Τετάρτη 12 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Πράσινο φως» για διεύρυνση της εισβολής από Ολμέρτ

Νέα έκκληση Χανίγια για βοήθεια, καθώς η Λωρίδα της Γάζας βυθίζεται σε ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή

Ο μικρός Αμπντέλ Καρίμ, 1 χρόνου, τραυματίστηκε πριν από τρεις βδομάδες από Ισραηλινούς. Χτες κατέληξε τελικά, από όπου και η φωτογραφία της κηδείας. Αυτό το έγκλημα διαρκείας πρέπει να σταματήσει!

Associated Press

Ο μικρός Αμπντέλ Καρίμ, 1 χρόνου, τραυματίστηκε πριν από τρεις βδομάδες από Ισραηλινούς. Χτες κατέληξε τελικά, από όπου και η φωτογραφία της κηδείας. Αυτό το έγκλημα διαρκείας πρέπει να σταματήσει!
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Εντολή διεύρυνσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας έλαβε η ηγεσία του ισραηλινού στρατού από τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και τον υπουργό Αμυνας Αμίρ Περέτζ. Αν και δε γνωστοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες, ανακοινώθηκε ότι δόθηκε «πράσινο φως» για περαιτέρω διείσδυση των ισραηλινών δυνάμεων, που έχουν, ήδη, εισέλθει αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο νότιο και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Χθες, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Κύριος στόχος, διάφορες περιοχές, πέριξ της πόλης Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα. Σε μία από τις πρώτες αυτές αεροπορικές επιδρομές, αργά το βράδυ της Δευτέρας, σκοτώθηκαν 4 Παλαιστίνιοι έφηβοι και τραυματίστηκαν άλλοι 4, καθώς επλήγη χωράφι όπου έπαιζαν ποδόσφαιρο. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, ακολούθησαν τουλάχιστον άλλες 3 αεροπορικές επιδρομές στα ίδια περίπου σημεία με 1 νεκρό και άλλους 4 τραυματίες, ενώ επλήγησαν επίσης μία ακόμη γέφυρα, καθώς και «ύποπτοι» κοντά στο μεθοριακό εμπορικό πέρασμα Κάρνι.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια δήλωνε, χθες, ότι «η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται πραγματικά στο χείλος της ολικής ανθρωπιστικής καταστροφής, καθώς οι ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, νερό και φάρμακα είναι πλέον τρομακτικές». Ο Χανίγια απηύθυνε νέα επείγουσα έκκληση στον ΟΗΕ, στον Αραβικό Σύνδεσμο και στις μουσουλμανικές χώρες για παροχή βοήθειας.

Την ίδια ώρα, έφθανε στην Παλαιστινιακή Προεδρία μια πρώτη «χείρα βοηθείας» ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Αραβικό Σύνδεσμο. Παράλληλα, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά από έντονες αντεγκλήσεις με Ισραηλινούς αξιωματικούς, άρχιζαν τη διανομή γεννητριών στα παλαιστινιακά νοσοκομεία και άλλου απαραίτητου ενεργειακού εξοπλισμού (αξίας 600.000 ευρώ), καθώς οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 6 μετασχηματιστές ηλεκτρικού ρεύματος και μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κλιμακώνοντας τις πιέσεις για την αποτροπή της επικείμενης ανθρωπιστικής καταστροφής, χθες, 6 ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, ζητώντας να δοθεί εντολή να επιτρέψει ο ισραηλινός στρατός την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας τροφίμων, φαρμάκων και νερού. Οι οργανώσεις κατηγορούν την ισραηλινή κυβέρνηση για «επιβολή συλλογικής τιμωρίας στον παλαιστινιακό λαό» και υπενθυμίζουν ότι τουλάχιστον 230 κοντέινερ του ΟΗΕ έχουν μπλοκαριστεί στα μεθοριακά φυλάκια της Λωρίδας της Γάζας.

«Διαμεσολαβήσεις»

Την παρέμβαση της Ιορδανίας, προκειμένου να σταματήσει η ισραηλινή εισβολή, ζήτησε, όπως όλα δείχνουν, ο Πρόεδρος Αμπάς από τον Ιορδανό βασιλιά, τον οποίο επισκέφτηκε αιφνιδίως για λίγες ώρες, το βράδυ της Δευτέρας. Εκκληση για άμεση αποκλιμάκωση και τερματισμό των επιχειρήσεων αναμένεται ότι θα απευθύνει προς την ισραηλινή ηγεσία, με την οποία θα έχει σειρά συναντήσεων, και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, που έφθασε, χθες, στο Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη. Ο Γιονιχίρο Κοϊζούμι αναμενόταν, επίσης, να προσφέρει επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια και προς τους Παλαιστινίους.

Τέλος, στη Δαμασκό μετέβη, χθες, για ολιγόωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ασαντ, αλλά και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φαρούκ αλ Σάρα'α, ο Γιώργος Παπανδρέου, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «ζήτησε από τη Συρία να παρέμβει δημιουργικά για τον τερματισμό της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας», επιμένοντας και αυτή την ύστατη στιγμή να αποφύγει την κατηγορηματική καταδίκη της απροσχημάτιστης ισραηλινής εισβολής και στρατιωτικής κλιμάκωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκαλεί με νέες αεροπορικές επιδρομές το Ισραήλ (2011-12-10 00:00:00.0)
«Διαθέσεις συμφιλίωσης» λόγω των διαδηλώσεων (2011-03-17 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η ένταση (2008-11-15 00:00:00.0)
Συνθήκες κόλασης για το λαό (2008-03-07 00:00:00.0)
Επιδρομές και διαβουλεύσεις εκατέρωθεν (2007-05-23 00:00:00.0)
Αιματοκύλισμα αμάχων από τον ισραηλινό στρατό (2006-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ