Τετάρτη 12 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΡΕΑΣ
Διάθεση διαλόγου με άρση των απειλών

ΣΕΟΥΛ.--

Συνεχίζονται οι πιέσεις προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ύστερα από τη δοκιμαστική εκτόξευση επτά βαλλιστικών πυραύλων την περασμένη Τετάρτη - στα όρια του νόμιμου δικαιώματός της στην άμυνα - με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να κινδυνολογούν, δημιουργώντας κλίμα πανικού και απειλώντας πως θα της υποβάλλουν κυρώσεις. Η ΛΔ Κορέας κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως μηχανορραφούν εναντίον της ώστε να επιβληθούν ως «κυρίαρχοι του πλανήτη», ενώ το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «KCNA» κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «απειλούν άλλες χώρες με μαζικές πυρηνικές και βαλλιστικές δυνάμεις».

Χτες μετά από διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφωνήθηκε να καθυστερήσει η ψηφοφορία για επιβολή κυρώσεων, καθώς εκφράζονται ελπίδες ότι ίσως η Κίνα μπορέσει την πείσει τη ΛΔ Κορέας να επιστρέψει στο τραπέζι των 6μερών διαπραγματεύσεων σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα και να διακόψει τη δοκιμαστική εκτόξευση των βαλλιστικών πυραύλων της. Από τη μεριά της η ΛΔ Κορέα δήλωσε πρόθυμη να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, εάν οι ΗΠΑ διακόψουν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της.

Η Κίνα, μάλιστα, δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχη για την κρίση που έχει δημιουργηθεί και τόνισε ότι το σχέδιο απόφασης για την επιβολή κυρώσεων στη ΛΔ Κορέα είναι μια «υπερβολική αντίδραση». Ομως, έντονες αντιδράσεις υπήρξαν, και από τη Νότια Κορέα, για τις δηλώσεις μελών της κυβέρνησης της Ιαπωνίας που πρότειναν τη χρήση προληπτικών χτυπημάτων ενάντια στις βάσεις των βαλλιστικών πυραύλων της ΛΔ Κορέας. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γιουνγκ Τάε - Χο, εκπρόσωπος της Σεούλ, «το γεγονός ότι μέλη της ιαπωνικής κυβέρνησης υπονόησαν την πιθανότητα προληπτικού χτυπήματος και χρήσης βίας στην κορεατική χερσόνησο ερμηνεύεται ως ανησυχητική εξέλιξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ