ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Αυγούστου 1997
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στον αγώνα για δίκαιες αποζημιώσεις

Συγκέντρωση, με τρακτέρ, πραγματοποίησαν χτες στη Μάνδρα της Λάρισας οι χαλαζόπληκτοι των χωριών της περιοχής, διεκδικώντας, δυναμικά, γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις για την ολοκληρωτική καταστροφή, που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους

Στον αγώνα βγαίνουν οι χαλαζόπληκτοι παραγωγοί της Λάρισας, διεκδικώντας άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, αλλά και αντιδρώντας στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η οποία μειώνει, κάθε χρόνο, το αγροτικό εισόδημα. Χτες το πρωί, παρά τη συνεχή καταρρακτώδη βροχή, εκατοντάδες αγρότες από τα χαλαζόπληκτα χωριά των επαρχιών Λάρισας και Φαρσάλων,με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού Μάνδρα και απαίτησαν, εδώ και τώρα, να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα επείγοντα, ζωτικά και δίκαια αιτήματά τους.

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος της κοινότητας Μάνδρας και χαιρέτισαν ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τσαουσιάνης, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας Θ. Σουλούκος,ο αντιπρόεδρος της ΟΔΑΣ Σπ. Τσικρίκης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θ. Νασίκας.Στην ομιλία του ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, κατήγγειλε την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, αφού, παρά το γεγονός ότι για τρίτη συνεχή χρονιά η παραγωγή της περιοχής πλήττεται από θεομηνία, δε λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας και δεν αλλάζει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών. Ταυτόχρονα - τόνισε - η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, για να μειώσει και να καθυστερήσει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι πληγέντες. Τέλος, επισήμανε τις γενικότερες καταστροφικές επιπτώσεις που έχει για τους αγρότες η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση και προειδοποίησε πως η αγροτιά θα συνεχίσει τους δυναμικούς αγώνες της για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την προστασία του εισοδήματός της, για να μπορέσει να μείνει και να καλλιεργεί τη γη της.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης αναφέρονται τα κυριότερα αιτήματα των χαλαζόπληκτων που είναι:

1. Με απόφαση του υπουργού Γεωργίας να συσταθούν τριμελείς επιτροπές - αποτελούμενες από έναν γεωπόνο του Οργανισμού Βάμβακος, έναν της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και έναν εκπρόσωπο των αγροτών - οι οποίες θα προχωρήσουν άμεσα σε εκτιμήσεις των ζημιών και με το τέλος των εκτιμήσεων σε κάθε πληγείσα κοινότητα, να ενημερώνουν τους αγρότες.

2. Οι γεωπόνοι - εκτιμητές να είναι έμπειροι κι όχι νέοι που δε γνωρίζουν ακόμα καλά το αντικείμενο, ώστε να φύγει από τους αγρότες η αμφιβολία για το δίκαιο των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ.

3. Να καλύψει η κυβέρνηση από άλλες πηγές, (π.χ. ΠΣΕΑ), το υπόλοιπο 25% των ζημιών που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ - γιατί είναι απαράδεκτο να υπάρχουν 100% ζημιές και να καλύπτεται μόνο το 75% - και ν' αλλάξει, επιτέλους, ο αναχρονιστικός κανονισμός του οργανισμού, ώστε να καλύπτει το σύνολο των ζημιών.

4. Να προηγηθούν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις στα χωριά που πλήττονται επί τρία και τέσσερα συνεχή χρόνια από τη θεομηνία, να δοθούν στους πληγέντες, μέχρι τα Χριστούγεννα, τα 3/4 της αποζημίωσης, γιατί αν ακολουθηθεί η γνωστή χρονοβόρα διαδικασία θα πληρωθούν Απρίλη με Μάη του 1998, ενώ τα χρέη με τους δυσβάστακτους συμβατικούς και τόκους υπερημερίας θα φτάσουν στα ύψη.

5. Να γίνει ειδική ρύθμιση, όχι με την υπάρχουσα εγκύκλιο της ΑΤΕ, αλλά με πάγωμα των χρεών για πέντε χρόνια και χάρισμα των τόκων υπερημερίας παρελθόντων ετών.

6. Να επιδοτηθούν από το κράτος με 8 μονάδες τα επιτόκια δανεισμού και από 18% που είναι σήμερα να μειωθούν στο 10%.

7. Να υπάρξουν μέτρα αντιχαλαζικής προστασίας στις περιοχές που, σχεδόν κάθε χρόνο, πλήττονται από το χαλάζι.

Οι αγροτικοί φορείς που υπογράφουν το ψήφισμα τονίζουν πως τα παραπάνω αιτήματα έχουν επείγοντα και ζωτικό χαρακτήρα και πρέπει, με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να ικανοποιηθούν άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις με τη δικαιολογία ότι πρέπει πρώτα να τροποποιηθούν κανονισμοί. Και δηλώνουν ότι αν δεν ικανοποιηθούν αυτά τα συγκεκριμένα αιτήματα οι αγρότες θα συνεχίσουν τους αγώνες τους, πιο αποφασιστικά, πιο ενωτικά και πιο δυναμικά, μέχρι την τελική δικαίωσή τους.

ΛΙΜΝΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Τεράστια οικολογική καταστροφή

Η υπεράντληση των νερών, για να καλυφθούν οι αρδευτικές ανάγκες της περιοχής, "στέγνωσε" τη λίμνη Αργυροπουλίου της Λάρισας, με αποτέλεσμα να χαθεί κάθε μορφή ζωής, σ' αυτόν τον σημαντικό υδροβιότοπο. Χιλιάδες ψάρια - σαζάνια, σύρτες, καφάλια, γουλιανοί, κυπρίνοι - το βάρος των οποίων υπολογίζεται σε 3 τόνους, πέθαναν από ασφυξία. Η λίμνη συντηρούσε και πάρα πολλά σπάνια πουλιά, ενώ, τον περασμένο χειμώνα, είχαν επανεμφανιστεί, μετά από πολλά χρόνια, βίδρες και χέλια. Το θέαμα, με τη λίμνη γεμάτη από νεκρά ψάρια, βορά των αλεπούδων, και πουλιά να πετούν από πάνω, ψάχνοντας μάταια λίγο νερό, προκαλεί φρίκη και αγανάκτηση.

Οι κάτοικοι του Αργυροπουλίου, που έπαθαν σοκ, βλέποντας το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής, επιρρίπτουν ευθύνες στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, ισχυριζόμενοι ότι, ενώ γνώριζε πως το νερό τελειώνει, δεν έριξε στη λίμνη το νερό της μοναδικής πομώνας που λειτουργεί δίπλα της, αλλά το διέθεσε κι αυτό για την άρδευση. Ευθύνες επιρρίπτουν και στην πολιτεία, που δε λαμβάνει μέτρα για την κάλυψη και από άλλες πηγές των αρδευτικών αναγκών της περιοχής και στη συγκεκριμένη περίπτωση δε θέτει σε λειτουργία μια γεώτρηση, δυναμικότητας 500 κυβικών μέτρων νερού την ώρα, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη λίμνη και, άγνωστο γιατί, δεν ηλεκτροδοτείται, ώστε να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό της. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν ότι - εκτός της οικολογικής καταστροφής - υπάρχει και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς τα νεκρά ψάρια σαπίζουν και μολύνουν τη λίμνη.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρώτη οικολογική καταστροφή στη λίμνη έγινε στην περίοδο '89 - '90, όταν είχε πάλι "στεγνώσει", μ' αποτέλεσμα να "σβήσει" η καλλιέργεια καραβίδας και να πάνε "στράφι" και οι επενδύσεις γι' αυτό το σκοπό που είχαν κάνει πολλοί κάτοικοι του Αργυροπουλίου. Πάρ' όλα αυτά, οι αρμόδιοι "αγρόν ηγόραζον" και το κράτος δεν προχωρά στις απαραίτητες μελέτες και στη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του σημαντικού αυτού υδροβιότοπου της λίμνης Αργυροπουλίου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Παγώνουν οι σχεδιασμοί για τις χωματερές

Παγώνει κάθε ενέργεια του ΥΠΕΧΩΔΕ, τουλάχιστον προσωρινά, για την κατασκευή των τριών Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στις περιοχές Αυλώνα, Κερατέας και Γραμματικού.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με τρεις αποφάσεις του (499, 500 και 501/1997) έκανε δεκτές τις αιτήσεις αναστολής, με τις οποίες ζητούνταν να ανασταλεί η απόφαση 15043/4921/1997 του ΥΠΕΧΩΔΕ για προέγκριση εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων στη θέση "Πηγάδι Παππά" του Δήμου Αυλώνα, στο"Οβριόκαστρο" της Κερατέας και το "Μαύρο Βουνό" του Γραμματικού.

Η κύρια προσφυγή έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 26 Νοέμβρη 1997, ενώ η απόφαση σε καμιά περίπτωση δεν αναμένεται να εκδοθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Επομένως, σ' αυτό το χρονικό διάστημα δεν μπορεί να γίνει καμιά εργασία για τις χωματερές στο νομό Αττικής, παρά μόνο διοικητικές (νομοθετικές διαδικασίες), σύμφωνα με την κρίση της Διοίκησης και που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Στο σκεπτικό του δικαστηρίου επισημαίνονται συγκεκριμένοι λόγοι, για τους οποίους κρίνεται αναγκαία η προσωρινή αναστολή.

Συγκεκριμένα, για το Δήμο Αυλώνα το δικαστήριο αναφέρει ότι στη θέση "Πηγάδι Παππά" υπάρχει πυκνό δάσος χαλεπίου πεύκης, το οποίο συνορεύει με την Πάρνηθα που είναι χώρος όπου βρίσκουν καταφύγιο θηράματα και ιδιαίτερα τα ζαρκάδια, των οποίων ο μεγαλύτερος πληθυσμός στη χώρα μας βρίσκεται σ' αυτό το χώρο.

Για το Δήμο Κερατέας το ΣτΕ επισημαίνει ότι στη θέση "Οβριόκαστρο" βρίσκεται οικισμός ελληνιστικών χρόνων, ο οποίος έχει κηρυχτεί ως ζώνη απόλυτης προστασίας. Παράλληλα, το δικαστήριο υπενθυμίζει ότι και η Β Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού είναι αντίθεση στην απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, να δημιουργηθεί σ' αυτή την περιοχή χώρος υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων.

Τέλος, για το Γραμματικό, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αναφέρει ότι στην περιοχή "Μαύρο Βουνό" η μεγαλύτερη έκταση είναι δασική ή αναδασωτέα και η χωματερή θα προξενήσει ανεπανόρθωτη βλάβη στο χώρο αυτό.

Να υπενθυμίσουμε ότι για τον Αυλώνα έχει ήδη υπάρξει πρόσφατα η προσωρινή αναστολή (293/1997) εκτέλεσης της υπουργικής απόφασης, ενώ χτες εκδόθηκε η οριστική απόφαση αναστολής.

ΑΙΓΙΝΑ
Σε δασική έκταση κεραία της ΤΕΛΕΣΤΕΤ

Στη δασική έκταση "Κουταλού" Αίγινας η εταιρία "ΣΤΕΤ Ελλάς" θα τοποθετήσει κεραία κινητής τηλεφωνίας, αφού το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε αίτηση αναστολής που είχε καταθέσει ο Δήμος της Αίγινας και ζητούσε να καταργηθούν οι σχετικές αποφάσεις για την έγκριση κατασκευής της κεραίας. Η ΣΤΕΤ σχεδιάζει να κατασκευάσει μια βάση 12,5 τετραγωνικών μέτρων και ύψους 3,5 μέτρων, καθώς και πυλώνα 10,5 τετραγωνικών μέτρων και ύψους 30 μέτρων.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη έκταση είναι δασική, αλλά στο σημείο που θα τοποθετηθεί η κεραία δεν υπάρχει βλάστηση, ενώ η ζημιά που θα προκληθεί στο περιβάλλον δεν είναι ανεπανόρθωτη.

Παράλληλα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο προειδοποιεί την εταιρία, οι εργασίες που θα κάνει να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείεται οποιαδήποτε βλάβη και σε διαφορετική περίπτωση το ΣτΕ θα ανακαλέσει την απόφασή του ακόμη και αυτεπάγγελτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ