ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Εγκληματικά «παιχνίδια» με το Φάρμακο - εμπόρευμα

Σοβαρές καταγγελίες για ελλείψεις σκευασμάτων

Eurokinissi

Οι σοβαρές καταγγελίες για ελλείψεις φαρμάκων, που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, σε συνδυασμό με τις απαντήσεις του υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώνουν ότι η εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου και συνολικά της Υγείας είναι απειλή για την υγεία, ακόμα και για τη ζωή των ασθενών, γενικά των εργαζομένων και του λαού.

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, «για πρώτη φορά τα ελλείποντα φάρμακα ανέρχονται περίπου στα τετρακόσια (400) και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών. Αρχίζει και δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των πολιτών».

Αλλά και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου αναφέρει: «Στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου. Στην Κρήτη όπου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών. Ασθενείς και γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση λόγω ελλείψεων βασικών αντικαρκινικών φαρμάκων, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και την ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας».

Η απάντηση του υπουργείου Υγείας ήταν η αναπαραγωγή και προώθηση προς τα ΜΜΕ της ανακοίνωσης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ), με την οποία το πρόβλημα αποδίδεται στην «παραγωγική διαδικασία κάποιων σκευασμάτων», αλλά και σε «ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά». Ο ΕΟΦ και κατ' επέκταση η κυβέρνηση εμφανίστηκε να «αντιμετωπίζει» το πρόβλημα «με έκτακτες εισαγωγές προϊόντων, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στην ευρωπαϊκή αγορά».

Ωστόσο, οι παραπάνω ισχυρισμοί στάθηκε αδύνατο να εξωραΐσουν την πραγματικότητα και να καθησυχάσουν χιλιάδες ασθενείς και τις οικογένειές τους, με πολλούς απ' αυτούς να δίνουν μάχη για τη ζωή, καθώς ήταν γνωστές - όπως λένε - από τα τέλη Αυγούστου οι ελλείψεις βασικών φθηνών φαρμάκων και είχαν ενημερώσει για την «πιθανή ένταση του φαινομένου διεύρυνσης των ελλείψεων».

Κάτω από το βάρος των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι αναμενόμενες ελλείψεις, προχτές, έξι μήνες μετά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον ΕΟΦ, όπου αποφασίστηκαν: Εντατικοποίηση ελέγχων σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων. Παράταση της χρονικής ισχύος των συνταγών, σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη. Απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί.

Στα διαχρονικά βάσανα και την αγωνία χιλιάδων ασθενών αποτυπώνονται οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης του Φαρμάκου, της μετατροπής ενός κοινωνικού αγαθού σ' ένα από τα ακριβότερα και πιο κερδοφόρα εμπορεύματα. Οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης του Φαρμάκου εκφράζονται με διάφορες μορφές, όπως ο ασθενής να αγοράζει ακριβά ένα φάρμακο, ελλείψεις λόγω των παράλληλων εξαγωγών, που είναι νόμιμες και κατοχυρωμένες, αλλαγές στις συσκευασίες και πλασάρισμα ως νέο φάρμακο κ.ά.

Η «παράλληλη εξαγωγή» σημαίνει π.χ. μια φαρμακοβιομηχανία που παράγει την ασπιρίνη στη Γερμανία, τη φέρνει στην Ελλάδα επειδή έχει χαμηλότερη τιμή προμήθειας και την εξάγει στη συνέχεια στη Γερμανία και καρπώνεται ως κέρδος τη διαφορά τιμής.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι του αδυσώπητου ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών για το ποιος θα κυριαρχήσει στην «πίτα» του 1,5 τρισ. δολαρίων της παγκόσμιας φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ είναι οι ίδιοι που, με αποκλειστικό κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας τους, κατευθύνουν την έρευνα για νέα φάρμακα, καθορίζουν πόσα και ποια φάρμακα θα παραχθούν και θα διακινηθούν.

Οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να παλέψουν για να ανατρέψουν αυτήν τη διαχρονική πολιτική που επιτάσσει «εκπτώσεις» και «θυσίες» στην υγεία και τη ζωή τους, άλλοτε στο όνομα της «κρίσης» και άλλοτε της «ανάπτυξης». Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπει την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μάλιστα δωρεάν για όλους.

Απλήρωτοι εργολαβικοί σε νοσοκομεία

Απλήρωτοι παραμένουν για το Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα της εργολαβικής εταιρείας «ΑΝΟΔΙΚΗ» στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, ενώ τα ημερομίσθια Νοέμβρη και το Δώρο Χριστουγέννων τούς δόθηκε μετά από παρέμβαση του σωματείου.

Επίσης, το σωματείο καταγγέλλει ότι «οι τριάντα εργαζόμενοι στη σίτιση υπέγραψαν, στις 30/8/2019, σύμβαση ετήσιας διάρκειας με το Νοσοκομείο "Θριάσιο", αν και οι όροι της προκήρυξης (με αριθμ. πρωτ. 11615/Φ 419) για την πρόσληψή τους ανέφεραν ρητώς ότι η διάρκεια σύμβασης θα είναι "από την ημερομηνία υπογραφής της και για 24 μήνες". Επιπλέον, η υπογραφή της σύμβασης προηγήθηκε της εγκυκλίου του υφυπουργού Υγείας (με ημερομηνία 12/9/2019) για μονοετή διάρκεια των ατομικών συμβάσεων εργασίας και δεν δικαιολογείται ο περιορισμός της διάρκειας της σύμβασης από δύο έτη σε ένα. Ταυτόχρονα, παραμένει η προαναφερόμενη απαράδεκτη εγκύκλιος του υφυπουργού Υγείας, που δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να επιλέγουν είτε τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή την ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες, για την κάλυψη των αναγκών στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων με "γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος"».

Το σωματείο απαιτεί να πληρωθεί η μισθοδοσία του Δεκέμβρη στους εργαζόμενους στην καθαριότητα και να επεκταθεί η διάρκεια της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων στη σίτιση στα δύο έτη, όπως προβλέπεται από τους όρους της προκήρυξης.

Την ίδια ώρα, την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργολαβικούς εργαζόμενους στο Νοσοκομείο Λαμίας διεκδικεί το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας. Οπως καταγγέλλει, οι εργαζόμενοι στον τομέα της σίτισης δεν έχουν εξοφληθεί ακόμα για το μήνα Δεκέμβρη από την εργολαβική εταιρεία, ενώ τους τελευταίους μήνες παρατηρείται συστηματικά καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων. Επιπλέον, το σωματείο καταγγέλλει ότι οι αποδοχές των εργαζομένων είναι χαμηλότερες ακόμα και από όσα προβλέπονται με βάση τη νομοθεσία, με δεδομένη την προϋπηρεσία τους.

«Οργανισμός Διασφάλισης» του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας

Τη σύσταση «Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία» (ΟΔΙΠΥ) ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, στη διάρκεια προχτεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής. Σκοπός του Οργανισμού, όπως ισχυρίστηκε το υπουργείο Υγείας, είναι «η αξιολόγηση και πιστοποίηση των υπηρεσιών Υγείας», η διασφάλιση της ποιότητάς τους και η ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών.

Τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία βέβαια δεν οφείλονται στην έλλειψη... «αξιολόγησης και πιστοποίησης της ποιότητας», αλλά στη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και «εξορθολογισμού δαπανών», την οποία έρχεται να υπηρετήσει και η σύσταση του εν λόγω Οργανισμού.

Η Ελλάδα διαθέτει πολυάριθμο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, με τεχνογνωσία, διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό (π.χ. ρομποτική), τα οποία μπορούν να προσφέρουν σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες στην αντιμετώπιση ακόμη και πολύ σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Τα παραπάνω, ωστόσο, εξαιτίας της πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης στην Υγεία, τελικά εξαρτώνται απόλυτα από το πορτοφόλι των ασθενών, οι οποίοι επιβαρύνονται είτε με άμεσες είτε με έμμεσες εισφορές.

Για ποια «ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών» και «ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών» μπορεί να γίνεται λόγος, όταν εξαιτίας αυτής της πολιτικής υπάρχουν ολόκληρες περιοχές και νησιά χωρίς καν τις βασικές ειδικότητες, όπως για παράδειγμα στη Σαμοθράκη, όπου δεν υπάρχει παιδίατρος για τα 350 παιδιά του νησιού και οι γονείς αναγκάζονται να μεταβαίνουν με το πλοίο της γραμμής στην Αλεξανδρούπολη;! Οταν χειρουργεία κλείνουν λόγω έλλειψης προσωπικού, όταν νομοί ολόκληροι δεν έχουν ούτε ένα δημόσιο κρεβάτι ΜΕΘ... Οταν η κρατική χρηματοδότηση για το δημόσιο σύστημα Υγείας στραγγίζει χρόνο με το χρόνο ρημάζοντας εργαζόμενους και ασθενείς...

Η σύσταση ενός τέτοιου Οργανισμού έχει στόχο τη διασφάλιση και ενίσχυση του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας. Αποτελεί άλλο ένα εργαλείο «αξιολόγησης» για το κλείσιμο, τη συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων, κλινικών και εργαστηρίων. Είναι ακόμη ένας κρίκος που συνδέεται με την προοπτική της ιδιωτικής ασφάλισης στην Υγεία. Με λίγα λόγια, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για έγκαιρες, ασφαλείς και αποτελεσματικές υπηρεσίες Υγείας στην πρόληψη, στη θεραπεία και την αποκατάσταση.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι απολυμένες καθαρίστριες

Απαράδεκτη η στάση της πρυτανικής αρχής

Την απαράδεκτη, για ακόμη μια φορά, συμπεριφορά της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προς τις 31 απολυμένες καθαρίστριες στο πανεπιστήμιο καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Καθαριστριών Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως την Τρίτη 28/1, κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο Πρυτανικό Συμβούλιο, όπου τέθηκε το ζήτημα της επαναπρόσληψης των καθαριστριών μετά τη λήξη της σύμβασης του εργολάβου, καταθέτοντας ανοιχτή επιστολή, δέχτηκαν λεκτική επίθεση από τον πρύτανη.

Οπως καταγγέλλει το σωματείο, «όχι μόνο δεν δόθηκε καμιά απάντηση για την επίλυση του ζητήματος αλλά συνεχίστηκαν η κοροϊδία, η ειρωνεία και η απαξίωση προς όλες τις συναδέλφισσες, με φράσεις όπως: "Δεν θα διώξουμε τον εργολάβο για να προσλάβουμε εσάς, δεν γυρίζει όλος ο κόσμος γύρω από εσάς. Δεν θα σας δώσουμε λογαριασμό για το πώς θα γίνεται η καθαριότητα του πανεπιστημίου, καθώς και από ποιον και για πόσο χρονικό διάστημα. Ο διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ θα γίνει όποτε θέλουμε. Δεν θα λογοδοτήσουμε στις καθαρίστριες για το τι κάνει και τι δεν κάνει η πρυτανική αρχή, δεν έχετε καμία δουλειά εδώ, φύγετε από το κτίριο..."».

Το σωματείο απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψη των 31 καθαριστριών και τονίζει πως οι απολυμένοι εργαζόμενοι, μετά την πολυήμερη απεργία τους, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, συνεχίζουν τον αγώνα με κυρίαρχο αίτημα τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, με τη συμπαράσταση και άλλων σωματείων και φορέων της περιοχής.

Καταγγέλλει επίσης ότι η διοίκηση του Ιδρύματος είναι υπόλογη για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την περίοδο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, διαμορφώνοντας συνθήκες μεγάλης υποστελέχωσης στην καθαριότητα, με σοβαρές συνέπειες για χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενους.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί, τονίζει το σωματείο, και καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους εργαζομένων και μελών ΔΕΠ να στηρίξουν την πάλη τους.

Στο μεταξύ, οι απολυμένες καθαρίστριες πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα παράσταση στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ, ζητώντας να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την καταβολή του επιδόματος τακτικής ανεργίας για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις (οφειλές προς Εφορία, ΔΕΑΥΜΒ, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ