ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίθεση χωρίς αρχή, μέση και τέλος

Το νέο «πακέτο» μέτρων αναμένεται από βδομάδα. Η εισοδηματική πολιτική και το φορολογικό ανακοινώνονται τις αμέσως επόμενες ώρες

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι οι προωθούμενες ανατροπές έχουν τη λαϊκή στήριξη. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Τετάρτη, γκρέμισαν την κυβερνητική προπαγάνδα

*

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι οι προωθούμενες ανατροπές έχουν τη λαϊκή στήριξη. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Τετάρτη, γκρέμισαν την κυβερνητική προπαγάνδα
Χωρίς αρχή, μέση και τέλος είναι η αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης. Την επόμενη βδομάδα θα ανακοινωθεί και επίσημα η επιβολή των πρόσθετων προαποφασισμένων μέτρων, που θα σηματοδοτήσουν νέες ανατροπές σε εργασιακές σχέσεις και Ασφαλιστικό, περαιτέρω μειώσεις μισθών και «μπαράζ» επιπλέον έμμεσων φόρων.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια προπαγανδιστική επιχείρηση για την αντιστροφή της πραγματικότητας, προκειμένου να εμφανιστούν τα λαϊκά στρώματα «σύμφωνα» με την καρατόμηση των δικαιωμάτων και την αφαίμαξη του εισοδήματός τους. Τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, είναι μόνιμου χαρακτήρα και έρχονται να υλοποιήσουν τις στρατηγικές απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του και τη διασφάλιση της κερδοφορίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα καταθέσει ενδεχομένως και σήμερα το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική που θα περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στους μισθούς. Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Δεδομένες θεωρούνται η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, η αύξηση του φόρου στα είδη πολυτελείας, αλλά και η περαιτέρω αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στα ποτά.

«Ευκαιρία» για το κεφάλαιο η κρίση

Τον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος, έδωσε για πολλοστή φορά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με συνέντευξή του προχτές στο κρατικό αυστραλιανό κανάλι «ABC» τονίζοντας ότι θα υπάρχουν «επώδυνες αλλαγές και μέτρα». Ακόμα, υπογράμμισε με νόημα: «Πρέπει να προχωρήσουμε σε κάποιες βαθιές, διαρθρωτικές αλλαγές, όπως βεβαίως και να αντιμετωπίσουμε το άμεσο πρόβλημα του ελλείμματος. Είμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη κρίση (...) Ας την αξιοποιήσουμε όμως σαν ευκαιρία, προκειμένου να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας, να εξασφαλίσουμε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».

Οι τελευταίες λεπτομέρειες του νέου γύρου της επέλασης, καθορίστηκαν κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του «διαθεσμικού» οργάνου (συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και οι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας), υπό τον πρωθυπουργό. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε και το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για την κατάργηση οργανισμών και υπηρεσιών του Δημοσίου, με περικοπές θέσεων στο Δημόσιο τομέα και αλλαγές των εργασιακών σχέσεων με προώθηση της μερικής απασχόλησης.

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής τονίζοντας ότι «χρειάζεται να υπάρχει κινητικότητα μέσα στο ελληνικό δημόσιο (...) Να πληρωθούν οι θέσεις, οι οποίες χρειάζονται και να σταματήσουν να εργάζονται δημόσιοι υπάλληλοι εκεί όπου δεν πρέπει». Στηρίζοντας την πρόταση του Θ. Πάγκαλου, που έθεσε θέμα «άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο τομέα», ο Γ. Παπανδρέου σε ομιλία του χτες στους διοικητές και υποδιοικητές των περιφερειακών υγειονομικών υπηρεσιών ανάφερε ότι «η Δημόσια Διοίκηση δεν είναι φέουδο κανενός».

Επίθεση στις λαϊκές συνειδήσεις

Στην σύσκεψη τέθηκε επί τάπητος ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, προκειμένου να χειραγωγηθεί ο λαός και να περάσουν τα μέτρα με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις. Αποφασίστηκε να επιστρατευτεί ο κομματικός μηχανισμός και να πραγματοποιηθούν περιοδείες στελεχών σε όλη τη χώρα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, στη συνέντευξη στο «ABC», ο πρωθυπουργός έφτασε προκλητικά να υποστηρίξει ότι «ο ελληνικός λαός, στην πλειοψηφία του, στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία σε ένα ποσοστό 60% με 70%», ενώ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει «πνεύμα ενότητας και αποφασιστικότητας στην Ελλάδα» μεταφράζοντας τη συναίνεση των εταίρων του δικομματισμού, του ΛΑ.Ο.Σ. και τη στήριξη της ντόπιας πλουτοκρατίας, σαν έκφραση μιας κοινής «εθνικής προσπάθειας»!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ
Περιπλέκεται το κουβάρι των ανταγωνισμών

Αιγαίο, Βαλκάνια και Κυπριακό βάζει στην ατζέντα η Ουάσιγκτον, με αντάλλαγμα την πολιτική στήριξη εν μέσω κρίσης

Τα παιχνίδια και τους ακροβατισμούς της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων επιβεβαιώνει η χτεσινή πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Μπ. Ομπάμα προς τον Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να επισκεφτεί το Λευκό Οίκο στις 9 Μάρτη, εν μέσω όξυνσης της κρίσης και του ανταγωνισμού στο εσωτερικό της ΕΕ.

Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωσαν χτες το βράδυ στον «Ρ» την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου, αλλά όχι την ημερομηνία της συνάντησης, σημειώνοντας με έμφαση ότι «στην παρούσα φάση και μέσα στην οικονομική κρίση η συγκεκριμένη πρόσκληση έχει από μόνη της ιδιαίτερη αξία».

Η πρόσκληση και πολύ περισσότερο το περιεχόμενο των συζητήσεων - το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας - που ζητά να τεθούν στο τραπέζι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την παροχή «πολιτικής στήριξης» στην ελληνική κυβέρνηση, φανερώνει ότι η τελευταία, αξιοποιώντας την οικονομική κρίση, είναι αποφασισμένη να εμπλέξει ακόμα βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Ο Λευκός Οίκος φρόντισε να διαρρεύσει και την ατζέντα των συναντήσεων που ήδη έχει ετοιμαστεί από την αμερικανική πλευρά. Στην κορωνίδα των συζητήσεων βρίσκονται όλα τα θέματα που υπηρετούν τις στρατηγικές στοχεύσεις των Αμερικάνων για την περιοχή των Βαλκανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπ. Ομπάμα θα ζητήσει το κλείσιμο του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ώστε να μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να επισπευσθούν οι διαπραγματεύσεις για την «επίλυση» του Κυπριακού, στην κατεύθυνση ενός διχοτομικού σχεδίου και να ξεκινήσει η άμεση έναρξη συζητήσεων με την Τουρκία για το Αιγαίο.

Με την κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα να έχει καλλιεργήσει ψευτοδιλήμματα για να εκφοβίσει τον ελληνικό λαό, καλώντας τον να διαλέξει ανάμεσα στην «επιτήρηση της ευρωζώνης και της ΕΕ ή των ΗΠΑ και του ΔΝΤ», η πρόσκληση του προέδρου των ΗΠΑ έρχεται να στηρίξει τη σαθρή προπαγάνδα της και να προωθήσει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων της ντόπιας πλουτοκρατίας στην περιοχή.

ΕΕ - ΗΠΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ
Εμπιστοσύνη στην αντιλαϊκή κυβέρνηση

Δηλώσεις και εκβιαστικές εκτιμήσεις στα ιμπεριαλιστικά κέντρα προετοιμάζουν το έδαφος για νέες κλιμακούμενες ανατροπές

Με το βλέμμα στραμμένο στην επιβολή ακόμα περισσότερων αντιλαϊκών μέτρων, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», δηλώνει «ευγνωμοσύνη» προς τον Γ. Παπανδρέου, «ο οποίος, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, άνοιξε τα χαρτιά του και διακήρυξε την ετοιμότητα της χώρας να προχωρήσει στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της και την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της (...) Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη γιατί η ελληνική κυβέρνηση (...) είναι διατεθειμένη σε περίπτωση ανάγκης να λάβει και επιπρόσθετα μέτρα».

Οπως σημείωσε, «η εμπιστοσύνη των αγορών προς το ευρώ θα επιτευχθεί μόνον εάν η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες με μεγάλα ελλείμματα χτυπήσουν το κακό στη ρίζα του» και υπογράμμισε ότι «το ευρώ είναι τώρα για πρώτη φορά μετά την εισαγωγή του σε δύσκολη θέση, αλλά θα επιβιώσει».

Προχτές συνεδρίασε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου με θέμα την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τις συνέπειές της στην Ευρωζώνη. Στη σχετική ακρόαση παραβρέθηκε και ο Γερμανός οικονομολόγος Οτμαρ Ισινγκ, ο οποίος σε συνέντευξή του στη «Deutsche Welle» τονίζει ότι αρμόδιος για να βοηθήσει την Ελλάδα είναι το ΔΝΤ και επισημαίνει ότι η ΟΝΕ δεν πρέπει να εκτεθεί σε κινδύνους.

Είπε χαρακτηριστικά ότι θα ήταν λάθος να επικεντρώσει η ΕΕ το ενδιαφέρον της στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, καθώς η Ελλάδα είναι απλώς η πρώτη χώρα της ευρωζώνης όπου εμφανίστηκαν προβλήματα, τα οποία μαστίζουν και άλλα κράτη - μέλη.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) εξετάζει τα συμβόλαια που σχετίζονται με το ελληνικό δημόσιο χρέος και συνδέουν την αμερικανική τράπεζα «Goldman Sachs» και άλλες τράπεζες με την ελληνική κυβέρνηση. Ο διοικητής της Μπεν Μπερνάνκι, μιλώντας κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο, σημείωσε ότι «έχουμε μιλήσει με τους ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι εργάζονται στενά με την Ελλάδα. Παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά φυσικά αυτή έχει μεγαλύτερη σημασία για τους Ευρωπαίους που είναι περισσότερο ευάλωτοι σε αυτά τα προβλήματα και προσπαθούν να τα θέσουν υπό έλεγχο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ