Σάββατο 5 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Πυρά για καταστολή συγκέντρωσης

ΣΑΝΑ'Α.--

Με αληθινά πυρά προσπάθησε να διαλύσει ο στρατός συγκέντρωση κατά του καθεστώτος Σάλεχ, στο χωριό Σέμλα, στη βόρεια επαρχία Αμραν, με αποτέλεσμα 4 διαδηλωτές να σκοτωθούν και 8 να τραυματιστούν. Αυτό κατήγγειλαν οι σιίτες ένοπλοι Χούθι, που ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη, και οι οποίοι, την περασμένη βδομάδα, είχαν ανοιχτά εκφράσει την υποστήριξή τους στις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις. Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες και σε άλλες πόλεις της χώρας, και στην πρωτεύουσα, όπου για μία ακόμη φορά, διαδηλωτές υπέρ και κατά του Σάλεχ βρέθηκαν μαζί στο δρόμο.

Στο μεταξύ, την απάντηση του Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ στον «οδικό χάρτη» σταδιακής αποχώρησής του από την εξουσία, τον οποίο του παρέδωσε, αναμένει η αντιπολίτευση. Οι προτάσεις αυτές, τις οποίες μετέφεραν στον Σάλεχ ιεροδιδάσκαλοι που έχουν συνταχθεί με τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις (όχι εξαρχής αλλά στη συνέχεια αντιλαμβανόμενοι ότι η «πλάστιγγα» προφανώς γέρνει προς την πλευρά των διαδηλωτών) ζητούν συνταγματικές αλλαγές, νέο εκλογικό νόμο, αποχώρηση όλων των συγγενικών και φιλικών του προσώπων από τον κρατικό μηχανισμό και ειδικότερα από θέσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την οικονομία, και εγγυήσεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος πραγματοποίησης ειρηνικών διαδηλώσεων. Ζητούν, επίσης, διορισμό ενός δικαστή για να διερευνήσει τις υποθέσεις διαφθοράς.

Ο Σάλεχ, τη Δευτέρα, εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, λέγοντας ότι βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τον αραβικό κόσμο στο σύνολό του, με απώτερο στόχο την αποσταθεροποίηση. «Ο Πρόεδρος Ομπάμα δίνει παντού συμβουλές, σαν να είναι Πρόεδρος όλων», είπε. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους λεκτική επίθεση κατά της Ουάσιγκτον, της οποίας ο Σάλεχ είναι στρατηγικός σύμμαχος στην περιοχή. Μετά τη γνωστοποίηση της κατάθεσης από την, κυρίως, επίσημη αντιπολίτευση και θρησκευτικούς ηγέτες των προτάσεων αυτών, στενός συνεργάτης του Σάλεχ διέρρεε ότι «η αρχική αντίδραση του Προέδρου είναι θετική». Εντούτοις, δυσαρεστημένες φέρεται να είναι αρκετές οργανώσεις διαδηλωτών, κυρίως νεολαίας, οι οποίες επιμένουν σε άμεση παραίτηση του Σάλεχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ