Σάββατο 5 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Από «μετάβαση σε μετάβαση» υπό την πίεση διαδηλώσεων

ΤΥΝΙΔΑ.--

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα παρουσιάσει ο νέος «μεταβατικός» πρωθυπουργός Μπέτζι Κάιμπ Εσέμπσι τη σύνθεση της «μεταβατικής» κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές ενός συμβουλίου που θα εκπονήσει νέο Σύνταγμα. Αυτό ανακοίνωσε, χθες, σε συνέντευξη Τύπου ο ίδιος ο Εσέμπσι, νομικός, υπουργός των πρώτων κυβερνήσεων της Τύνιδας μετά την απελευθέρωση, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα την περασμένη Κυριακή Μουχάμαντ Γκανούσι. Ο Εσέμπες, ο οποίος είχε, από το 1987, εκφραστεί ενάντια στον εκδιωχθέντα πρόεδρο και το καθεστώς τους, υποστήριξε ότι «ο Μπεν Αλι» με βάση ακόμη και το Σύνταγμα που είναι υπό αναθεώρηση, θα πρέπει «να δικαστεί στην Τυνησία για εθνική προδοσία».

Λίγο νωρίτερα, ο «μεταβατικός» Πρόεδρος Φουάντ Μεμπάζαα είχε ανακοινώσει, με τηλεοπτικό του διάγγελμα, ότι οι εκλογές του αναθεωρητικού συμβουλίου που θα εκπονήσει νέο Σύνταγμα θα γίνουν στις 24 Ιούλη. Μέχρι τότε, είπε, τη διακυβέρνηση της χώρας θα έχει η «μεταβατική» κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος θα παραμείνει στη θέση του, αν και με γνώμονα το υπάρχον Σύνταγμα, θα έπρεπε να απομακρυνθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Ο Μεμπάζαα τόνισε ότι το αναθεωρητικό συμβούλιο που θα εκλεγεί θα επιλέξει αν θα διορίσει νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές με γνώμονα το νέο Σύνταγμα και το νέο εκλογικό νόμο, ή αν θα παρατείνει τη θητεία της «μεταβατικής» κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο Εσέμπσι.

Παρ' όλα αυτά, διαδηλωτές, και χθες, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Τύνιδας, ενώ συνεχίζεται και η καθιστική διαμαρτυρία που έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα εκατοντάδες πολίτες, ζητώντας τάχιστα βήματα «εκκαθάρισης της πολιτικής σκηνής από το μηχανισμό του Μπεν Αλι» και συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ