Σάββατο 5 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ελιγμοί για τον κατευνασμό της λαϊκής οργής

Ο νέος πρωθυπουργός πήγε στην πλατεία Ταχρίρ, για να δείξει φιλολαϊκό πρόσωπο
Ο νέος πρωθυπουργός πήγε στην πλατεία Ταχρίρ, για να δείξει φιλολαϊκό πρόσωπο
ΚΑΪΡΟ.--

«Νομιμοποίηση» από τους διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ διακήρυξε ότι θέλει ο Ισαμ Σχάραφ, ο νέος πρωθυπουργός που διόρισε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο μετά την παραίτηση του Αχμάντ Σαφίκ, που είχε διοριστεί από τον Μουμπάρακ λίγες μέρες πριν την αποχώρησή του από την εξουσία. Ο Σχάραφ, που καλείται να σχηματίσει νέα «προσωρινή» κυβέρνηση, μετέβη, χθες, στην Ταχρίρ, όπου είχαν συγκεντρωθεί όπως και όλες τις τελευταίες Παρασκευές, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών, και απευθύνθηκε στο πλήθος που τον δέχτηκε θετικά. Υπογράμμισε ότι «θέλει να δεσμευτεί ενώπιον του αιγυπτιακού λαού ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιήσει τα αιτήματα δημοκρατικών αλλαγών που οι διαδηλωτές έχουν θέσει», δηλώνοντας, μάλιστα, ότι θα παραιτηθεί, αν δεν τα καταφέρει.

Ως ενδεικτικό στοιχείο των διαγκωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη και μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων εντός χώρας, οι οποίες όλες ερίζουν για τη λαϊκή υποστήριξη, είναι το γεγονός ότι δίπλα στον Σχάραφ, στην πλατεία Ταχρίρ, εμφανίστηκε ο Μουχάμαντ αλ Μπελτάτζι, ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης «Αδελφοί Μουσουλμάνοι». Κατά πολλούς αναλυτές, η παρουσία του εκεί αποτυπώνει την αυξανόμενη επιρροή που η οργάνωση επιδιώκει και, μέχρι στιγμής, καταφέρνει να διαφυλάξει, με τη συναίνεση, όπως όλα δείχνουν, και της στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία, με τη σειρά της, χθες, επιβεβαίωσε, επισήμως, ότι το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές θα γίνει στις 19 Μάρτη.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, την Κυριακή μεταβαίνει στο Κάιρο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. Ο Αλέν Ζιπέ είναι ο τελευταίος σε μια μεγάλη λίστα αξιωματούχων ιμπεριαλιστικών και περιφερειακών δυνάμεων που έχουν σπεύσει να «συνομιλήσουν» με την αιγυπτιακή στρατιωτική ηγεσία, προκειμένου προφανώς να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των δυνάμεων που εκπροσωπούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ