ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αρχισαν οι έλεγχοι των επιθεωρητών

Νέες συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ εισέρχονται στη Συρία από το Λίβανο
Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ εισέρχονται στη Συρία από το Λίβανο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Τους ελέγχους στο συριακό χημικό οπλοστάσιο φέρονται, κατά πληροφορίες, να άρχισαν χτες οι πρώτοι επιθεωρητές του Οργανισμού του ΟΗΕ για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων που έχουν, ήδη, φτάσει στη συριακή πρωτεύουσα, ενώ αναμένονται και άλλες ομάδες επιθεωρητών μέχρι τα τέλη της επόμενης βδομάδας. Οι επιθεωρητές ξεκίνησαν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, από την επιβεβαίωση της καταγραφής του συριακού χημικού οπλοστασίου, μετά τη συμφωνία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το ζήτημα και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θεωρεί ότι «οι μεγάλες δυνάμεις βρίσκονται στο σωστό δρόμο» όσον αφορά στην απόφαση για το συριακό χημικό αφοπλισμό. Εκτίμησε, επίσης, αν οι μεγάλες δυνάμεις «συνεχίσουν να πράττουν με τέτοιο συντονισμένο τρόπο, δεν θα είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί τελικά βία». Ταυτόχρονα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επανέλαβε ότι η Μόσχα θεωρεί δεδομένο ότι η απόφαση για το συριακό χημικό αφοπλισμό δεν αφορά μόνο το καθεστώς Ασαντ αλλά και τους αντικαθεστωτικούς. Τόνισε, δε, εκ νέου ότι η ρωσική διπλωματία έχει στη διάθεσή της στοιχεία (πληροφορίες και εκθέσεις) που δείχνουν «πολύ στενές σχέσεις ανάμεσα σε χώρες της Μέσης Ανατολής και σε ακραίες οργανώσεις όπως το Μέτωπο αλ Νούσρα», οι οποίες φαίνεται ότι είχαν πρόσβαση σε χημικά όπλα.

Εντός Συρίας, πάντως, χτες, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων και άλλων ενόπλων αντικαθεστωτικών σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς, η ακραία μισθοφορική «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» φαίνεται ότι εμπλέκεται σε συγκρούσεις με ενόπλους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», τους οποίους, χτες, εκτόπισε από δύο χωριά μεταφέροντας πλέον τις σκληρές μάχες κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Σαλάμεχ.

Τέλος, νέα έκκληση για ακόμη περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και για διασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης για τη διανομή της απηύθυναν, χθες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ έχοντας διασφαλίσει άλλο ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κατά τον Οργανισμό περίπου επτά εκατομμύρια Σύροι, εντός χώρας αλλά και στις γειτονικές, χρήζουν άμεσης βοήθειας.

ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ
Ικανοποίηση σε Τεχεράνη, προβληματισμός στο Τελ Αβίβ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την υποστήριξή τους στους διπλωματικούς χειρισμούς του Προέδρου Χασάν Ρουχανί όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Δύση εξέφρασε με δημόσια δήλωσή της η πλειοψηφία των βουλευτών του ιρανικού Κοινοβουλίου. Στη δήλωση, την οποία υπογράφουν οι 230 από τους 290 βουλευτές, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Χ. Ρουχανί με επιτυχία χειρίστηκε την κατάσταση κατά τις συναντήσεις που είχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποδεικνύοντας ότι το Ιράν είναι «μια μεγάλη δύναμη που επιθυμεί την ειρήνη στην περιοχή διαφυλάσσοντας τα δικαιώματά του».

Πριν την δημοσιοποίηση της δήλωσης, ο Χ. Ρουχανί είχε μεταβεί στο Κοινοβούλιο όπου ενημέρωσε ενδελεχώς το σώμα για την πορεία των επαφών που είχε η ιρανική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι τόσος μεγάλος αριθμός βουλευτών εξέφρασε υποστήριξη προς τους προεδρικούς χειρισμούς, με δεδομένο ότι πολλοί εξ αυτών των βουλευτών ελέγχονται άμεσα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σημαίνει ότι ο Χ. Ρουχανί συνεχίζει να χαίρει της στήριξης του Αγιατολάχ.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σχολίασε, χτες, την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατά την οποία ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επαναδιατύπωσε τις απειλές ακόμη και για ανάληψη στρατιωτικής δράσης μόνο από το Ισραήλ κατά του Ιράν και χαρακτήρισε «υποκριτική» και «κοροϊδία» τη στάση του νέου Ιρανού Προέδρου. Ο Ζαρίφ εκτίμησε ότι ο Νετανιάχου και το «σιωνιστικό λόμπι» προσπαθεί να υποσκάψει τις προσπάθειες διαλόγου ανάμεσα στο Ιράν και στη Δύση αλλά κάτι τέτοιο δε θα επιτραπεί, από την Τεχεράνη, να συμβεί.

Την ίδια ώρα, μεγάλο μέρος του ισραηλινού Τύπου εκτιμά ότι ασχέτως των «σκληρών λόγων» του Νετανιάχου, με δεδομένη την απόφαση των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να προχωρήσουν σε διάλογο και να επιδιώξουν «προσέγγιση» με το Ιράν, τα περιθώρια αντίδρασης του Ισραήλ μονομερώς είναι ελάχιστα, πόσο μάλλον η προοπτική στρατιωτικού πλήγματος ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες. Ο πρώην επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ, Ντάνι Γιατόμ, προχώρησε περαιτέρω επικρίνοντας τον Αμερικανό Πρόεδρο λέγοντας ότι ο «δισταγμός» του για «σκληρή στάση ακόμη και στρατιωτική επίθεση» στις περιπτώσεις της Συρίας και του Ιράν έχει «πλήξει την αξιοπιστία των ΗΠΑ και δείχνει αδυναμία».

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Νέο πολιτικό σκηνικό ανέδειξαν οι κάλπες

ΙΡΜΠΙΛ.--

Νέες ισορροπίες δημιούργησαν στο πολιτικό σκηνικό της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του βορείου Ιράκ οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Σεπτέμβρη για την ανάδειξη του νέου αυτόνομου 111μελούς Κοινοβουλίου. Οπως φάνηκε από τη χθεσινή ανακοίνωση των επισήμων αποτελεσμάτων, το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα Κίνημα Αλλαγής (Γκόραν), το οποίο προήλθε από διάσπαση της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη συγκεντρώνοντας 24 έδρες. Ως βασικό στοιχείο της αντιπαράθεσης το Κίνημα Αλλαγής πρόβαλε την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της ανεξέλεγκτης δράσης των παραστρατιωτικών οργανώσεων που διατηρούν οι δύο «παραδοσιακές» πολιτικές παρατάξεις. Βέβαια, τα φαινόμενα αυτά σχετίζονται με το καθεστώς που συνέβαλε ως «προγεφύρωμα» για την ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά του Ιράκ το 2003 και με το γεγονός ότι η κυρίαρχη τάξη εκμεταλλεύεται το μεγάλο ενεργειακό πλούτο της περιοχής, προχωρώντας σε συμβόλαια με πολυεθνικές, κάτι που δημιουργεί τριβές με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.

Την πρώτη θέση διατήρησε το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν, υπό τον πρόεδρο της αυτόνομης περιοχής, Μασούντ Μπαρζανί, με 38 έδρες, ενώ η Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν, του Ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, κατέγραψε μείωση των εδρών της, που έπεσαν στις 17 από 29. Για το αρνητικό αποτέλεσμα της Πατριωτικής Ενωσης ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι ο Ταλαμπανί βρίσκεται στη Γερμανία εδώ και κάτι λιγότερο από ένα χρόνο μετά από εγκεφαλικό που υπέστη. Κατά τα άλλα, την παρουσία τους στο τοπικό Κοινοβούλιο ενίσχυσαν και η Ισλαμική Ενωση Κουρδιστάν με 9 έδρες από 6 και η Ισλαμική Ομάδα Κουρδιστάν με 6 έναντι 4 εδρών.

Αυτό που απομένει να φανεί είναι η εμφάνιση του Κινήματος Αλλαγής ποια ιδιαίτερα συμφέροντα εκφράζει και τι διασυνδέσεις υπάρχουν με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εκρηξη στο Μπαλουχιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέα επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, στην πληγείσα από το σεισμό των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, περιφέρεια του Μπαλουχιστάν στο Πακιστάν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο στρατιώτες και τρεις ακόμα να τραυματιστούν ενώ - σύμφωνα με τις αρχές - εργάζονταν μαζί με τα σωστικά συνεργεία για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων. Η έκρηξη είχε στόχο στρατιωτικό όχημα με τις έρευνες να στρέφονται προς μέλη των Ταλιμπάν, που έχουν επανειλημμένα απειλήσει το στρατό με αιχμή τις «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις εναντίον τους που πραγματοποιούνται και με εντολές Ουάσιγκτον.

Θυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή ο σεισμός της 24ης Σεπτέμβρη, ο οποίος δημιούργησε και ένα νησί, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 400 άνθρωποι και να πληγούν ακόμα 300.000. Η κρατική βοήθεια καθυστέρησε σημαντικά να φτάσει, λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα απομακρυσμένες και δεν υπάρχουν υποδομές πρόσβασης.

Την ίδια στιγμή, ένα πρώην μέλος του Αφγανικού Στρατού κατηγορείται για το θάνατο τριών Αυστραλιανών στρατιωτών και θα περάσει από δίκη, σύμφωνα με τις αυστραλιανές δυνάμεις. Ο Αφγανός αιχμαλωτίστηκε στο Πακιστάν, εκδόθηκε στο Αφγανιστάν και αναμένεται να οδηγηθεί σε δίκη με την κατηγορία της δολοφονίας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Διγλωσσία της τουρκικής κυβέρνησης για τα πυραυλικά συστήματα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Διγλωσσία παρατηρείται στην τουρκική κυβέρνηση σχετικά με το αν είναι οριστική η απόφασή της να προχωρήσει στη συμπαραγωγή ενός συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς με την κινεζική εταιρεία «China Precision Machinery Import and Export Corp» (CPMIEC). Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, μετά και την «έντονη ανησυχία» που εξέφρασαν οι ΗΠΑ, υποστήριξε ότι η απόφαση δεν είναι οριστική, προσθέτοντας ότι η «Τουρκία ανήκει πρωταρχικά στο ΝΑΤΟ».

Διαφορετική θέση εμφανίστηκε να εκφράζει, ωστόσο, χτες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ. Συγκεκριμένα, ο Ι. Γιλμάζ υποστήριξε την επιλογή της απόκτησης των πυραυλικών συστημάτων από την Κίνα, λέγοντας σε δηλώσεις ότι «οι Κινέζοι μάς έκαναν την καλύτερη τιμή». «Είχαμε ζητήσει κοινή παραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας. Αν οι άλλες υποψήφιες χώρες δεν μπορούν να μας τα εξασφαλίσουν, θα στραφούμε προς τις χώρες που μπορούν», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΑΜ, ενώ όπως δημοσιοποιήθηκε στα τουρκικά ΜΜΕ, η κινεζική εταιρεία προσέφερε πλήρη μεταβίβαση της τεχνολογίας της.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη συγκεκριμένη κινεζική εταιρεία για παραβίαση της απαγόρευσης μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, τεχνολογίας και υπηρεσιών προς το Ιράν, τη ΛΔ Κορέας και τη Συρία, ωστόσο ο Ι. Γιλμάζ απάντησε ότι «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο θέμα αυτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ