Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Οργανισμός Διασφάλισης» του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας

Τη σύσταση «Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία» (ΟΔΙΠΥ) ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, στη διάρκεια προχτεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής. Σκοπός του Οργανισμού, όπως ισχυρίστηκε το υπουργείο Υγείας, είναι «η αξιολόγηση και πιστοποίηση των υπηρεσιών Υγείας», η διασφάλιση της ποιότητάς τους και η ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών.

Τα οξυμένα προβλήματα στην Υγεία βέβαια δεν οφείλονται στην έλλειψη... «αξιολόγησης και πιστοποίησης της ποιότητας», αλλά στη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης, υποχρηματοδότησης και «εξορθολογισμού δαπανών», την οποία έρχεται να υπηρετήσει και η σύσταση του εν λόγω Οργανισμού.

Η Ελλάδα διαθέτει πολυάριθμο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, με τεχνογνωσία, διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό (π.χ. ρομποτική), τα οποία μπορούν να προσφέρουν σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες στην αντιμετώπιση ακόμη και πολύ σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Τα παραπάνω, ωστόσο, εξαιτίας της πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης στην Υγεία, τελικά εξαρτώνται απόλυτα από το πορτοφόλι των ασθενών, οι οποίοι επιβαρύνονται είτε με άμεσες είτε με έμμεσες εισφορές.

Για ποια «ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών» και «ενίσχυση της ασφάλειας των ασθενών» μπορεί να γίνεται λόγος, όταν εξαιτίας αυτής της πολιτικής υπάρχουν ολόκληρες περιοχές και νησιά χωρίς καν τις βασικές ειδικότητες, όπως για παράδειγμα στη Σαμοθράκη, όπου δεν υπάρχει παιδίατρος για τα 350 παιδιά του νησιού και οι γονείς αναγκάζονται να μεταβαίνουν με το πλοίο της γραμμής στην Αλεξανδρούπολη;! Οταν χειρουργεία κλείνουν λόγω έλλειψης προσωπικού, όταν νομοί ολόκληροι δεν έχουν ούτε ένα δημόσιο κρεβάτι ΜΕΘ... Οταν η κρατική χρηματοδότηση για το δημόσιο σύστημα Υγείας στραγγίζει χρόνο με το χρόνο ρημάζοντας εργαζόμενους και ασθενείς...

Η σύσταση ενός τέτοιου Οργανισμού έχει στόχο τη διασφάλιση και ενίσχυση του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας. Αποτελεί άλλο ένα εργαλείο «αξιολόγησης» για το κλείσιμο, τη συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων, κλινικών και εργαστηρίων. Είναι ακόμη ένας κρίκος που συνδέεται με την προοπτική της ιδιωτικής ασφάλισης στην Υγεία. Με λίγα λόγια, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για έγκαιρες, ασφαλείς και αποτελεσματικές υπηρεσίες Υγείας στην πρόληψη, στη θεραπεία και την αποκατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ