Σάββατο 5 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Αυξάνουν οι απώλειες για τις κυβερνητικές δυνάμεις

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον 50 στρατιώτες της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία (AMISOM) και πάνω από 100 άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της μείζονος ένοπλης επιχείρησης κατά των ισλαμιστών της οργάνωσης Αλ Σαμπάαμπ που ξεκίνησε πριν δύο βδομάδες. Αυτό δήλωσαν χτες στο Ασοσιέτεντ Πρες ξένοι διπλωμάτες στο Ναϊρόμπι, ενώ επισήμως οι αξιωματούχοι της ΑΕ απέφυγαν με κάθε τρόπο να επιβεβαιώσουν τις μεγάλες απώλειες που υφίστανται οι περίπου 8.000 στρατιώτες της ΑMISOM.

Η μεγάλη αύξηση των θυμάτων από την πλευρά της AMISOM προδόθηκε και από ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, που την περασμένη Τρίτη γνωστοποίησε τη μεταφορά 13 στρατιωτών της AMISOM με βαριά τραύματα από γαλλικό στρατιωτικό αεροσκάφος σε γαλλική βάση στο γειτονικό Τζιμπουτί.

Η αδυναμία της ΑΜISOM και των σομαλικών στρατευμάτων να αντιμετωπίσουν τους ισλαμιστές δεν καταγράφεται μόνο στις σκληρές μάχες που σημειώνονται στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της μεγάλης λαϊκής αγοράς Μπακαρά για να αποστερήσουν έσοδα από τους ισλαμιστές, οι οποίοι συλλέγουν φόρους από τους εμπόρους. Παρόμοια εικόνα σύγχυσης καταγράφεται και κατά μήκος των συνόρων της Σομαλίας με την Κένυα και την Αιθιοπία, γεγονός που αναδεικνύει τα αδιέξοδα που προκαλεί και αυτή η φάση της επέμβασης ξένων δυνάμεων στο Κέρας της Αφρικής...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ