Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ
«Παίζουν» με την υγεία του κόσμου

Αδειασαν νοσοκομεία και φαρμακεία από φάρμακα

Οι έντονοι και άγρια εκβιαστικοί επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί που στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης μεγαλώνουν στο χώρο του φαρμάκου, με αφορμή και την έκδοση απ' το υπουργείο Υγείας του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, άφησε και χτες δεύτερη μέρα άδεια τα ράφια των φαρμακείων από εκατοντάδες φάρμακα.

Τόσο οι φαρμακοβιομήχανοι όσο και οι φαρμακαποθηκάριοι χρησιμοποιώντας το φάρμακο ως εμπόρευμα για τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους, δεν προμήθευσαν την εφοδιαστική αλυσίδα με τα απαραίτητα φάρμακα. Οι φαρμακοβιομήχανοι (ΣΦΕΕ) επικαλούμενοι λάθη στο δελτίο τιμών δεν προχωρούν στην τιμολόγηση των φαρμάκων και δεν παραδίδουν φάρμακα ούτε στις φαρμακαποθήκες ούτε στα φαρμακεία και στα νοσοκομεία. Ο ΣΦΕΕ ζητά την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και υποστηρίζει τον «περαιτέρω εξορθολογισμό του φαρμακευτικού προϋπολογισμού με την έκδοση αυτού του δελτίου τιμών».

Απ' τη σκοπιά τους, οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν «εύλογο χρονικό διάστημα στις φαρμακαποθήκες, προκειμένου να μπορέσουν να διαθέσουν τα αποθέματά τους, αφού σε αντίθετη περίπτωση τα μέλη μας θα χάσουν σε μία ημέρα το 15% του κεφαλαίου τους», «πράγμα αντισυνταγματικό και παράνομο» όπως ισχυρίζονται. Για αυτό το λόγο ξεκινούν από σήμερα τριήμερη απεργία. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες οι φαρμακαποθηκάριοι έκαναν και επιστροφές φαρμάκων στις προμηθεύτριες εταιρείες, ενόψει της ισχύος του νέου δελτίου τιμών.

Αργά χτες το απόγευμα κυκλοφόρησαν φήμες ότι επρόκειτο να γίνει έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή με τη συμμετοχή των Ανδρέα Λυκουρέντζου, εκπροσώπων των φαρμακοβιομηχανιών (ντόπιων και πολυεθνικών) και των φαρμακαποθηκαρίων. Ωστόσο, πηγές απ' το υπουργείο Υγείας ανέφεραν πως δεν έγινε τέτοια σύσκεψη.

Συστάσεις απ' τον ΕΟΦ

Κι ενώ οι εκβιασμοί και οι πιέσεις εντείνονται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) παρουσίασε «ως έκτακτο μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας και προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις φαρμάκων σχετιζόμενες με την έναρξη ισχύος του νέου δελτίου τιμών» τη ... σύσταση «προς όλους τους εμπλεκόμενους, για την προσωρινή γενική αναστολή εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης όλων των φαρμακευτικών προϊόντων, από 23-10-2012». Επίσης, ο ΕΟΦ συστήνει και την ...«αναστολή αποθεματοποίησης» απ' τις φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ