ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κλιμακώνεται η αντιλαϊκή «κούρσα»

Η αγωνία για τις ανάγκες του κεφαλαίου κυριάρχησε στην προχτεσινοβραδινή τηλεοπτική «αναμέτρηση»

Από την τηλεοπτική αναμέτρηση των βασικών εκπροσώπων των εκδοχών διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στη Γαλλία
Από την τηλεοπτική αναμέτρηση των βασικών εκπροσώπων των εκδοχών διαχείρισης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στη Γαλλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

«Αέρα στα πανιά» των επόμενων αντιλαϊκών σχεδιασμών έδωσε η προχτεσινοβραδινή τηλεοπτική «αναμέτρηση» (ντιμπέιτ) των πέντε βασικότερων υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στη Γαλλία στις 23 Απρίλη (α' γύρος), δηλαδή της ευρωσκεπτικίστριας του «Εθνικού Μετώπου» Μαρίν Λεπέν, του «ανεξάρτητου» Εμανουέλ Μακρόν (υπουργός του Ολάντ), του «Ρεπουμπλικάνου» Φρανσουά Φιγιόν, του υποψήφιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Μπενουά Αμόν και του «ανεξάρτητου» Ζαν Λικ Μελανσόν (πρώην επικεφαλής του «Μετώπου της Αριστεράς», όπου συμμετείχε και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε η εταιρεία «Ελάμπ» μετά το ντιμπέιτ, το 29% των τηλεθεατών βρήκε πιο πειστικό τον Μακρόν, το 20% τον Μελανσόν, ενώ Φιγιόν και Λεπέν «μοιράζονται» την τρίτη θέση και ο Αμόν εμφανίζεται τελευταίος.

Στη συζήτηση περίσσεψαν οι προτάσεις για την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών του γαλλικού κεφαλαίου. Στην ενότητα για την «απασχόληση» και το πώς θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, η Λεπέν υπογράμμισε πως χρειάζεται «ένα κράτος με στρατηγικό ρόλο» και «ένας οικονομικός πατριωτισμός» με ζητούμενο «το κράτος να αβαντάρει τις γαλλικές εταιρείες όσον αφορά τις δημόσιες παραγγελίες».

Ο Μακρόν επικεντρώθηκε στην ανάγκη οι εταιρείες να έχουν «τη δυνατότητα να έχουν τα ωράρια εργασίας που επιθυμούν», προσθέτοντας ότι πρέπει να μειωθεί η φορολογία τους, ενώ ο Φιγιόν υπογράμμισε ότι «υπάρχουν πολλές εταιρείες ή και εργαζόμενοι που θα επιθυμούσαν να εργάζονται πάνω από 35 ώρες», υποστηρίζοντας ότι «αυτό πρέπει να αποτελέσει θέμα κοινωνικής διαπραγμάτευσης», επικρίνοντας το ότι στη Γαλλία σήμερα οι ώρες εργασίας είναι από τις χαμηλότερες ανάμεσα στις «μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις».

Από την άλλη μεριά, ο Αμόν δεσμεύτηκε να μοιράσει νέα «κίνητρα» στη μεγαλοεργοδοσία, παροτρύνοντας εταιρείες και κλάδους «να μειώσουν το χρόνο εργασίας με αντάλλαγμα μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές», ενώ και ο Μελανσόν τάχτηκε υπέρ της διασφάλισης 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις «στην οικονομία του μέλλοντος».

Ενδεικτική ήταν η συζήτηση και στο κεφάλαιο της «ασφάλειας», όπου γενικότερα αναδείχτηκε ο ρόλος που η Γαλλία καλείται να αναλάβει σε ένα πλαίσιο σφοδρών ανταγωνισμών με «όχημα» τη σταθερότητα διεθνώς.

Η Λεπέν «γκρίνιαξε» επειδή η συμμετοχή στην ΕΕ «κοστίζει» 9 δισ. ευρώ στη Γαλλία, εξηγώντας ότι το πρόβλημα του «Εθνικού Μετώπου» είναι πως δε θέλει οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας «να πηγαίνουν να κάνουν πολέμους που δεν έχουμε αποφασίσει (εμείς)», ζητά δηλαδή πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεξαγωγή και την ιεράρχηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, ενώ ξεκαθάρισε ότι στο τέλος της επόμενης πενταετίας οι δαπάνες για την «ασφάλεια» πρέπει να έχουν αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ.

Ο Αμόν διατύπωσε επιφυλάξεις μόνο ως προς το «καπέλο» των επεμβάσεων, σημειώνοντας ότι «κάθε στρατιωτική δράση πρέπει να γίνεται εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών», τασσόμενος κι αυτός υπέρ της δραστικής αύξησης των «αμυντικών» δαπανών.

Τέλος, ο Μελανσόν υποσχέθηκε ότι εφόσον εκλεγεί θα διοργανώσει μια διάσκεψη (για την ασφάλεια) με συμμετοχές από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, σχολιάζοντας ότι «σε τίποτα δεν ωφελεί να είμαστε πάνοπλοι απέναντι στη Ρωσία. Καλύτερα πρέπει να συζητήσουμε (μαζί της)». Τέλος, ο Φιγιόν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο αγώνας που έδωσε η Γαλλία ενάντια στο "Ντάες" (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του "Ισλαμικού Κράτους") είναι μια αποτυχία, θα έπρεπε να τον διεξαγάγουμε μαζί με τη Ρωσία και τους εταίρους από την Εγγύς Ανατολή».

  • Παραιτήθηκε τελικά χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Μπρουνό Λε Ρου, αφού παραδέχθηκε ότι είχε όντως προσλάβει τις κόρες του ως βοηθούς βουλευτή, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι ενέργησε νόμιμα. Τον Λε Ρου αντικατέστησε ο Ματιάς Φεκλ, που ανήκει στο στενό περιβάλλον του Αμόν.
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ατζέντα ... «πολλαπλής επιλογής» για το κεφάλαιο

Σε εξέλιξη τα μετεκλογικά «μαγειρέματα» για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα «παζάρια» και τα μετεκλογικά «μαγειρέματα» για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία, μια βδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές (15 Μάρτη). Τα επικρατέστερα κόμματα (13 μπήκαν στη Βουλή) βρίσκονται σε διαβουλεύσεις, αναζητώντας την καλύτερη συνταγή για μια «ισχυρή» κυβέρνηση, που σταθερά και προσηλωμένα θα εκφράσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Προχτές οι αρχηγοί των κομμάτων είχαν διαδοχικές συναντήσεις με την υπουργό Υγείας, Εντιθ Σίπερς, η οποία έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή, βολιδοσκοπώντας τα κόμματα για πιθανές εναλλακτικές κυβερνητικού συνασπισμού. Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει τα ευρήματά της και το αποτέλεσμα των εκλογών την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, επικεφαλής του πρώτου κόμματος «του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD), μετά από σύντομη συνάντηση με την Σίπερς είπε πως αναζητά έναν «σταθερό» συνασπισμό τεσσάρων κομμάτων. Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, προτιμά μια κυβέρνηση πλειοψηφίας από μια μειοψηφική κυβέρνηση. Είπε ότι ο πιο πιθανός συνασπισμός θα περιελάμβανε τους Χριστιανοδημοκράτες (Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση - CDA) και τους φιλελεύθερους «Δημοκράτες 66» (D66), μαζί με ένα τέταρτο κόμμα - τους λεγόμενους «Σοσιαλιστές» (SP), ή τη Χριστιανική Ενωση (CU), ή την «Πράσινη Αριστερά» (GL) ή τους Εργατικούς (PvdA). Επανέλαβε ότι δεν θα συνεργαστεί με το αντιμεταναστευτικό - «ευρωσκεπτικιστικό» «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) του Γκερτ Βίλντερς.

Ο Μ. Ρούτε αναφέρθηκε στους πέντε βασικούς τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί το επόμενο υπουργικό συμβούλιο: Φορολογική ελάφρυνση για τα «μεσαία εισοδήματα», επενδύσεις στη φροντίδα για τους ηλικιωμένους (αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ και μια κερδοφόρα «αγορά» για το κεφάλαιο), η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βελτίωση των συνθηκών για τους εργοδότες και επιπλέον δαπάνες για την άμυνα και την αστυνομία.

Ο αρχηγός της «Πράσινης Αριστεράς» μίλησε για έναν προοδευτικό «χριστιανικό συνασπισμό», ενδεχομένως χωρίς το κόμμα του Ρούτε, σημειώνοντας πως πρέπει να «ανοίξουμε το βλέμμα μας» στις πιθανές επιλογές πλειοψηφίας. Ο αρχηγός των «Δημοκρατών 66» είπε ότι θα προτιμούσε έναν συνασπισμό τεσσάρων κομμάτων, του VVD, της Χριστιανοδημοκρατικής Εκκλησης (CDA) και της «Πράσινης Αριστεράς».

Ο Γκ. Βίλντερς υποστήριξε πως είναι «αντιδημοκρατικό» να αποκλειστεί από την αρχή των συζητήσεων το κόμμα του (PVV) και οι 1,3 εκατ. ψηφοφόροι του. Πρότεινε έναν συνασπισμό 6 κομμάτων: Toυ Μ. Ρούτε (VVD), το κόμμα του, τη «Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση» (CDA), το «Κόμμα των Συνταξιούχων 50+», το συντηρητικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα (SGP) και το εθνικιστικό - συντηρητικό «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» (FvD).

Στο μεταξύ, με άρθρο του στην ολλανδική εφημερίδα «Volkskrant» της Δευτέρας, ο υπουργός Εσωτερικών και στέλεχος των Εργατικών - PvdA (συμμετείχε στην απερχόμενη κυβέρνηση Ρούτε και στις πρόσφατες εκλογές έχασε 29 από τις 38 έδρες που είχε), Ρόναλντ Πλάστερκ, υποστηρίζει πως η μόνη διέξοδος για την «αριστερά» είναι να ανασυνταχθεί και για τους Εργατικούς να συγχωνευτούν με την «Πράσινη Αριστερά» και με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP). «Τότε θα έχουμε ένα αριστερό κόμμα ευρείας βάσης, με διαφορετικές "τάσεις", με ξεκάθαρα διαφορετική άποψη σε συγκεκριμένα θέματα, όπως το βρετανικό Εργατικό Κόμμα ή οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ», αναφέρει.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Την είδηση πως τουλάχιστον 26 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα πριν ένα 48ωρο στην ημιαυτόνομη επαρχία Τζούμπαλαντ της νότιας Σομαλίας, μετέδωσε χτες τοπικός ραδιοσταθμός, επικαλούμενος δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Μοχάμεντ Χουσέιν, και τις δραματικές επιπτώσεις της παρατεταμένης ξηρασίας που πλήττει εδώ και καιρό τη νότια Σομαλία, καταστρέφοντας αγροτικές καλλιέργειες και την ντόπια κτηνοτροφία.

ΛΑΑΓΙΟΥΝ - ΡΑΜΠΑΤ.-- Ο υπουργός Εξωτερικών της Δυτικής Σαχάρας, Μοχάμεντ Σάλεμ Ουλντσάλεκ, κάλεσε χτες την Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) να επιβάλλει κυρώσεις στο Μαρόκο για την απουσία του από συνάντηση που είχε προγραμματιστεί σε σχέση με το μέλλον της χώρας του. Το Μαρόκο είχε αποβληθεί από την ΑΕ επειδή το 1975 προσάρτησε τη Δυτική Σαχάρα αναγορεύοντάς την «νότια επαρχία» του.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Εκατοντάδες συγγενείς θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτέμβρη 2001 προσέφυγαν χτες στα δικαστήρια κατά της Σαουδικής Αραβίας, θεωρώντας τη μοναρχία της χώρας βασική υπεύθυνη για τις επιθέσεις, με αιτιολογικό ότι 15 από τους 19 δράστες των επιθέσεων ήταν Σαουδάραβες.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Απεβίωσε χτες σε ηλικία 66 ετών από σπάνια καρδιακή νόσο ο Μάρτιν Μακγκίνες, πρώην διοικητής του ΙΡΑ και επί μία 10ετία αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας. Τον περασμένο Γενάρη είχε ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την πολιτική και ότι δεν θα ηγείτο του εθνικιστικού του κόμματος στις εκλογές του Μάρτη, επικαλούμενος προβλήματα υγείας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Ξανά «μπροστά» ο Σουλτς

Οριακό προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) μετά από βδομάδες όπου στην πρώτη θέση εμφανίζονταν οι Χριστιανοδημοκράτες, καταγράφει δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA στη χτεσινή «Bild».

Δύο μέρες μετά την oμόφωνη εκλογή του Μάρτιν Σουλτς στην ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD), αυτό εμφανίζεται να έχει την υποστήριξη του 32% των ψηφοφόρων ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ και το αδελφό βαυβαρικό κόμμα (CDU/CSU) παραμένουν στο 31%.

Το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) παρέμεινε στο 11,5%, ενώ το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» (Linke) λαμβάνει σταθερά το 8,5%, όπως και οι Πράσινοι το 6,5% των ψήφων. Το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) έχασε μισή εκατοστιαία μονάδα, καταλήγοντας στο 6,5%.

Το INSA διεξήγαγε τη δημοσκόπηση το διάστημα 17 - 20 Μάρτη σε δείγμα 1.933 ανθρώπων. «Το SPD και η Ενωση (CDU/CSU) έρχονται στήθος με στήθος τώρα, με ένα μικρό προβάδισμα για το SPD», είπε ο Χέρμαν Μπίνκερτ, πρόεδρος του ινστιτούτου INSA. «Μια μεγάλη συμμαχία δεν εγγυάται πλέον αυτόματα ότι η Αγκελα Μέρκελ θα (ξανα)γίνει καγκελάριος», πρόσθεσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ