ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κατοχή διαρκείας

Η κατοχή διευρύνεται με το ...όραμα του Νομπελίστα «ειρήνης» Ομπάμα
Η κατοχή διευρύνεται με το ...όραμα του Νομπελίστα «ειρήνης» Ομπάμα
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Αναγκαστική» χαρακτήρισε την ανακοίνωση ημερομηνίας αποχώρησης των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, προκειμένου να μη θεωρηθεί η χώρα «αμερικανικό προτεκτοράτο»... Την ίδια στιγμή προετοιμάζεται η γιγαντιαία αποστολή κατοχικών ενισχύσεων στο Αφγανιστάν με 33.000 στρατιώτες από τις ΗΠΑ και περισσότερους από 7.000 από το ΝΑΤΟ και οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται «να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν για πολλά χρόνια»...

Στο Αφγανιστάν βρέθηκε χτες και ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούντενμπεργκ υποστηρίζοντας ότι «ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να κερδηθεί με στρατιωτικά μέσα», αναφέροντας ωστόσο ότι η παρουσία του κατοχικού στρατού είναι «απαραίτητη για την προστασία των αμάχων.

Την αποχώρηση του από το Αφγανιστάν ανακοίνωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Κάι Ειντε, ζητώντας την αντικατάστασή του από τον ΓΓ του ΟΗΕ, με τους διπλωμάτες των κατοχικών δυνάμεων να κρίνουν τη θητεία του αναποτελεσματική και να τον κατηγορούν για υποτίμηση της νοθείας στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, οι πέντε Αμερικανοί φοιτητές φέρονται ότι έφτασαν στη χώρα για να ενισχύσουν τη «τζιχάντ», τον «ιερό πόλεμο» των ισλαμιστών και αναμένεται να απελαθούν.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Αντιδράσεις και μαγειρέματα για «συμφωνία»

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Αντιδράσεις προκάλεσε και το δεύτερο προσχέδιο της πολιτικής διακήρυξης που κυκλοφόρησε χτες στη σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη καθώς οι αντιθέσεις δε φαίνεται να γεφυρώνονται.

Στο σκόπιμα αόριστο προσχέδιο αναφέρεται ότι «όλες οι χώρες μαζί» θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% ή κατά 95% ως το 2050, ενώ προτείνεται οι πλούσιες χώρες να περικόψουν τα αέρια του θερμοκηπίου από 25 ως 40% μέχρι το 2020 στα επίπεδα του 1990...

Ο Αμερικανός επικεφαλής διαπραγματευτής για τις κλιματικές αλλαγές Τοντ Στερν δήλωσε ότι το κείμενο δεν είναι αυτό που οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ως βάση διαπραγμάτευσης επειδή οι αναπτυσσόμενες χώρες «δεν ετοιμάζονται να παίξουν ένα ουσιαστικό ρόλο διαπράγματευσης».

Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Χε Γιάφεϊ ξέχασε τη διπλωματική γλώσσα και κατηγόρησε τον Στερν για «έλλειψη κοινής λογικής» και «εξαιρετικά μεγάλη ανευθυνότητα».

Νωρίτερα, στη σύνοδο της ΕΕ οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι θα χρηματοδοτήσουν με 2,4 δισ. ευρώ το χρόνο ως το 2012 ένα διεθνές ταμείο αποζημίωσης των φτωχότερων χωρών για τις κλιματικές αλλαγές. Επίσης, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει «υπό προϋποθέσεις» κατά 30% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως το 2020 στα επίπεδα του 1990. Η εξέλιξη σχολίαστηκε απ' τον επικεφαλής του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές Ιβο ντε Μπόερ σαν «σημαντική ενθάρρυνση στη διαδικασία της Κοπεγχάγης για την επίτευξη μιας συμφωνίας».

Μέσα σ' όλα αυτά, η αστυνομία στην Κοπεγχάγη συνέλαβε «προληπτικά» (!) 40 άτομα που διαδήλωναν ειρηνικά σε ομάδες. Οι αστυνομικοί διαθέτοντας μαντικές ικανότητες ισχυρίστηκαν ότι οι συλληφθέντες, που οδηγήθηκαν σε ειδικό κέντρο κράτησης για τουλάχιστον 12 ώρες, «θα προέβαιναν σε παράνομες ενέργειες»...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Περιοδεία Γκιουλ στα Βαλκάνια

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Διήμερη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο ολοκληρώνει σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, που πραγματοποιεί από χτες συναντήσεις με την ηγεσία του κρατιδίου (ανεξαρτητοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας) με αφορμή την πραγματοποίηση επιχειρηματικό φόρουμ Τουρκίας - Μαυροβουνίου στην Ποντγκόριτσα.

Ο Μαυροβούνιος Πρόεδρος Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, είπε πως οι δύο χώρες συνεχίζουν την «ποιοτική διακρατική συνεργασία» τους «στο ανώτατο επίπεδο», προτείνοντας αυτή να επεκταθεί «σε όλους τους τομείς και κυρίως στην οικονομία».

Ο Γκιουλ, που συνοδεύεται από περίπου 100 Τούρκους επιχειρηματίες, είναι ο πρώτος Τούρκος ηγέτης που επισκέπτεται το Μαυροβούνιο.

Προηγούμενος σταθμός της μίνι βαλκανικής περιοδείας του Τούρκου Προέδρου ήταν η Αλβανία, την οποία χαρακτήρισε «σημαντικό στρατηγικό εταίρο» της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή...

ΚΡΟΑΤΙΑ
Εύσημα από ΗΠΑ

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

Εύσημα αλλά και πιέσεις για ακόμη περισσότερη «βοήθεια» στην κατοχή του Αφγανιστάν έδωσε χτες στο Ζάγκρεμπ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε χτες στη χώρα. Ωστόσο, παρά τις πιέσεις της Κλίντον, η κροατική Βουλή αποφάσισε χτες να μην αυξήσει το 2010 τον αριθμό των 293 Κροατών στρατιωτών που έχει ήδη στείλει στο Αφγανιστάν επικαλούμενη αδυναμία...

Η Κλίντον συνεχάρη το Ζάγκρεμπ για την πρόσφατη ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά και τη συμμετοχή του στη λεγόμενη «Χάρτα της Αδριατικής» διότι με την πρόοδό του «εμπνέει και στις άλλες χώρες τα ιδανικά του ΝΑΤΟ»... Εξήρε έτσι τις κροατικές προσπάθειες για «μεταρρυθμίσεις και πρόοδο κατά της διαφθοράς» λέγοντας ότι αυτό το «επιτυχημένο κροατικό μοντέλο» είναι υπόδειγμα για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων...

Το ίδιο 24ωρο, οι σχέσεις της Κροατίας με τη Σερβία φάνηκαν να μπαίνουν σε νέα περίοδο έντασης με αφορμή δήλωση του Κροάτη Προέδρου Στίπε Μέσιτς που κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι υπονομεύει με τη στάση του (υπέρ των Σερβοβόσνιων) τη συνοχή της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς αντέδρασε χαρακτηρίζοντας «κακόβουλες και ανακριβείς» τις εκτιμήσεις της κροατικής πολιτικής ηγεσίας ενώ κατήγγειλε ως «προσπάθεια ανάμιξης στα εσωτερικά της Σερβίας» την απόφαση του Μέσιτς να επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο στις 7 Γενάρη, οπότε οι Σέρβοι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.

ΙΤΑΛΙΑ
Διαμαρτυρία δημοσίων υπαλλήλων

ΡΩΜΗ.--

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν χτες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε τρεις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας - τη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Νάπολη - ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα. Τις συγκεντρώσεις διοργάνωσε μια από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας, η CGIL.

Σημειώνεται πως η CGIL διοργάνωσε από μόνη της τις χτεσινές κινητοποιήσεις καθώς διαφωνεί με την απόφαση των άλλων συνδικαλιστικών ενώσεων - CISL και UIL - να συμφωνήσουν σε νέες συλλογικές συμβάσεις με την κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στη Ρώμη φοιτητές οι οποίοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επέτρεψαν στους συγκεντρωμένους να προσεγγίσουν το υπουργείο Οικονομικών, τραυματίζοντας τουλάχιστον 10 φοιτητές, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Σε μια παρόμοια συγκέντρωση στο Τορίνο, άλλοι δέκα φοιτητές και τουλάχιστον 4 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

ΙΝΔΙΑ
Διχάζει η ανακοίνωση νέου κρατιδίου

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Τη δημιουργία νέου κρατιδίου, της Τελεγκάνα, διχοτομώντας ουσιαστικά το ήδη υπάρχον Αντρα Πραντές, ανακοίνωσε η ινδική κυβέρνηση, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και σε ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ινδίας, Τζ. Κ. Πιλάι, το νέο κρατίδιο θα έχει πρωτεύουσα την πόλη Χάιντεραμπαντ, την σημερινή πρωτεύουσα του Αντρα Πραντές, που αποτελεί και το οικονομικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής, καθώς έχει το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ του εν λόγω κρατιδίου. Ηδη έχουν οργανωθεί κινητοποιήσεις και απεργίες, ενώ περισσότεροι από 100 τοπικοί βουλευτές παραιτήθηκαν από το αξίωμα τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Πάντως το Χάιντεραμπαντ, γνωστό και ως Cyberabade, λόγω του πλήθους των εταιρειών πληροφοριακών συστημάτων και τεχνολογίας που συγκεντρώνει, φιλοξενεί εργοστάσια και παραρτήματα 500 εκ των μεγαλύτερων πολυεθνικών όπως της Microsoft, Dell, Google, Hyundai, IBM, Motorolla, ενώ είναι και κέντρο της βιομηχανίας του θεάματος και της παροχής υπηρεσιών, με τον οικονομικό χαρακτήρα της πόλης να θέτει σειρά ερωτηματικών για τα κίνητρα της απόφασης αυτής από την ινδική κυβέρνηση.

Μία απόφαση που παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα συνεχών κινητοποιήσεων, που χρονολογούνται από το 1969, εκ μέρους των φυλάρχων της Τελεγκάνα, πυροδοτώντας παράλληλα ένα γενικότερο κύμα αστάθειας στην Ινδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ