ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ελιγμοί για τον κατευνασμό της λαϊκής οργής

Ο νέος πρωθυπουργός πήγε στην πλατεία Ταχρίρ, για να δείξει φιλολαϊκό πρόσωπο
Ο νέος πρωθυπουργός πήγε στην πλατεία Ταχρίρ, για να δείξει φιλολαϊκό πρόσωπο
ΚΑΪΡΟ.--

«Νομιμοποίηση» από τους διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ διακήρυξε ότι θέλει ο Ισαμ Σχάραφ, ο νέος πρωθυπουργός που διόρισε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο μετά την παραίτηση του Αχμάντ Σαφίκ, που είχε διοριστεί από τον Μουμπάρακ λίγες μέρες πριν την αποχώρησή του από την εξουσία. Ο Σχάραφ, που καλείται να σχηματίσει νέα «προσωρινή» κυβέρνηση, μετέβη, χθες, στην Ταχρίρ, όπου είχαν συγκεντρωθεί όπως και όλες τις τελευταίες Παρασκευές, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών, και απευθύνθηκε στο πλήθος που τον δέχτηκε θετικά. Υπογράμμισε ότι «θέλει να δεσμευτεί ενώπιον του αιγυπτιακού λαού ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιήσει τα αιτήματα δημοκρατικών αλλαγών που οι διαδηλωτές έχουν θέσει», δηλώνοντας, μάλιστα, ότι θα παραιτηθεί, αν δεν τα καταφέρει.

Ως ενδεικτικό στοιχείο των διαγκωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων εντός χώρας, οι οποίες όλες ερίζουν για τη λαϊκή υποστήριξη, είναι το γεγονός ότι δίπλα στον Σχάραφ, στην πλατεία Ταχρίρ, εμφανίστηκε ο Μουχάμαντ αλ Μπελτάτζι, ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Κατά πολλούς αναλυτές, η παρουσία του εκεί αποτυπώνει την αυξανόμενη επιρροή που η οργάνωση επιδιώκει και, μέχρι στιγμής, καταφέρνει να διαφυλάξει, με τη συναίνεση, όπως όλα δείχνουν, και της στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία, με τη σειρά της, χθες, επιβεβαίωσε, επισήμως, ότι το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές θα γίνει στις 19 Μάρτη.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, την Κυριακή μεταβαίνει στο Κάιρο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Ο Αλέν Ζιπέ είναι ο τελευταίος σε μια μεγάλη λίστα αξιωματούχων ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων που έχουν σπεύσει να «συνομιλήσουν» με την αιγυπτιακή στρατιωτική ηγεσία, προκειμένου προφανώς να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των δυνάμεων που εκπροσωπούν.

ΙΡΑΚ
Δεν πτοήθηκαν οι διαδηλωτές από τα μέτρα ασφαλείας

Από τις χθεσινές διαδηλώσεις στο Ιράκ
Από τις χθεσινές διαδηλώσεις στο Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Χιλιάδες Ιρακινοί αγνόησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που τους ανάγκασε να περπατήσουν επί ώρα και κατάφεραν, μετά από αλλεπάλληλα σημεία ελέγχου του στρατού, να προσεγγίσουν την πλατεία Ταχρίρ, της ιρακινής πρωτεύουσας, χθες μετά τις προσευχές της Παρασκευής, για να ζητήσουν άμεσα μέτρα ενάντια στην ανεργία και τη διαφθορά της δωσίλογης κυβέρνησης. Παρά την ένταση και τα συνθήματα που κατηγορούσαν για «πλήρη ανικανότητα» ή ακόμη και για «προδοσία» την κυβέρνηση Μάλικι, απαιτώντας την κατασκευή στοιχειωδών υποδομών σε όλη τη χώρα και θέσεις εργασίας, η διαδήλωση ολοκληρώθηκε χωρίς επεισόδια, αν και κοινή διαπίστωση πολλών δημοσιογράφων ήταν ότι είναι ζήτημα χρόνου πότε οι διαδηλωτές θα αντιδράσουν στα ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν οι αρχές για να αποτρέψουν τις διαδηλώσεις.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με τα ίδια αιτήματα έγιναν, χθες, και στις πόλεις Βασόρα και Νατζάφ. Στην πρώτη η αστυνομία χρησιμοποίησε γκλομπς και αντλίες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

ΥΕΜΕΝΗ
Πυρά για καταστολή συγκέντρωσης

ΣΑΝΑ'Α.--

Με αληθινά πυρά προσπάθησε να διαλύσει ο στρατός συγκέντρωση κατά του καθεστώτος Σάλεχ, στο χωριό Σέμλα, στη βόρεια επαρχία Αμραν, με αποτέλεσμα 4 διαδηλωτές να σκοτωθούν και 8 να τραυματιστούν. Αυτό κατήγγειλαν οι σιίτες ένοπλοι Χούθι, που ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη, και οι οποίοι, την περασμένη βδομάδα, είχαν ανοιχτά εκφράσει την υποστήριξή τους στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες και σε άλλες πόλεις της χώρας, και στην πρωτεύουσα, όπου για μία ακόμη φορά, διαδηλωτές υπέρ και κατά του Σάλεχ βρέθηκαν μαζί στο δρόμο.

Στο μεταξύ, την απάντηση του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ στον «οδικό χάρτη» σταδιακής αποχώρησής του από την εξουσία, τον οποίο του παρέδωσε, αναμένει η αντιπολίτευση. Οι προτάσεις αυτές, τις οποίες μετέφεραν στον Σάλεχ ιεροδιδάσκαλοι που έχουν συνταχθεί με τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις (όχι εξαρχής αλλά στη συνέχεια αντιλαμβανόμενοι ότι η «πλάστιγγα» προφανώς γέρνει προς την πλευρά των διαδηλωτών) ζητούν συνταγματικές αλλαγές, νέο εκλογικό νόμο, αποχώρηση όλων των συγγενικών και φιλικών του προσώπων από τον κρατικό μηχανισμό και ειδικότερα από θέσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την οικονομία, και εγγυήσεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος πραγματοποίησης ειρηνικών διαδηλώσεων. Ζητούν, επίσης, διορισμό ενός δικαστή για να διερευνήσει τις υποθέσεις διαφθοράς.

Ο Σάλεχ, τη Δευτέρα, εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, λέγοντας ότι βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τον αραβικό κόσμο στο σύνολό του, με απώτερο στόχο την αποσταθεροποίηση. «Ο Πρόεδρος Ομπάμα δίνει παντού συμβουλές, σαν να είναι Πρόεδρος όλων», είπε. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους λεκτική επίθεση κατά της Ουάσιγκτον, της οποίας ο Σάλεχ είναι στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή. Μετά τη γνωστοποίηση της κατάθεσης από την, κυρίως, επίσημη αντιπολίτευση και θρησκευτικούς ηγέτες των προτάσεων αυτών, στενός συνεργάτης του Σάλεχ διέρρεε ότι «η αρχική αντίδραση του Προέδρου είναι θετική». Εντούτοις, δυσαρεστημένες φέρεται να είναι αρκετές οργανώσεις διαδηλωτών, κυρίως νεολαίας, οι οποίες επιμένουν σε άμεση παραίτηση του Σάλεχ.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Από «μετάβαση σε μετάβαση» υπό την πίεση διαδηλώσεων

ΤΥΝΙΔΑ.--

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα παρουσιάσει ο νέος «μεταβατικός» πρωθυπουργός Μπέτζι Κάιμπ Εσέμπσι τη σύνθεση της «μεταβατικής» κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές ενός συμβουλίου που θα εκπονήσει νέο Σύνταγμα. Αυτό ανακοίνωσε, χθες, σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος ο Εσέμπσι, νομικός, υπουργός των πρώτων κυβερνήσεων της Τύνιδας μετά την απελευθέρωση, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα την περασμένη Κυριακή Μουχάμαντ Γκανούσι. Ο Εσέμπες, ο οποίος είχε, από το 1987, εκφραστεί ενάντια στον εκδιωχθέντα πρόεδρο και το καθεστώς τους, υποστήριξε ότι «ο Μπεν Αλι» με βάση ακόμη και το Σύνταγμα που είναι υπό αναθεώρηση, θα πρέπει «να δικαστεί στην Τυνησία για εθνική προδοσία».

Λίγο νωρίτερα, ο «μεταβατικός» Πρόεδρος Φουάντ Μεμπάζαα είχε ανακοινώσει, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, ότι οι εκλογές του αναθεωρητικού συμβουλίου που θα εκπονήσει νέο Σύνταγμα θα γίνουν στις 24 Ιούλη. Μέχρι τότε, είπε, τη διακυβέρνηση της χώρας θα έχει η «μεταβατική» κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος θα παραμείνει στη θέση του, αν και με γνώμονα το υπάρχον Σύνταγμα, θα έπρεπε να απομακρυνθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Ο Μεμπάζαα τόνισε ότι το αναθεωρητικό συμβούλιο που θα εκλεγεί θα επιλέξει αν θα διορίσει νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές με γνώμονα το νέο Σύνταγμα και το νέο εκλογικό νόμο, ή αν θα παρατείνει τη θητεία της «μεταβατικής» κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο Εσέμπσι.

Παρ' όλα αυτά, διαδηλωτές, και χθες, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Τύνιδας, ενώ συνεχίζεται και η καθιστική διαμαρτυρία που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα εκατοντάδες πολίτες, ζητώντας τάχιστα βήματα «εκκαθάρισης της πολιτικής σκηνής από το μηχανισμό του Μπεν Αλι» και συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

ΧΙΛΗ
Ευθύνες στους ιδιοκτήτες του ορυχείου

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας της Χιλής έκρινε ενόχους τους δύο ιδιοκτήτες ορυχείου για το ατύχημα που οδήγησε στον εγκλωβισμό των 33 ανθρακωρύχων στη Χιλή για 69 μέρες. Η έκθεση της επιτροπής, που αναμένεται να εγκριθεί και από τη Βουλή, κατηγορεί τους ιδιοκτήτες του ορυχείου Alejandro Bohn και Marcelo Kemeny για αμέλεια και ελλιπή τήρηση των μέτρων ασφαλείας, κατηγορίες που οι ίδιοι αρνήθηκαν. Επιπρόσθετα, η επιτροπή έκρινε πως υπάρχουν ευθύνες και στην Επιτροπή Ασφάλειας των Ορυχείων της χώρας για την αδυναμία της να επιβάλει τους νόμους. Ανθρακωρύχοι και οι συγγενείς τους έχουν κατηγορήσει την εταιρεία αλλά και την Επιτροπή Ασφάλειας των Ορυχείων για τις άσχημες συνθήκες εργασίας, καθώς, μέσα σε έξι χρόνια έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι και δεκάδες ατυχήματα.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Αύγουστο, είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις στο ορυχείο Σαν Χοσέ, στην έρημο Ατακάμα, οι οποίες ανάγκασαν 33 ανθρακωρύχους να παραμείνουν σε βάθος 700 μέτρων στα έγκατα της γης για 69 ημέρες.

  • Σεισμός 5,5 της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στις νότιες περιοχές της χώρας, στο Μπίο Μπίο και τη Λα Αραουκάνια, χωρίς ωστόσο να έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ