ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Ιούλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αλληλεγγύη από τους Αμερικανούς πάστορες

Οι «Πάστορες της Ειρήνης» σταθερά στηρίζουν τα τελευταία χρόνια την Κούβα

Associated Press

Οι «Πάστορες της Ειρήνης» σταθερά στηρίζουν τα τελευταία χρόνια την Κούβα
ΑΒΑΝΑ.--

Το 17ο Καραβάνι Φιλίας και Αλληλεγγύης των «Παστόρων της Ειρήνης» έφτασε το περασμένο Σάββατο στην Κούβα, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωνε την ενίσχυση των μέτρων για την ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του νησιού. Ο ηγέτης των «Παστόρων της Ειρήνης» αιδεσιμότατος Λούσιους Ουόκερ τόνισε πως οι πάστορες (ιερείς της Εκκλησίας των Διαμαρτυρομένων) δε θα συμμορφωθούν σ' αυτά τα νέα μέτρα και διαβεβαίωσε ότι η έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποτελεί ένα «μάτσο ψέματα».

Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες αποτελούν το βασικό μέλημα αυτού του Καραβανιού, «ωστόσο το μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε στον πλανήτη είναι ότι δε θα υπακούσουμε στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε και ενέκρινε η κυβέρνηση Μπους», τόνισε ο Λούσιους Ουόκερ μιλώντας σε χτεσινή συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα της Κούβας «Γκράνμα».

«Αν υπήρχε νόμος που να απαγορεύει την αγάπη προς τον γείτονα, τότε θα τον έσπαγα», είπε ο Ουόκερ επικαλούμενος μια 13χρονη κοπέλα και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε πως αυτά τα λόγια είναι το καλύτερο μήνυμα της ειρήνης, της φιλίας και της αγάπης που μπορούσαμε να φέρουμε μαζί μας».

Το Καραβάνι Φιλίας και Αλληλεγγύης διαπέρασε 120 πόλεις των ΗΠΑ πριν φτάσει στην Κούβα, καταδικάζοντας τον αποκλεισμό των ΗΠΑ και συγκεντρώνοντας ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς κανένα επεισόδιο ή περιστατικό εμπόδισής του, επειδή, όπως επισήμανε ο Ουόκερ, η κυβέρνηση Μπους γνωρίζει ήδη καλά ότι τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει.

«Τα ταξίδια που έχουμε κάνει, μας επιτρέπουν να μοιραστούμε μια σειρά πληροφορίες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ώστε να καταπολεμήσουμε όλα τα ψέματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ», διαβεβαίωσε.


ΡΩΣΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ «G8»
Προετοιμάζονται αντιδράσεις

Στην Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ) θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Ιούλη η σύνοδος των 8 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς, Ρωσία), με τη συμμετοχή και της ΕΕ. Οι ηγέτες τους συναντιούνται μια φορά το χρόνο σε ετήσιες συνόδους, πράγμα που χρονολογείται από το 1975, οπότε και συνήλθε η πρώτη σύνοδος των 6 πιο ανεπτυγμένων κρατών στο Ραμπουγέ της Γαλλίας. Στην ομάδα των 6 προστίθεται ο Καναδάς το 1976 και η Ρωσία το 1998.

To «G6» αρχικά και «G8» σήμερα, ξεκίνησε ως φόρουμ συζήτησης εμπορικών και οικονομικών θεμάτων, αλλά ήδη από το τέλος της δεκαετίας του '70 συζητιούνται και λαμβάνονται αποφάσεις σε σημαντικά πολιτικά διεθνή ζητήματα. Η φετινή συνάντηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ενώ ανοιχτά παραμένουν μια σειρά σημαντικά θέματα, όπως το ζήτημα του Ιράν, της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπου παραμένουν σημαντικές διαφωνίες και αντιθέσεις. Το θέμα που φαίνεται να ξεχωρίζει ως κύριο στη σύνοδο του «G8» είναι αυτό της ενέργειας.

Ηδη δεκάδες οργανώσεις και κινήσεις, ανάμεσά τους και τα κομμουνιστικά κόμματα της Ρωσίας, έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Στις 15 Ιούλη οι κομμουνιστικές δυνάμεις προγραμματίζουν συγκέντρωση - αντισύνοδο κοντά στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ηγετών, που αναμένεται να είναι στρατοκρατούμενη περιοχή.

Αναφορικά με την πλήρη ατζέντα της φετινής συνάντησης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του «G8», περιλαμβάνονται τα εξής θέματα: «Παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια», «Αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών», «Εκπαίδευση», «Πάλη κατά της τρομοκρατίας», «Διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής», «Διευθέτηση περιφερειακών συγκρούσεων» (αναμένεται να συζητηθούν το Παλαιστινιακό, το Κόσσοβο, η κατάσταση στην Αφρική κλπ). Επίσης θα συζητηθούν ζητήματα ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, εμπόριο, προστασία του περιβάλλοντος κλπ.

Στη σύνοδο του «G8» έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν επίσης ο πρόεδρος του Καζακστάν Ν. Ναζαρμπάγιεφ, που θα εκπροσωπήσει επίσης την ΚΑΚ, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τ. Μπέκι, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Β. Λ. Ι. Λούλα. Θα συμμετάσχουν ακόμα εκπρόσωποι από Κίνα, Μεξικό και Ινδία.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανεπιθύμητος ο Μπους

Ετοιμάζεται αγωνιστική υποδοχή του αρχιδολοφόνου, ενώ η αστυνομοκρατία θα κυριαρχήσει στο Στράλζουντ, την πόλη που θα επισκεφθεί

«Μπους είσαι ανεπιθύμητος» είναι το κεντρικό σύνθημα της αγωνιστικής υποδοχής που ετοιμάζεται στη Γερμανία, για την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος θα επισκεφτεί τη χώρα πριν πάει στη σύνοδο «G8» στη Ρωσία. Στο Στράλζουντ - την πόλη της Βορειοανατολικής Βαλτικής, όπου αύριο και επί ένα 24ωρο θα είναι ο επίσημος, αλλά ιδιωτικά προσκαλεσμένος της χριστιανοδημοκράτισσας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ - αλλά και σε 30 άλλες πόλεις της Γερμανίας προγραμματίζονται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας της ιμπεριαλιστικής πολιτικής από τριάντα και πάνω οργανώσεις, το κίνημα ειρήνης και αντιιμπεριαλιστικές κινήσεις.

Μέχρι και η τοπική οργάνωση του σοσιαλδημοκρατικού SPD, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «δεν τον καλωσορίζει στην πόλη». Οι τρεις υπουργοί του Αριστερού Κόμματος ΚΟΔΗΣΟ στην κυβέρνηση του γειτονικού Σβερίν δήλωσαν ότι δε θα μετάσχουν στην επίσημη υποδοχή.

Η επίσημη προπαγάνδα προσπαθεί να παρουσιάσει τον Μπους σαν πολιτικό ηγέτη «που κάνει λουτρό μέσα στο πλήθος». Αλλά η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» έγραφε ήδη στις 29 Ιούνη ότι στην Παλιά Αγορά της πόλης, μπροστά στο δημαρχείο, «θα γίνει η συνάντηση του προέδρου με τον πληθυσμό - ή μάλλον με ένα επιλεγμένο τμήμα του». Αυτό φαίνεται ότι θα γίνει. Θα συγκεντρωθούν κομματικοί φίλοι του κυβερνώντος κόμματος της κυρίας Μέρκελ, άνδρες ασφαλείας, παντός είδους, και ασφαλώς και περίεργοι, για να δουν τον στρατηλάτη του ιμπεριαλισμού.

«Πολεμικό συμβούλιο»

Οσο κι αν επίσημα επιδιώκεται να τονιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας της επίσκεψης Μπους, οι οργανωτές των εκδηλώσεων καταδίκης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής πιστεύουν ότι θα συζητηθούν τα καυτά θέματα της διεθνούς πολιτικής - όπως το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν κλπ. Οι διαδηλωτές στις ανακοινώσεις προβάλλουν επίσης τα εξής αιτήματα: Απόσυρση των στρατών κατοχής από το Ιράκ - Τέρμα στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Μπούντεσβερ σε πολέμους ανά τον κόσμο - Διεθνή πρωτοβουλία για διεθνή συστηματικό ατομικό αφοπλισμό - ΟΧΙ πόλεμοι για το πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες - Ειρηνική λύση των επειγόντων προβλημάτων της ανθρωπότητας - Δημόσια υποστηριζόμενες θέσεις εργασίας και επενδύσεις στη φροντίδα για τα παιδιά, για την Παιδεία, την Υγεία και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Ζώνη «ασφαλείας» στο Στράλζουντ

Για ένα τριήμερο το κέντρο της πόλης θα αστυνομοκρατείται. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται σε γερμανικές εφημερίδες, θα υπάρξει κατ' οίκον περιορισμός των κατοίκων γύρω από το δημαρχείο της πόλης. Δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπουν τις κατοικίες τους παρά μόνο με άδεια. Απαγορεύεται να κοιτάνε από ανοιχτά παράθυρα ή να βγάλουν φωτογραφίες. Επίσης θα σταματήσει από σήμερα η κίνηση στο λιμάνι. Τα πλοία πρέπει να έχουν κλειστές τις μπουκαπόρτες τους, σιδηροδρομικά βαγόνια και τα φορτηγά αυτοκίνητα οφείλουν να απομακρυνθούν. Τα φρεάτια στους δρόμους θα είναι σφραγισμένα. Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, όπως επίσης και δημοτικά ιδρύματα, π.χ. η δημοτική βιβλιοθήκη, η μουσική σχολή και η ανώτατη λαϊκή σχολή. Για την τήρηση όλων αυτών των μέτρων θα φροντίσουν οι 12.000 Γερμανοί αστυνομικοί, χώρια τους Αμερικανούς...


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΡΕΑΣ
Διάθεση διαλόγου με άρση των απειλών

ΣΕΟΥΛ.--

Συνεχίζονται οι πιέσεις προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ύστερα από τη δοκιμαστική εκτόξευση επτά βαλλιστικών πυραύλων την περασμένη Τετάρτη - στα όρια του νόμιμου δικαιώματός της στην άμυνα - με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να κινδυνολογούν, δημιουργώντας κλίμα πανικού και απειλώντας πως θα της υποβάλλουν κυρώσεις. Η ΛΔ Κορέας κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως μηχανορραφούν εναντίον της ώστε να επιβληθούν ως «κυρίαρχοι του πλανήτη», ενώ το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «KCNA» κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «απειλούν άλλες χώρες με μαζικές πυρηνικές και βαλλιστικές δυνάμεις».

Χτες μετά από διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφωνήθηκε να καθυστερήσει η ψηφοφορία για επιβολή κυρώσεων, καθώς εκφράζονται ελπίδες ότι ίσως η Κίνα μπορέσει την πείσει τη ΛΔ Κορέας να επιστρέψει στο τραπέζι των 6μερών διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα και να διακόψει τη δοκιμαστική εκτόξευση των βαλλιστικών πυραύλων της. Από τη μεριά της η ΛΔ Κορέα δήλωσε πρόθυμη να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, εάν οι ΗΠΑ διακόψουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της.

Η Κίνα, μάλιστα, δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχη για την κρίση που έχει δημιουργηθεί και τόνισε ότι το σχέδιο απόφασης για την επιβολή κυρώσεων στη ΛΔ Κορέα είναι μια «υπερβολική αντίδραση». Ομως, έντονες αντιδράσεις υπήρξαν, και από τη Νότια Κορέα, για τις δηλώσεις μελών της κυβέρνησης της Ιαπωνίας που πρότειναν τη χρήση προληπτικών χτυπημάτων ενάντια στις βάσεις των βαλλιστικών πυραύλων της ΛΔ Κορέας. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γιουνγκ Τάε - Χο, εκπρόσωπος της Σεούλ, «το γεγονός ότι μέλη της ιαπωνικής κυβέρνησης υπονόησαν την πιθανότητα προληπτικού χτυπήματος και χρήσης βίας στην κορεατική χερσόνησο ερμηνεύεται ως ανησυχητική εξέλιξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ