Σάββατο 24 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κυβέρνηση στήριξης του κεφαλαίου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Πραγματικότητα είναι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός, ενώ απέμεναν μόνο μερικές λεπτομέρειες στη συμφωνία συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του Γκίντο Βεστερβέλε.

Οι μαραθώνιες συνομιλίες βαίνουν καλώς, δήλωσαν οι εκπρόσωποι του CSU, που συμμετέχουν στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι μάλιστα είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων. Η Μέρκελ θέλει να ορκιστεί άμεσα πριν τις εκδηλώσεις για την «πτώση του τείχους του Βερολίνου» στις 9 Νοέμβρη, μην τυχόν και χάσει την πρωτοκαθεδρία στα «πανηγύρια» συκοφάντησης του σοσιαλισμού και της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Η τελική ανακοίνωση πάντως αναμενόταν σήμερα.

Το στίγμα του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Spiegel», είναι ένας «σκιώδης προϋπολογισμός» που «σπάσει όλους τους δημοσιονομικούς όρους». Λεπτομέρειες δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, όπως είναι αναμενόμενο, αλλά σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Spiegel» τα σχέδια περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός «ταμείου εκτός προϋπολογισμού» που θα χρηματοδοτεί τις περικοπές στη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων στο όνομα της... κρίσης. Παρά το γεγονός ότι το ταμείο αυτό θα βρίσκεται εκτός προϋπολογισμού και ότι τα κόμματα έχουν δεσμευτεί ότι θα μειώσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το ταμείο αυτό θα το αυξήσει.

Παράλληλα, σύμφωνα με την «Deutsche Welle», υπήρξε συμφωνία στο θέμα της «μεταρρύθμισης» στον τομέα της περίθαλψης, καθώς επίσης και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας, όπου συμφώνησαν στην ακύρωση του νόμου που περιόριζε τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων και δρομολογούσε τον ολοκληρωτικό τερματισμό της χρήσης πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2020. Στη συμφωνία προβλέπεται ότι τα 60 δισ. ευρώ που αναμένεται να καρπωθούν οι μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες ενέργειας χάρη στην ακύρωση του νόμου προτείνεται να αφιερωθούν στην «έρευνα και ανάπτυξη των τομέων της ανανεώσιμης ενέργειας, αποδοτικότητας και τεχνολογίας αποθήκευσης, δικτύωσης και ηλεκτροπαραγωγής».

Τέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Καρλ - Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ θα αναλάβει το υπουργείο Αμυνας, ενώ ο Γκίντο Βέστερβελε -ηγέτης του FDP- θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο ειδήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ