Τετάρτη 12 Ιούλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Συνασπισμός για την διέξοδο από την κρίση»
  • Δημοψήφισμα για το ΝΑΤΟ και τη ρωσική γλώσσα προβλέπει η συμφωνία των 3 κομμάτων που επιδιώκουν το σχηματισμό κυβέρνησης
  • Ανακοίνωση του ΚΚ Ουκρανίας

Μέσα σε κλίμα έντασης στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, την Ανώτατη Ράντα, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρό του, Α. Μορόζ, η διάλυση της «πορτοκαλί» συμμαχίας και η συγκρότηση του «Συνασπισμού για την διέξοδο από την κρίση». Η ανακοίνωση έγινε κάτω από τα χειροκροτήματα των βουλευτών των 3 κομμάτων που συμμετέχουν στο Συνασπισμό, του «Κόμματος των περιοχών της Ουκρανίας» (ΚΠΟ) του πρώην πρωθυπουργού Β. Γιανουκόβιτς, του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας (ΣΚΟ) και του ΚΚ Ουκρανίας. Αντίθετα, οι βουλευτές της «Ουκρανίας μας», που στηρίζει το σημερινό Πρόεδρο, Β. Γιούστσενκο, όπως και του ΜΠΙΟΥΤ, της πρώην πρωθυπουργού Γ. Τιμοσένκο, με φωνές και χειρονομίες εξέφραζαν την αγανάκτησή τους γι' αυτήν την εξέλιξη.

Τα 3 κόμματα έχουν πλειοψηφία 238 βουλευτών (στους 450) και ανακοίνωσαν πως για το αξίωμα του πρωθυπουργού στηρίζουν τον Β. Γιανουκόβιτς.

Νωρίτερα χιλιάδες οπαδοί των 3 κομμάτων που επιδιώκουν να συγκροτήσουν την «κυβέρνηση διεξόδου από την κρίση» συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή με στόχο να υπερασπίσουν αυτή την ομαλή πολιτική εξέλιξη, ζητώντας από τον Πρόεδρο Β. Γιούστσενκο να διορίσει τον Β. Γιανουκόβιτς στη θέση του πρωθυπουργού και να μη διαλύσει πρόωρα τη Βουλή, όπως ζητούν πλέον τα 2 εναπομείναντα «πορτοκαλί» κόμματα. Αγνωστο είναι πάντως το τι θα κάνει τελικά ο Πρόεδρος της χώρας, που φαίνεται ότι εξετάζει πλέον σοβαρά και το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις το ΚΚ Ουκρανίας σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Στις βουλευτικές εκλογές του 2006 στην Ουκρανία απότομα οξύνθηκαν οι κοινωνικο-οικονομικές αντιθέσεις, βάθυνε η διάσπαση πάνω στην εδαφική, γλωσσική, εθνική και θρησκευτική βάση. Αυξήθηκαν οι απειλές, που συνδέονται με τις προσπάθειες βίαιης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Εγινε πραγματικότητα η ένταξη της χώρας στον ΠΟΕ με υποδουλωτικούς και καταστροφικούς για την ντόπια οικονομία όρους. Στα όρια της κρίσης έφτασε η ένταση με τα αδελφικά σλαβικά κράτη, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Η απροκάλυπτα φιλοδυτική κι αντικοινωνική πολιτική γραμμή των "πορτοκαλί ανδρεικέλων" πρακτικά έθαψε την αμοιβαία και ισότιμη συνεργασία στα πλαίσια του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Οι εμπορικοί πόλεμοι Ουκρανίας και Ρωσίας έγιναν ο τρόμος για τους Ουκρανούς παραγωγούς».

Και συνεχίζει: «Αντί να υπάρξει κρατική υποστήριξη του πολυεθνικού πολιτισμού και της ανάπτυξης της ουκρανικής γλώσσας, η εξουσία τράβηξε τη γραμμή της εξόντωσης της ρωσικής γλώσσας, της διαστρέβλωσης της ηρωικής ιστορίας των σλαβικών λαών και της αποκατάστασης των ναζιστών του ΟΟΥΝ-ΟΥΠΑ» (σ.σ.: Πρόκειται για ένοπλα σώματα Ουκρανών δοσιλόγων, που συνεργάστηκαν με τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου).

Και η ανακοίνωση του ΚΚ Ουκρανίας συνεχίζει: «Το διοικητικό χάος, η ανικανότητα των "πορτοκαλί" αρχών και η πολιτική αδυναμία του Προέδρου Β. Γιούστσενκο έθεσαν την Ουκρανία στα όρια της απώλειας της κρατικής κυριαρχίας κι ανεξαρτησίας. Στα όρια της μετατροπής της σε ΝΑΤΟική νεοαποικία. Σ' αυτές τις συνθήκες, συνειδητοποιώντας όλη του την ευθύνη απέναντι στο λαό της Ουκρανίας, το ΚΚ Ουκρανίας πήρε την πρωτοβουλία της δημιουργίας μια πλατιάς Συμμαχίας διεξόδου από την κρίση».

Οπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, οι όροι «που έχουν καταγραφεί στο κείμενο της συμφωνίας του συνασπισμού, προβλέπουν μια σειρά άμεσων κοινωνικών μέτρων, όπως: Να μην αντικατασταθούν οι κοινωνικές διευκολύνσεις με χρηματικά επιδόματα κι ούτε να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να υπάρξει τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών. Να διατηρηθεί η απαγόρευση πώλησης της γης έως το 2015 και να τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση στις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας να ιδιωτικοποιηθούν. Μείωση και στην προοπτική κατάργηση του ΦΠΑ. Διεξαγωγή δημοψηφίσματος και καθορισμός του καθεστώτος της ρωσικής γλώσσας. Διεύρυνση των δικαιωμάτων των κοινοτήτων και ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ενώ σε ό,τι αφορά στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, στη συμφωνία των 3 κομμάτων προβλέπεται: «Η έγκριση νόμου για το καθεστώς μη ένταξης της Ουκρανίας σε μπλοκ. Η ανάπτυξη κι εμβάθυνση των σχέσεων ολοκλήρωσης στα πλαίσια του ΕΟΧ. Η ένταξη στον ΠΟΕ μόνο μετά από ολόπλευρη ανάλυση των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών αυτού του βήματος και εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων για την υπεράσπιση των ντόπιων καταναλωτών και παραγωγών. Η ανάπτυξη των διμερών και πολυμερών σχέσεων με τις χώρες της ΕΕ και των άλλων χωρών του κόσμου. Η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η λήψη αποφάσεων στη βάση του αποτελέσματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ