ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει σε εκεχειρία και όχι αναγνώριση ο Χανίγια

Από χτεσινή διαδήλωση στη Ναμπλούς. Στο στόχαστρο βρέθηκε και η Ράις

Associated Press

Από χτεσινή διαδήλωση στη Ναμπλούς. Στο στόχαστρο βρέθηκε και η Ράις
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την άρνηση της οργάνωσής του να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ επανέλαβε ο πρωθυπουργός της «Χαμάς». Ο Ισμαΐλ Χανίγια μίλησε ενώπιον μεγάλου πλήθους στην πόλη της Γάζας, όπου δήλωσε «έτοιμος για εκεχειρία, με αντάλλαγμα να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ». Συμπλήρωσε, όμως, ότι «δεν μπορεί κανείς να εγκαταλείψει τη διεκδίκηση της γης των προγόνων μας», ευθεία αναφορά στα εδάφη όπου ιδρύθηκε το Ισραήλ στα τέλη της δεκαετίας του '40.

Ο Χανίγια, επίσης, απέρριψε «τις ξένες παρεμβάσεις και τα προστάγματα του Κουαρτέτου που θέλουν μια κυβέρνηση στα μέτρα τους» και ξεκαθάρισε ότι «η «Χαμάς» δε συναινεί σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης ή τεχνοκρατική, παρά μόνο σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Η συγκεκριμένη αναφορά είχε περισσότερο εσωτερικό στόχο, καθώς στελέχη της «Χαμάς» έχουν κάνει σχετικές προτάσεις. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Χανίγια ένιωσε δυσφορία αλλά σύντομα επανήλθε στο βήμα.

Η ένταση μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ» παραμένει στα ύψη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν αλλεπάλληλα βίαια επεισόδια σε Ράφα και Μπέιτ Λαχίγια με συνολικό απολογισμό 1 νεκρό της «Φατάχ» και 3 τραυματίες και άλλους 2 τραυματίες της «Χαμάς». Τραυματίστηκαν και αρκετοί πολίτες.

Παρέμβαση της δικαιοσύνης

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ κάλεσε την κυβέρνηση Ολμέρτ να δώσει σαφείς εξηγήσεις για ποιο λόγο αρνείται να συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος χειρισμού του πολέμου στο Λίβανο. Παρά τις έντονες πιέσεις, η κυβέρνηση επιμένει στην πραγματοποίηση ελέγχου μόνο από κυβερνητικές επιτροπές.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Απόπειρα Ράις να «καθυστερήσει» τις πετρελαϊκές έριδες

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΙΡΜΠΙΛ.-

Με φόντο την κουρδική και αμερικανική σημαία, αλλά όχι την ιρακινή, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών και ο Πρόεδρος του Κουρδιστάν προσπάθησαν να δώσουν εντύπωση ομαλότητας στις σχέσεις των Κούρδων με την κεντρική κυβέρνηση της χώρας, με πενιχρά αποτελέσματα. Η Κοντολίζα Ράις ευχαρίστησε την κουρδική ηγεσία για την «καλή συνεργασία» και για τη «συμβολή της στην προσπάθεια εθνικής ενότητας με κατεύθυνση ένα δημοκρατικό ομοσπονδιακό Ιράκ».

Η Ράις τόνισε ότι οι «πετρελαϊκοί πόροι της χώρας θα πρέπει να αποτελέσουν ενοποιητικό στοιχείο και όχι διασπαστικό, γι' αυτό θα πρέπει να κατανέμονται τα έσοδα από αυτούς ισομερώς σε όλες τις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες». Η δήλωση αυτή αντανακλά, ως ένα βαθμό, το σχετικό σουνιτικό αίτημα που είναι πάλι στην επικαιρότητα καθώς συζητιέται το Σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένης και της διανομής των πετρελαϊκών πόρων στο κοινοβούλιο.

Ο Μασούτ Μπαρζανί, πάντως, αν και υπερασπίστηκε το «ομοσπονδιακό κράτος», απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε δήλωση για τη διάθεση των πετρελαϊκών πόρων. Η κουρδική ηγεσία πιέζει να αναλάβει εξ ολοκλήρου τον έλεγχο των κουρδικών πετρελαιοπηγών.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη όλμοι έπληξαν σπίτια και λαϊκή αγορά με θύματα αποκλειστικά πολίτες, ενώ μόνο το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 35 σοροί σε σουνιτικές συνοικίες. Νεκρός, επίσης, βρέθηκε και ένας Κούρδος βουλευτής με το σωματοφύλακά του.

Τέλος, η οργάνωση «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ» δήλωσε ετοιμότητα «για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, αρκεί να απομακρύνουν τις κατοχικές δυνάμεις και να δεχτούν ως εκπροσώπους του ιρακινού λαού τις αντιστασιακές του οργανώσεις».

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΕΕ
Παράταση διαφωνιών

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Χωρίς σοβαρές αποφάσεις αναμενόταν να ολοκληρωθεί, αργά χτες βράδυ, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) και της Γερμανίας. Η ολιγόωρη καθυστέρηση της Κοντολίζα Ράις, εξαιτίας μηχανικής βλάβης στο αεροσκάφος που θα τη μετέφερε από το Ιράκ στο Λονδίνο, λειτούργησε, μάλλον, ανακουφιστικά, καθώς έδωσε και μια πρακτική αιτιολογία στο αδιέξοδο της συνάντησης.

Ακόμη, όμως, και πριν την είδηση για το αεροσκάφος της Ράις, οι οιωνοί ήταν αρνητικοί. Αμερικανοί διπλωμάτες, ασκώντας πιέσεις, διέρρεαν ότι «η επιβολή κυρώσεων είναι πολύ κοντά». Εντούτοις, η Μόσχα, διά στόματος υπουργού και υφυπουργού Εξωτερικών, επέμενε ότι το θέμα «μπορεί να λυθεί διπλωματικά», ότι «η επιβολή κυρώσεων είναι ακραία, αν και μπορεί να δεχτεί κάποια μέτρα» και ότι «θα ήταν αντιπαραγωγικό ένα τελεσίγραφο προς την Τεχεράνη».

Ο Χαβιέ Σολάνα, που θα ενημέρωνε τους υπουργούς, επανέλαβε ότι «η πόρτα του διαλόγου είναι πάντα ανοιχτή» για να εκτιμήσει ότι «μόνο με διπλωματία θα λυθεί το ζήτημα». Διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι οι συμμετέχοντες πιθανότατα θα καταλήξουν σε μια ανακοίνωση που θα αναγνωρίζει τη στασιμότητα στις επαφές με το Ιράν και ίσως κάνει νύξη για παραπομπή του φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Αναμένεται νέος γύρος τηλεφωνικών επαφών στις αρχές της βδομάδας.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αιματηρή σύγκρουση σιιτών - σουνιτών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών Μουσουλμάνων στην επαρχία του Βορειοδυτικού Συνόρου του Πακιστάν χθες, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις, οι οποίες ξεκίνησαν προ πενθημέρου, όταν διαμφισβητήθηκε η κυριότητα ενός τεμένους του 18ου αιώνα στην περιοχή Οράκζαϊ, φθάνει τους 23. Σουνίτες όσο και Σιίτες επιχείρησαν να καταλάβουν διά της βίας το τέμενος. Μέλη φυλών της περιοχής λένε ότι ο αριθμός των θυμάτων από τη σύγκρουση είναι μεγαλύτερος του επισήμως παραδεδεγμένου.

Καταλυτικό όσον αφορά τις εξελίξεις είναι το γεγονός ότι η περιοχή είναι έντονα στρατιωτικοποιημένη και οι πολίτες φέρουν όπλα, κάτι που εξηγεί τον υψηλό αριθμό των θυμάτων. Το στοιχείο αυτό αποτελεί την «κληρονομιά» του ψυχρού πολέμου, όταν η περιοχή ήταν το λίκνο και η βάση των μουτζαχεντίν που πολεμούσαν τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν. Ακόμη ανησυχητικότερο είναι το ότι ένοπλες ομάδες μελών φυλών από γειτονικές φυλές σπεύδουν στην περιοχή για να λάβουν μέρος στις διαδογματικές μάχες. Ο πολιτικός διοικητής του Οράκζαϊ Σερ Μασούντ είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι στέλνει συνοροφύλακες στην περιοχή κατεπειγόντως για να αποτραπεί η συνέχιση των συγκρούσεων - μια προοπτική, ωστόσο, ιδιαίτερα αμφίβολη. Δημογέροντες και θρησκευτικοί ηγέτες από γειτονικές περιοχές μεταφέρθηκαν στην περιοχή για να διαμεσολαβήσουν στη διένεξη, σύμφωνα με τον Μασούντ.

Η διαδογματική βία ανάμεσα στους Σουνίτες και τους Σιίτες στο Πακιστάν έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές τις τελευταίες δεκαετίες. Οι πλειοψηφούντες στο Πακιστάν Σουνίτες (80% των 160 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας) είναι κυρίαρχοι σε σχεδόν όλη τη χώρα - αλλά στο Οράκζαϊ πλειοψηφούν οι Σιίτες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις και διαβουλεύσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι 15 τραυματίστηκαν χτες από την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στο ανατολικό Αφγανιστάν, και πιο συγκεκριμένα έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στη Χοστ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας στην επαρχία, ο βομβιστής προσπαθούσε να εισέλθει στο αρχηγείο.

Ανταποκριτές επισημαίνουν ότι η κατάσταση για το ΝΑΤΟ, που ανέλαβε την Πέμπτη τη διαχείριση της κατοχής σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, δυσκολεύει όλο και περισσότερο.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσινγκτον Ποστ» ανέφερε ότι ένα μαχητικό των ΗΠΑ σκότωσε εσφαλμένα έναν Καναδό τη Δευτέρα. Σημειώνεται ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν σκοτωθεί άλλοι 4 Καναδοί στρατιώτες σε μάχες, και η κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται σε όλο και δυσκολότερη θέση λόγω των αυξανόμενων απωλειών των καναδικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ από πέντε χώρες κάλεσαν τις κυβερνήσεις τους να «σκληρύνουν τη στάση τους» έναντι του Πακιστάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ».

Τέλος, ο λεγόμενος «πρόεδρος» του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι, δήλωσε ότι θα συγκαλέσει τζίργκα (συμβούλιο των προυχόντων) φυλών των Παστούν από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν με στόχο να τερματιστεί η «βία των Ταλιμπάν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ