Τετάρτη 12 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ «G8»
Προετοιμάζονται αντιδράσεις

Στην Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ) θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Ιούλη η σύνοδος των 8 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς, Ρωσία), με τη συμμετοχή και της ΕΕ. Οι ηγέτες τους συναντιούνται μια φορά το χρόνο σε ετήσιες συνόδους, πράγμα που χρονολογείται από το 1975, οπότε και συνήλθε η πρώτη σύνοδος των 6 πιο ανεπτυγμένων κρατών στο Ραμπουγέ της Γαλλίας. Στην ομάδα των 6 προστίθεται ο Καναδάς το 1976 και η Ρωσία το 1998.

To «G6» αρχικά και «G8» σήμερα, ξεκίνησε ως φόρουμ συζήτησης εμπορικών και οικονομικών θεμάτων, αλλά ήδη από το τέλος της δεκαετίας του '70 συζητιούνται και λαμβάνονται αποφάσεις σε σημαντικά πολιτικά διεθνή ζητήματα. Η φετινή συνάντηση πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ενώ ανοιχτά παραμένουν μια σειρά σημαντικά θέματα, όπως το ζήτημα του Ιράν, της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπου παραμένουν σημαντικές διαφωνίες και αντιθέσεις. Το θέμα που φαίνεται να ξεχωρίζει ως κύριο στη σύνοδο του «G8» είναι αυτό της ενέργειας.

Ηδη δεκάδες οργανώσεις και κινήσεις, ανάμεσά τους και τα κομμουνιστικά κόμματα της Ρωσίας, έχουν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Στις 15 Ιούλη οι κομμουνιστικές δυνάμεις προγραμματίζουν συγκέντρωση - αντισύνοδο κοντά στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ηγετών, που αναμένεται να είναι στρατοκρατούμενη περιοχή.

Αναφορικά με την πλήρη ατζέντα της φετινής συνάντησης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα του «G8», περιλαμβάνονται τα εξής θέματα: «Παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια», «Αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών», «Εκπαίδευση», «Πάλη κατά της τρομοκρατίας», «Διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής», «Διευθέτηση περιφερειακών συγκρούσεων» (αναμένεται να συζητηθούν το Παλαιστινιακό, το Κόσσοβο, η κατάσταση στην Αφρική κλπ). Επίσης θα συζητηθούν ζητήματα ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, εμπόριο, προστασία του περιβάλλοντος κλπ.

Στη σύνοδο του «G8» έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν επίσης ο πρόεδρος του Καζακστάν Ν. Ναζαρμπάγιεφ, που θα εκπροσωπήσει επίσης την ΚΑΚ, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τ. Μπέκι, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Β. Λ. Ι. Λούλα. Θα συμμετάσχουν ακόμα εκπρόσωποι από Κίνα, Μεξικό και Ινδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ