Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΥΑ
Μοίρασμα της εξουσίας

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Η κενυατική Bουλή συνεδρίασε χτες για πρώτη φορά μετά τις σφοδρές μετεκλογικές συγκρούσεις που προκάλεσαν το θάνατο άνω των 1.500 ανθρώπων. Στόχος της κοινοβουλευτικής συνόδου θα είναι η συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίων που θα οδηγήσουν σε μοίρασμα της εξουσίας ανάμεσα στον πρόεδρο Μουάι Κιμπάκι και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Πορτοκαλί Κινήματος» Ράιλα Οντίνγκα.

Υπό τη συμφωνία που επιτεύχθηκε προ βδομάδων με τη μεσολάβηση του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στη θέση του πρωθυπουργού θα ορκίζεται πλέον ο ηγέτης του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων. Ο πρωθυπουργός θα αποπεμφθεί από την εξουσία όχι με εντολή του προέδρου (όπως γινόταν ως σήμερα) αλλά μόνο με κίνηση μομφής της πλειοψηφίας των βουλευτών.

Ωστόσο, για να γίνουν αυτές και άλλες προτάσεις νόμοι θα πρέπει αφενός να ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή μέσα στην επόμενη βδομάδα, αφετέρου Κιμπάκι και Οντίνγκα να τηρήσουν μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις τους, με στόχο την επιστροφή στην ομαλότητα. Πάντως, παρά τις πολιτικές εξελίξεις, και χτες συνεχίστηκαν οι επιθέσεις και οι εμπρησμοί πολλών δεκάδων κατοικιών στην κοιλάδα Ριφτ στη Δυτική Κένυα. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές κάηκαν περίπου 100 κατοικίες, πάνω από εννέα άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και τουλάχιστον 11 υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ