Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Στην υπηρεσία της κερδοφορίας των μονοπωλίων

Ο προγραμματισμός δράσης της πλειοψηφίας ζητά ανταγωνισμό επί ίσοις όροις

Η απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης απαιτεί οργάνωση στα κλαδικά συνδικάτα
Η απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης απαιτεί οργάνωση στα κλαδικά συνδικάτα
Η πλήρης υποταγή στη λογική του ανταγωνισμού -δηλαδή των σχεδιασμών που στόχο έχουν να εξασφαλίσουν τη κερδοφόρα δράση των μονοπωλίων και στο χώρο της ενέργειας - διέκρινε τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης του 35ου Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που συνδιαμόρφωσε η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (η παράταξη που στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και πριν από αυτό το συνέδριο).

Ο απολογισμός και ο προγραμματισμός έγιναν αργά το βράδυ της Δευτέρας μπροστά σε άδεια έδρανα με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που έβαλαν εμπόδια στη διεξαγωγή ουσιαστικής συζήτησης. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Συνεργασία» ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση με όλους τους συνέδρους το επόμενο πρωί (σ.σ. χτες), όμως η πρότασή της δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία.

Τον απολογισμό έκανε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος (ΠΑΣΚΕ) που με περίσσεμα φραστικών λεονταρισμών υπεραμύνθηκε της δράσης των προηγούμενων ετών, καταγράφοντας ως σημαντικές δράσεις και τις δεκάδες συναντήσεις που έκανε η Ομοσπονδία με τα διάφορα υπουργεία. Ξέχασε όμως να πει ότι ακόμα και οι κινητοποιήσεις που οργάνωσε η ΓΕΝΟΠ άφηναν συνειδητά τη μάζα των εργαζομένων εκτός και ήταν στην ουσία κινήσεις εντυπωσιοθηρίας με στόχο να συγκαλύψουν τις ευθύνες της πλειοψηφίας για τη στήριξη που προσφέρει στην πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Ξέχασε ακόμα να πει ότι η συναίνεση της πλειοψηφίας -με το προηγούμενο έκτακτο συνέδριο- στο κομμάτιασμα της ΔΕΗ, τη θυγατροποίηση της διανομής και μεταφοράς, διευκόλυναν το έργο της ιδιωτικοποίησής της.

Παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό δράσης, ο γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, Κ. Κατσαρός (ΔΑΚΕ), είπε ότι ένα από «τα κυριότερα προβλήματα στο χώρος της ενέργειας, της ΔΕΗ και των εργαζομένων είναι: (...) η απελευθέρωση ενέργειας γίνεται με στρεβλό και αδιαφανή τρόπο». Επισήμανε ως ένα ακόμα πρόβλημα των εργαζομένων «τη χρηματιστηριακή καθίζηση της ΔΕΗ» και σημείωσε ότι η Ομοσπονδία πρέπει να είναι έτοιμη «στη λογική του μεγαλώματος της εταιρείας σε νέες επενδύσεις, μέσω σωστών συνεργασιών που είναι πλέον και ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος που απομένει για την υπεράσπιση της βιωσιμότητας της ΔΕΗ».

Σ' αυτή τη λογική βέβαια κινούνται και οι προτάσεις άλλων δυνάμεων, όπως αυτές που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ περί επιχειρηματικών συμπράξεων. Επιβεβαιώνοντας το ρόλο της Ομοσπονδίας ως δεκανίκι της πολιτικής απελευθέρωσης σημείωσε: «Εμείς (σ.σ. δηλαδή η Ομοσπονδία) από την πρώτη στιγμή επισημάναμε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας πρέπει να γίνει με σταθερά, καλά σχεδιασμένα βήματα, με διαφάνεια και τέτοιο στρατηγικό σχεδιασμό που να εμπεριέχει την "ωρίμανση" της αγοράς σε κάθε στάδιο εφαρμογής, ώστε να διασφαλίζεται ο ισότιμος και υγιής ανταγωνισμός». Θέση που επανέλαβε και ως στόχο της δράσης λέγοντας: «Να εφαρμοσθούν επιτέλους ίσοι όροι στον ανταγωνισμό για όλους».

Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», Η. Μαστρολέων, κατήγγειλε το ρόλο της πλειοψηφίας στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Επίσης, κατήγγειλε τη λογική του μικρότερου κακού που προβάλλουν κάθε φορά οι δυνάμεις της πλειοψηφίας θέτοντας στόχους αποδοχής των αντεργατικών σχεδιασμών. Αποκάλυψε τις αυταπάτες περί ενός καλύτερου μοντέλου απελευθέρωσης τα οποίο προωθούν αυτές οι δυνάμεις και κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα, μιλώντας για την πρόσφατη απόφαση της πλειοψηφίας να κηρύξει 48ωρες επαναλαβανόμενες απεργίες, είπε ότι το κάνουν χωρίς όμως να θέλουν να γίνει υπόθεση των εργαζομένων και με το γνωστό περιεχόμενο που δίνουν όλα αυτά τα χρόνια. Καταλήγοντας κάλεσε σε αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές για τη νέα διοίκηση κατεβαίνει ένα νέο ψηφοδέλτιο με το όνομα «Αγωνιστική Ενότητα» που αποτελείται κυρίως από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βγάλει επίσημη ανακοίνωση στήριξης του ψηφοδελτίου αυτού. Στις τοποθετήσεις που έκαναν εκπρόσωποί τους στο συνέδριο μίλησαν γενικά για παραγωγική ανασυγκρότηση και αναδιανομή του εισοδήματος χωρίς να θίξουν στο ελάχιστο τον έλεγχο της ενέργειας από τα μονοπώλια.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το συνέδριο έκανε δεκτή την ένταξη στη δύναμη της ΓΕΝΟΠ των τριών κλαδικών σωματείων στην ενέργεια (Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας) στα οποία μπορούν να γίνονται μέλη όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας. Επίσης, αποφασίστηκε η διεξαγωγή οργανωτικού συνεδρίου στο προσεχές διάστημα.

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη νέας διοίκησης δεν είχε ξεκινήσει μέχρι το μεσημέρι και κατά συνέπεια τα αποτελέσματα θα γίνονταν γνωστά αργά το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ