ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Φλεβάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Διαδηλώσεις κόντρα στην κήρυξη έκτακτης ανάγκης

Οι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους παρά την παρουσία του στρατού

Associated Press

Οι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους παρά την παρουσία του στρατού
ΜΑΝΙΛΑ.--

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν χτες με αστυνομικές δυνάμεις των Φιλιππίνων αψηφώντας την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Πρόεδρο, Γκλόρια Αρόγιο, και την απαγόρευση των κινητοποιήσεων. Παράλληλα, συνελήφθησαν υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού με την κατηγορία της συμμετοχής στην απόπειρα πραξικοπήματος, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε κλομπ και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει συγκέντρωση περίπου 5.000 ανθρώπων χτες το απόγευμα στη Μανίλα, ενώ νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί άλλη διαμαρτυρία με 3.000 διαδηλωτές.

Η Πρόεδρος της χώρας, Γκλόρια Αρόγιο, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υποτίθεται μετά την αποκάλυψη σχεδίων για πραξικόπημα με στόχο την ανατροπή της, λέγοντας πως πήρε μέτρα «επειδή υπάρχει ξεκάθαρη απειλή για το έθνος». Στην πραγματικότητα το πιο πιθανό είναι ότι έτσι επιχειρεί να ισχυροποιηθεί μια και το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει τη λαϊκή οργή λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν πολλές λαϊκές κινητοποιήσεις σε διάφορα σημεία των Φιλιππίνων, όπου συμμετείχαν πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητώντας την άμεση παραίτηση της Προέδρου Αρόγιο.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ «για όσο χρειαστεί», σύμφωνα με τον προσωπάρχη της Προεδρίας, Μάικλ Ντεφένσορ, κάτι που σημαίνει ότι ο στρατός και η αστυνομία θα έχουν το δικαίωμα «να επεμβαίνουν» για τη «διασφάλιση της ειρήνης και της τάξης» και να συλλαμβάνουν χωρίς ένταλμα και να προφυλακίζουν χωρίς την απαγγελία κατηγοριών.

Ολα αυτά συμβαίνουν στην 20ετή επέτειο από την εξέγερση του λαού που οδήγησε στην πτώση της στυγνής χούντας του Φερντινάντ Μάρκος στις 25 του Φλεβάρη 1986.

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Δεκάδες οι νεκροί σε εργοστάσιο-κάτεργο

ΝΤΑΚΑ.-

Πάνω από 85 άνθρωποι, η πλειοψηφία τους γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 150 τραυματίστηκαν, όταν ξέσπασε φωτιά το βράδυ της Πέμπτης σε εργοστάσιο ενδυμάτων από τα γνωστά εργασιακά κάτεργα, στην πόλη Τσιταγκόνγκ, στο Νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές. Πληροφορίες κάνουν λόγο πως την ώρα της φωτιάς εργάζονταν στο εργοστάσιο 500 με 1.000 άνθρωποι. Οι περισσότεροι επιζώντες αναγκάστηκαν να πηδήξουν από τα παράθυρα όταν ξέσπασε η φωτιά, αφού η κύρια έξοδος του εργοστασίου ήταν κλειδωμένη απ' έξω!

Χτες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε πορεία εργατών στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, την Ντάκα, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες ασφαλείας στα εργοστάσια και αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

Δύο ανώτεροι υπάλληλοι, υπεύθυνοι για τη λειτουργία του εργοστασίου, έχουν συλληφθεί και αναμένεται να ανακριθούν από την αστυνομία.

Η πρωθυπουργός της χώρας, Χαλέντα Ζία, επισκέφθηκε τον τόπο της καταστροφής, διέταξε τη διενέργεια έρευνας και ζήτησε από τις αρχές να αποζημιώσουν τις οικογένειες των θυμάτων και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των τραυματισμένων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά πιστεύεται ότι οφείλεται σε βραχυκύκλωμα, με αποτέλεσμα να εκραγεί ηλεκτρική γεννήτρια, η οποία από τη μεριά της πυροδότησε την έκρηξη σε λέβητα.

Τα τελευταία χρόνια, στο Μπανγκλαντές έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα σε εργοστάσια, που με πολύ εντατικό τρόπο παράγουν για λογαριασμό πολυεθνικών, εξαιτίας των ελλιπών μέτρων ασφαλείας. Το 2000 τουλάχιστον 48 εργάτες σκοτώθηκαν, όταν εγκλωβίστηκαν στο εργοστάσιο όπου εργάζονταν επειδή ήταν κλειδωμένη η έξοδος κινδύνου. Πέρσι τον Απρίλη, πάνω από 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε ένα παράνομα κατασκευασμένο εργοστάσιο ενδυμάτων.

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΒΑΣΓΚ
Προγραμματικά σημεία για τη συγχώνευση

Σε ένα κοινό κείμενο του «Αριστερού Κόμματος. ΚΟΔΗΣΟ» και της ΒΑΣΓΚ (του σοσιαλδημοκράτη Οσκαρ Λαφοντέν), με τον τίτλο «Κύρια σημεία στο δρόμο προς ένα νέο Αριστερό Κόμμα στη Γερμανία», που δημοσιεύτηκε χτες στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» σε περίληψη, βεβαιώνεται ότι μεταξύ των δύο κομματικών σχηματισμών υπάρχουν ακόμα «διαφιλονικούμενα ή αδιευκρίνιστα ζητήματα», αλλά και ότι η πορεία ενοποίησης έχει ξεκινήσει.

Το κείμενο το επεξεργάστηκε δωδεκαμελής επιτροπή από αντιπροσώπους των δύο κομμάτων και παρουσιάζεται σαν «πρόταση για μια προγραμματική συζήτηση» μέσα στις γραμμές τους, αλλά «και για όλους τους αριστερούς που ενδιαφέρονται για το προτσές του σχηματισμού του (νέου) κόμματος».

Η «Γιούνκε Βελτ» που επίσης δημοσιεύει μια συντομότερη περίληψη του κειμένου, υπογραμμίζει ότι «οι διευθύνσεις του Αριστερού Κόμματος και της ΒΑΣΓΚ δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι θα κλείσουν με επιτυχία το προτσές της συγχώνευσής τους (σε ένα κόμμα)».

Σαν εισαγωγή του σχεδίου προγράμματος αναφέρεται ότι «για μια ειρηνική, δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία... χρειάζεται αλλαγή των σχέσεων ιδιοκτησίας και εξουσίας. «Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, δε γίνεται λόγος πώς πρόκειται να γίνει αυτή η αλλαγή και σε ποιο βαθμό. Δεν παραλείπεται βέβαια να δοθεί υπόσχεση άλλη μια φορά ότι επιδίωξη είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός» και ότι «απορρίπτεται κάθε μορφή δικτατορίας» και ότι «καταδικάζουν το σταλινισμό σαν εγκληματική κατάχρηση του σοσιαλισμού».

Αόριστα υπόσχονται οι συγγραφείς των «βασικών σημείων» ότι «στρατηγικό κύριο καθήκον της Αριστεράς» είναι «η αλλαγή κοινωνικού και πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων», που θα πραγματοποιηθεί με την ενδυνάμωση των κινημάτων που υπάρχουν». Αναφέρεται: «Σαν αριστεροί στη Γερμανία θέλουμε να συμβάλουμε σε μια παγκόσμια Unidad Popular (λαϊκή ενότητα) αριστερών κομμάτων και κινημάτων και είμαστε τμήμα του κινήματος ειρήνης, της κριτικής της ολοκλήρωσης, των κοινωνικών φόρουμ, των συνδικάτων, της διεθνούς βοήθειας και αυτοβοήθειας».

Τα σημεία διαφωνίας

Μερικά από τα σημεία διαφωνίας που αναφέρονται είναι: «1) Ποια είναι τα ιδιαίτερα καθήκοντα ενός κόμματος σε διαφορά προς τα κοινωνικά κινήματα, πώς πρέπει να διαμορφωθεί η εξωκοινοβουλευτική εργασία σε σχέση με την κοινοβουλευτική και αν η συμμετοχή σε κυβέρνηση σε επίπεδο κρατιδίων μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες να ανταποκριθεί στα κοινά μέτρα αριστεράς πολιτικής. 2) Υπό ποιες συνθήκες μπορούν και πρέπει να συμβάλουν διεθνείς στρατιωτικές χρήσεις με εντολή και υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ σε επιστροφή σε ειρηνική εξέλιξη (σ.σ. προφανώς γίνεται λόγος για τη συμμετοχή της Γερμανίας στις διάφορες επεμβάσεις».


Θ.Β.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η εταιρία «Ντουμπάι Πορτς Γουόρλντ» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που διαπραγματεύεται την ανάληψη της διοίκησης έξι μεγάλων εμπορικών λιμανιών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χτες πως θα καθυστερήσει την εφαρμογή της συμφωνίας μετά από τις έντονες αντιδράσεις μελών του Κογκρέσου. Αργότερα, ωστόσο, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε πως, παρά τις χρονοτριβές, η συμφωνία «θα εφαρμοστεί».

ΣΟΦΙΑ.- Συμφωνία προμήθειας νέων μεταγωγικών αεροσκαφών για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας της Βουλγαρίας υπέγραψαν χτες ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας, Βεσελίν Μπλιζνάκοφ, και ο γενικός διευθυντής της ιταλικής εταιρίας «Alenia Aeronautica», Τζοβάνι Μπερτολίνι. Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 91 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΚΟΠΙΑ.- Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν από χτες οι κάτοικοι του Δήμου Πέτροβετς (κοντά στα Σκόπια), μετά την απόφαση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να κατασκευάσει στην περιοχή τους αποθήκη ραδιενεργών αποβλήτων.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Ζητούν αποζημιώσεις από τη SHELL

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Νιγηριανό δικαστήριο ζήτησε χτες απ' την πολυεθνική πετρελαϊκή SHELL να καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια στην κοινότητα αυτοχθόνων του λαού των Ιτζό στο Δέλτα του Νίγηρα ως ελάχιστη αποζημίωση για τις ανήκεστες βλάβες στο περιβάλλον και τη δραματική υποβάθμιση που υφίσταται η ζωή τους, εξαιτίας της πολυετούς εκμετάλλευσης πετρελαίου.

Προ της δικαστικής απόφασης, το νιγηριανό κοινοβούλιο είχε βγάλει ομοίως ανάλογη απόφαση, την οποία ωστόσο αγνόησε επιδεικτικά η διοίκηση της πετρελαϊκής SHELL. Δεν αποκλείεται να επιχειρήσει κάτι τέτοιο και τώρα, αφού ήδη εκπρόσωπος της πολυεθνικής εταιρίας ανακοίνωσε πως θα καταθέσει έφεση.

Το ίδιο 24ωρο, Νιγηριανοί αντάρτες που αντιδρούν στην εγκληματική δράση των πολυεθνικών του πετρελαίου στη χώρα τους και που έχουν απαγάγει εννιά αλλοδαπούς εργαζόμενους παρουσίασαν φωτογραφίες των ομήρων. Επτά απ' αυτούς εικονίζονται καθισμένοι σε έναν πάγκο με τα όπλα στραμμένα στα κεφάλια τους.

Παράλληλα, επιδεινώνεται η κρίση στην πόλη Ενούγκου της νοτιοανατολικής Νιγηρίας απ' τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εγκληματικών στοιχείων που δηλώνουν «Χριστιανοί». Αλλα εγκληματικά στοιχεία που δηλώνουν «Μουσουλμάνοι» επιτέθηκαν σε Χριστιανούς στη βόρεια πόλη Κοτανγκόρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ