Πέμπτη 30 Γενάρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Εγκληματικά «παιχνίδια» με το Φάρμακο - εμπόρευμα

Σοβαρές καταγγελίες για ελλείψεις σκευασμάτων

Eurokinissi

Οι σοβαρές καταγγελίες για ελλείψεις φαρμάκων, που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, σε συνδυασμό με τις απαντήσεις του υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώνουν ότι η εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου και συνολικά της Υγείας είναι απειλή για την υγεία, ακόμα και για τη ζωή των ασθενών, γενικά των εργαζομένων και του λαού.

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, «για πρώτη φορά τα ελλείποντα φάρμακα ανέρχονται περίπου στα τετρακόσια (400) και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών. Αρχίζει και δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των πολιτών».

Αλλά και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου αναφέρει: «Στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου. Στην Κρήτη όπου στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών. Ασθενείς και γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση λόγω ελλείψεων βασικών αντικαρκινικών φαρμάκων, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση και σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και την ακύρωση προγραμματισμένων χημειοθεραπειών, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας».

Η απάντηση του υπουργείου Υγείας ήταν η αναπαραγωγή και προώθηση προς τα ΜΜΕ της ανακοίνωσης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ), με την οποία το πρόβλημα αποδίδεται στην «παραγωγική διαδικασία κάποιων σκευασμάτων», αλλά και σε «ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στην ελληνική αγορά». Ο ΕΟΦ και κατ' επέκταση η κυβέρνηση εμφανίστηκε να «αντιμετωπίζει» το πρόβλημα «με έκτακτες εισαγωγές προϊόντων, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στην ευρωπαϊκή αγορά».

Ωστόσο, οι παραπάνω ισχυρισμοί στάθηκε αδύνατο να εξωραΐσουν την πραγματικότητα και να καθησυχάσουν χιλιάδες ασθενείς και τις οικογένειές τους, με πολλούς απ' αυτούς να δίνουν μάχη για τη ζωή, καθώς ήταν γνωστές - όπως λένε - από τα τέλη Αυγούστου οι ελλείψεις βασικών φθηνών φαρμάκων και είχαν ενημερώσει για την «πιθανή ένταση του φαινομένου διεύρυνσης των ελλείψεων».

Κάτω από το βάρος των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι αναμενόμενες ελλείψεις, προχτές, έξι μήνες μετά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε σε συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον ΕΟΦ, όπου αποφασίστηκαν: Εντατικοποίηση ελέγχων σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για τη διασφάλιση της επάρκειας των αποθεμάτων. Παράταση της χρονικής ισχύος των συνταγών, σε φάρμακα που αποδεδειγμένα είναι σε έλλειψη. Απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων που είναι αποδεδειγμένα σε έλλειψη, για όσο χρειαστεί.

Στα διαχρονικά βάσανα και την αγωνία χιλιάδων ασθενών αποτυπώνονται οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης του Φαρμάκου, της μετατροπής ενός κοινωνικού αγαθού σ' ένα από τα ακριβότερα και πιο κερδοφόρα εμπορεύματα. Οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης του Φαρμάκου εκφράζονται με διάφορες μορφές, όπως ο ασθενής να αγοράζει ακριβά ένα φάρμακο, ελλείψεις λόγω των παράλληλων εξαγωγών, που είναι νόμιμες και κατοχυρωμένες, αλλαγές στις συσκευασίες και πλασάρισμα ως νέο φάρμακο κ.ά.

Η «παράλληλη εξαγωγή» σημαίνει π.χ. μια φαρμακοβιομηχανία που παράγει την ασπιρίνη στη Γερμανία, τη φέρνει στην Ελλάδα επειδή έχει χαμηλότερη τιμή προμήθειας και την εξάγει στη συνέχεια στη Γερμανία και καρπώνεται ως κέρδος τη διαφορά τιμής.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι του αδυσώπητου ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών για το ποιος θα κυριαρχήσει στην «πίτα» του 1,5 τρισ. δολαρίων της παγκόσμιας φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ είναι οι ίδιοι που, με αποκλειστικό κριτήριο την αύξηση της κερδοφορίας τους, κατευθύνουν την έρευνα για νέα φάρμακα, καθορίζουν πόσα και ποια φάρμακα θα παραχθούν και θα διακινηθούν.

Οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον να παλέψουν για να ανατρέψουν αυτήν τη διαχρονική πολιτική που επιτάσσει «εκπτώσεις» και «θυσίες» στην υγεία και τη ζωή τους, άλλοτε στο όνομα της «κρίσης» και άλλοτε της «ανάπτυξης». Η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπει την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μάλιστα δωρεάν για όλους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις πλάτες του λαού τα παιχνίδια με τις ελλείψεις φαρμάκων (2023-10-05 00:00:00.0)
Αγώνας δρόμου για το φάρμακο - εμπόρευμα από ασθενείς και υγειονομικούς (2022-11-18 00:00:00.0)
«Παίζουν» με την υγεία του κόσμου (2012-10-24 00:00:00.0)
Σήμερα η απεργία των φαρμακοποιών (2012-05-23 00:00:00.0)
«Φαρμακερά» τα κερδοσκοπικά παιγνίδια (2001-09-22 00:00:00.0)
Αύριο η νέα λίστα τιμών (2001-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ