέτης των Ιρακινών σιιτών, Μεγάλος Αγιατολάχ αλ Σιστάνι. Την ίδια ώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις περί προόδου στην ασφάλεια, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επέκρινε σφοδρά τις ευρωπαϊκές χώρες που απελαύνουν Ιρακινούς πρόσφυγες, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ασφαλείς στο Ιράκ.
ΑΛΓΕΡΙ.-- Επτά άνδρες ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας σκοτώθηκαν σε ενέδρα, κοντά στην πόλη Τίζι Ούζου, στην περιοχή Καμπυλία στα δυτικά της χώρας. Οι αρχές υποπτεύονται ισλαμιστές μαχητές. Η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας είχε επιφορτιστεί με την ασφαλή μετακίνηση των εργαζομένων της καναδικής Snc-Lavalin που κατασκευάζει δίκτυο υδραγωγών στην, δοκιμασμένη από την ξηρασία, περιοχή.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πολλοί Αμερικανοί μουσικοί, που συμμετέχουν στην Εθνική Εκστρατεία για το Κλείσιμο του Γκουαντάναμο όπως ο Trent Reznor και τα συγκροτήματα Perl Jam και REM, προσφεύγοντας ενάντια στην κυβέρνηση ζητούν να μάθουν εάν τα κομμάτια τους χρησιμοποιήθηκαν, δίκην βασανιστηρίου, στη διάρκεια των ανακρίσεων.
ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-- Εκρηξη που προκάλεσε πυρκαγιά σε ένα διυλιστήριο της εταιρείας Caribbean Petroleum Corporation (CAPECO), έλαβε πολύ γρήγορα τρομακτικές διαστάσεις εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση να θέσει το Πουέρτο Ρίκο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο πρόκλησης της μεγαλύτερης καταστροφής στο περιβάλλον του νησιού της Καραϊβικής. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν δύο άτομα.
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Οικτρό τέλος είχε η προσπάθεια περίπου 20 Κοσσοβάρων Αλβανών να περάσουν παράνομα τον ποταμό Τίσα που χωρίζει τη Σερβία απ' την Ουγγαρία κοντά στην πόλη Σουμπότισα. Απ' τους οικονομικούς πρόσφυγες πνίγηκαν τουλάχιστον 15 όταν ανατράπηκε η βάρκα στην οποία επέβαιναν. Επιβίωσαν μόνον ένας άνδρας και τρία παιδιά.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--
Την επόμενη βδομάδα, η ιρανική ηγεσία θα δώσει την τελική της απάντηση ως προς το σχέδιο συμφωνίας που, καταρχάς, καταλήχθηκε στις επαφές μεταξύ των αντιπροσώπων των Ιράν, ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, πριν μερικά 24ωρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, η Τεχεράνη ενημέρωσε ότι «μελετά σε βάθος και με θετικό πνεύμα το σχέδιο και θα γνωστοποιήσει την απάντησή της, την επόμενη βδομάδα». Ο Μπάρανταϊ δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος», η Ρωσία κάλεσε την Τεχεράνη «να απαντήσει θετικά» και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι «ελπίζει σε θετική απάντηση την επόμενη εβδομάδα».
Πηγές προσκείμενες στον Ιρανό διαπραγματευτή Σαγιάντ Τζαλίλι υποστήριζαν ότι η ιρανική ηγεσία θέλει να διαπραγματευτεί το ποσοστό εμπλουτισμένου ουρανίου που θα παραδώσει στη ΔΕΑΕ. Η πρόβλεψη είναι για παράδοση του 75% των αποθεμάτων της και η ιρανική ηγεσία φέρεται να επιδιώκει να δώσει μικρότερο ποσοστό και παράλληλα να διασφαλίσει μεγαλύτερη τεχνική υποστήριξη, πιθανότατα κυρίως από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο απόφασης προβλέπει ότι η ΔΕΑΕ θα παραδώσει το ιρανικό εμπλουτισμένο ουράνιο στη Ρωσία για να το εμπλουτίσει στο ποσοστό που χρειάζεται για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Στη συνέχεια, η ΔΕΑΕ, πάλι, θα το μεταφέρει στη Γαλλία, η οποία θα προσθέσει «ορισμένα απαραίτητα στοιχεία» προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την τεχνολογία που διαθέτει το Ιράν και μετά θα το παραλαβάνει η Τεχεράνη.
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Οι απώλειες μεταξύ των αμάχων στο νότιο Ουαζιριστάν, όπου ο πακιστανικός στρατός συνεχίζει τις διευρυμένες χερσαίες επιχειρήσεις υπό αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς αυξάνονται με εντυπωσιακό ρυθμό από ώρα σε ώρα. Κατά εκτιμήσεις, οι εκτοπισμένοι αγγίζουν, μέχρι στιγμής, τις 120.000 και στην πλειοψηφία τους έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην πόλη Παρχαρπούρ, κοντά στο Ντέρ Ισμαΐλ Κχαν.
Αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού καταγγέλλουν ότι Πακιστανοί αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βία και τραυμάτισαν αρκετούς πρόσφυγες που συνωστίζονταν για να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί για την οικογένειά τους.
Ως «αναμενόμενη τακτική» χαρακτηρίζει ο πακιστανικός στρατός και τις νέες χτεσινές επιθέσεις σε τρία διαφορετικά σημεία, που στοίχισαν τη ζωή σε 26 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και τραυμάτισαν περισσότερους από 28. Δεκαοκτώ πολίτες, κυρίως γυναικόπαιδα, σκοτώθηκαν όταν λεωφορειάκι έπεσε σε εκρηκτικό μηχανισμό στη βορειοδυτική περιοχή Μοχμάντ. Εκρηξη σημειώθηκε έξω από εστιατόριο σε κοσμική συνοικία του Πεσαβάρ, πρωτεύουσας της επαρχίας των βορειοδυτικών συνόρων, με 15 τραυματίες.
Η πιο σημαντική, από στρατηγικής άποψης, επίθεση, σημειώθηκε σε σημείο ελέγχου έξω από την αεροπορική βάση Κάμρα, έξω από το Ισλαμαμπάντ, όπου καμικάζι ανατινάχθηκε σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους και τραυματίζοντας 14. Στη συγκεκριμένη βάση εκτιμάται ότι βρίσκονται και αεροσκάφη με πυρηνικές κεφαλές, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία.