Σάββατο 24 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Την επόμενη βδομάδα η ιρανική απάντηση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Την επόμενη βδομάδα, η ιρανική ηγεσία θα δώσει την τελική της απάντηση ως προς το σχέδιο συμφωνίας που, καταρχάς, καταλήχθηκε στις επαφές μεταξύ των αντιπροσώπων των Ιράν, ΗΠΑ, Ρωσίας, Γαλλίας υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, πριν μερικά 24ωρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ, η Τεχεράνη ενημέρωσε ότι «μελετά σε βάθος και με θετικό πνεύμα το σχέδιο και θα γνωστοποιήσει την απάντησή της, την επόμενη βδομάδα». Ο Μπάρανταϊ δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος», η Ρωσία κάλεσε την Τεχεράνη «να απαντήσει θετικά» και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι «ελπίζει σε θετική απάντηση την επόμενη εβδομάδα».

Πηγές προσκείμενες στον Ιρανό διαπραγματευτή Σαγιάντ Τζαλίλι υποστήριζαν ότι η ιρανική ηγεσία θέλει να διαπραγματευτεί το ποσοστό εμπλουτισμένου ουρανίου που θα παραδώσει στη ΔΕΑΕ. Η πρόβλεψη είναι για παράδοση του 75% των αποθεμάτων της και η ιρανική ηγεσία φέρεται να επιδιώκει να δώσει μικρότερο ποσοστό και παράλληλα να διασφαλίσει μεγαλύτερη τεχνική υποστήριξη, πιθανότατα κυρίως από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο απόφασης προβλέπει ότι η ΔΕΑΕ θα παραδώσει το ιρανικό εμπλουτισμένο ουράνιο στη Ρωσία για να το εμπλουτίσει στο ποσοστό που χρειάζεται για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Στη συνέχεια, η ΔΕΑΕ, πάλι, θα το μεταφέρει στη Γαλλία, η οποία θα προσθέσει «ορισμένα απαραίτητα στοιχεία» προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την τεχνολογία που διαθέτει το Ιράν και μετά θα το παραλαβάνει η Τεχεράνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ