Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Συνθήκες κόλασης για το λαό

Η ισραηλινή βαρβαρότητα του αποκλεισμού και των επιδρομών συνεχίζεται με πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστινίους να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας

Η θηριωδία στη Γάζα συνεχίζεται

Associated Press

Η θηριωδία στη Γάζα συνεχίζεται
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέες αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και σε Παλαιστινίους ενόπλους, την ώρα που οκτώ βρετανικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις προειδοποιούσαν για ολοκληρωτική ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που έζησε ποτέ από το 1967 και μετά. Φυσικά, οι «ανησυχούντες» των ΜΚΟ παρέλειψαν, όπως το συνηθίζουν άλλωστε, να καταγγείλουν τους ηθικούς αυτουργούς του παλαιστινιακού αιματοκυλίσματος, δηλαδή εκείνους που, εκτός από κροκοδείλια δάκρυα, συνεχίζουν να παρέχουν στις ισραηλινές ηγεσίες την απαραίτητη πολιτική και υλική υποστήριξη για να συνεχίζονται η κατοχή και οι σφαγές.

Ζωντανοί νεκροί

«Αν δεν αρθεί άμεσα ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας, δε θα αποφευχθεί η πτώση στην άβυσσο και ο θρυμματισμός κάθε ελπίδας ειρήνευσης», προειδοποιούν τα βρετανικά τμήματα των οργανώσεων Save the Children, Cafod, CARE International, Christian Aid, Oxfam, Trocaire, Γιατροί χωρίς Σύνορα και Διεθνής Αμνηστία. Με βάση έκθεσή τους, 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, δηλαδή το 80% του πληθυσμού της Λωρίδας, εξαρτούν την καθημερινή τους επιβίωση από την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ το 2006 ήταν 63%. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 40%, τα συστήματα υδροδότησης και αποχέτευσης έχουν σχεδόν καταρρεύσει, δεν υπάρχει πόσιμο νερό παρά μόνο αν βραστεί, τα νοσοκομεία δεν έχουν ρεύμα παρά 12 ώρες ημερησίως, 10 τόνοι λυμάτων πέφτουν καθημερινά στη Μεσόγειο, από όπου οι κάτοικοι λαμβάνουν κάποια τροφή: τα ψάρια.

Οι οργανώσεις αυτές, πάντως αποδέχονται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και προσάπτουν και στις δύο πλευρές την «πρόκληση βλάβης σε αμάχους». Ωστόσο, δεν μπορούν παρά να κατηγορήσουν την ισραηλινή ηγεσία για «παράνομη συλλογική τιμωρία που απομακρύνει περαιτέρω την ειρήνη». Τέλος, «συμβουλεύουν» όλους τους εμπλεκομένους στην «ειρηνευτική διαδικασία» να συνομιλήσουν με τη «Χαμάς».

Ενας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, όταν το θωρακισμένο όχημά τους έπεσε σε αυτοσχέδια βόμβα τοποθετημένη κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ - Γάζας, στο εμπορικό πέρασμα Κισουφίμ, όπου πραγματοποιούνται οι καθημερινές περιπολίες. Την ευθύνη για την ενέδρα, που ακολουθήθηκε από σφοδρή ανταλλαγή πυρών, ανέλαβε η ισλαμιστική «Τζιχάντ», μιλώντας για «απάντηση» στην προχθεσινή δολοφονία στελέχους της. Ενας άλλος μαχητής σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Γάζα. Παράλληλα, εκπρόσωποι των «Τζιχάντ» και «Χαμάς» φέρονταν να συζητούν με Αιγυπτίους απεσταλμένους για το ενδεχόμενο εκεχειρίας.

Χτες ανακοινώθηκε από στέλεχος των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας ότι άρχισαν να υψώνουν ένα τείχος κατά μήκος το συνόρων της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας (ήδη έχουν κατασκευαστεί 3 χιλιόμετρα) για να «αποτραπεί μια επανάληψη της καταστροφής των οδοφραγμάτων και των αναχωμάτων, όπως έγινε τον Ιανουάριο από μαχητές Παλαιστίνιους».

Καταδίκη του Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη καταδίκασε χτες τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού στην περιοχή συνιστούν συλλογική τιμωρία του άμαχου πληθυσμού. Η απόφαση του οργανισμού ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του Πακιστάν και άλλων μουσουλμανικών χωρών.

  • Δύο άνδρες άνοιξαν πυρ, χτες το βράδυ, σε σχολείο ραβίνων, στην Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας 35. Ο ένας ένοπλος σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας και ο άλλος διέφυγε. Σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση η επίθεση αποδίδεται σε Παλαιστινίους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ