Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Σύσκεψη ενάντια στους εκβιασμούς για δουλειά χωρίς δικαιώματα

Σοβαρή παρέμβαση ενάντια στην προσπάθεια να δεχτούν οι άνεργοι να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Μαζική ήταν η συμμετοχή ανέργων της περιοχής στη σύσκεψη που διοργάνωσε η Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού με θέμα «Προσλήψεις μέσω ΜΚΟ και ο ρόλος της ΓΣΕΕ».

Μεταξύ άλλων αναδείχτηκε ο ρόλος των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στην επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, όπως και ο ρόλος των δημάρχων που πρόσκεινται στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κεντρική ομιλία η Αννα Μπαλτζάκη, από την Επιτροπή Ανέργων, αναφέρθηκε διεξοδικά στο ρόλο που έχουν παίξει οι ΜΚΟ, υπό το μανδύα της φιλανθρωπίας από το 1948 που εμφανίστηκαν, και στην άμεση σύνδεσή τους με πολυεθνικές, τα ίδια τα κράτη και τους στόχους των ιμπεριαλιστών ανά τον πλανήτη. «Με δηλώσεις περί διαφάνειας, επισήμανε, επιχειρεί η κυβέρνηση να συσκοτίσει την ουσία του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας, δήμους, ΜΚΟ, το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ (αλλά και την Εκκλησία, μέχρι και τη "Χρυσή Αυγή"). Η ουσία βρίσκεται στο ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο που εμπορεύεται την ανάγκη των ανέργων για μεροκάματο, ενώ λανσάρεται ως μέτρο που θα αντιμετωπίσει την ανεργία. Λες και αντίστοιχα άθλια μέτρα που έχουν παρθεί στο παρελθόν, όπως Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων, η μερική απασχόληση κ.λπ., μείωσαν την ανεργία. Το αντίθετο. Η ανεργία όχι μόνο δε μειώνεται αλλά επειδή σχετίζεται με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, γεννιέται και γιγαντώνεται από αυτόν».

Την εμπειρία από το Δήμο Κορυδαλλού μετέφερε ο Κώστας Σπέης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο δήμο. Σήμερα, στο δήμο εργάζονται 70 άτομα και θα προσληφθούν άλλα 100 αυτή τη βδομάδα μέσω αυτών των προγραμμάτων. Απασχολούνται σε όλες τις υπηρεσίες και ήδη τους κάλεσαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις σπάζοντας έτσι τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Υπέγραψαν να πληρωθούν με 625 ευρώ για πέντε μήνες και μάλιστα εάν και όταν οι φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα πάρουν τα χρήματα. Μάλιστα, από κάθε εργαζόμενο ο φορέας του προγράμματος παρακρατεί το 5% των αποδοχών του αποδεικνύοντας έτσι πως λειτουργεί ως δουλεμπορικό γραφείο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσοι εργάζονται στην αποκομιδή των απορριμμάτων, δεν έχουν ούτε γάντια, δεν τους χορηγείται γάλα και βέβαια δεν έχουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Παράλληλα, επισήμανε πως φορείς αυτών των προγραμμάτων ειδικά στον Πειραιά είναι τα πρώτα ονόματα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Τοπική Διοίκηση.

Στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως τονίστηκε, πολλές από αυτές τις οργανώσεις κάλεσαν αυτούς τους εργαζόμενους να λειτουργήσουν ως απεργοσπαστικοί μηχανισμοί στο χώρο δουλειάς τους. Τέλος, κάλεσε αυτούς τους εργαζόμενους να ενταχθούν στα σωματεία ώστε από κοινού με όλους τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Χαρακτηριστική στην εκδήλωση ήταν η τοποθέτηση μιας πρώην εργαζόμενης σε πρόγραμμα stage. «Οταν οι μόνιμοι έκαναν απεργία απαιτούσαν εγώ να είμαι μαζί τους. Οταν εγώ είχα προβλήματα μου έλεγαν να απευθυνθώ σε αυτούς που με έβαλαν στη δουλειά». Αποδεικνύεται με αυτό τον τρόπο η ανάγκη ενότητας των εργαζομένων με όποια μορφή απασχόλησης κι αν εργάζονται.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση αλλά και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι, η Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού, στον ένα χρόνο λειτουργίας της, έχει ήδη πάρει μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών. Εχει δημιουργήσει Ομάδα Υγείας και Πρόνοιας με γιατρούς κ.τ.λ. που παρέχουν στήριξη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων, ομάδα που κάνει φροντιστηριακά μαθήματα σε παιδιά ανέργων, ομάδα τροφοδοσίας, ομάδα πολιτισμού και ψυχαγωγίας, ομάδα φορολογικής και νομικής υποστήριξης αλλά και ομάδα που προσπαθεί να εντάξει όλους τους άνεργους σε κοινό αγώνα για να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ