Τετάρτη 22 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ατζέντα ... «πολλαπλής επιλογής» για το κεφάλαιο

Σε εξέλιξη τα μετεκλογικά «μαγειρέματα» για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα «παζάρια» και τα μετεκλογικά «μαγειρέματα» για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στην Ολλανδία, μια βδομάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές (15 Μάρτη). Τα επικρατέστερα κόμματα (13 μπήκαν στη Βουλή) βρίσκονται σε διαβουλεύσεις, αναζητώντας την καλύτερη συνταγή για μια «ισχυρή» κυβέρνηση, που σταθερά και προσηλωμένα θα εκφράσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Προχτές οι αρχηγοί των κομμάτων είχαν διαδοχικές συναντήσεις με την υπουργό Υγείας, Εντιθ Σίπερς, η οποία έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή, βολιδοσκοπώντας τα κόμματα για πιθανές εναλλακτικές κυβερνητικού συνασπισμού. Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει τα ευρήματά της και το αποτέλεσμα των εκλογών την Πέμπτη.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, επικεφαλής του πρώτου κόμματος «του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD), μετά από σύντομη συνάντηση με την Σίπερς είπε πως αναζητά έναν «σταθερό» συνασπισμό τεσσάρων κομμάτων. Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, προτιμά μια κυβέρνηση πλειοψηφίας από μια μειοψηφική κυβέρνηση. Είπε ότι ο πιο πιθανός συνασπισμός θα περιελάμβανε τους Χριστιανοδημοκράτες (Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση - CDA) και τους φιλελεύθερους «Δημοκράτες 66» (D66), μαζί με ένα τέταρτο κόμμα - τους λεγόμενους «Σοσιαλιστές» (SP), ή τη Χριστιανική Ενωση (CU), ή την «Πράσινη Αριστερά» (GL) ή τους Εργατικούς (PvdA). Επανέλαβε ότι δεν θα συνεργαστεί με το αντιμεταναστευτικό - «ευρωσκεπτικιστικό» «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) του Γκερτ Βίλντερς.

Ο Μ. Ρούτε αναφέρθηκε στους πέντε βασικούς τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί το επόμενο υπουργικό συμβούλιο: Φορολογική ελάφρυνση για τα «μεσαία εισοδήματα», επενδύσεις στη φροντίδα για τους ηλικιωμένους (αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ και μια κερδοφόρα «αγορά» για το κεφάλαιο), η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, βελτίωση των συνθηκών για τους εργοδότες και επιπλέον δαπάνες για την άμυνα και την αστυνομία.

Ο αρχηγός της «Πράσινης Αριστεράς» μίλησε για έναν προοδευτικό «χριστιανικό συνασπισμό», ενδεχομένως χωρίς το κόμμα του Ρούτε, σημειώνοντας πως πρέπει να «ανοίξουμε το βλέμμα μας» στις πιθανές επιλογές πλειοψηφίας. Ο αρχηγός των «Δημοκρατών 66» είπε ότι θα προτιμούσε έναν συνασπισμό τεσσάρων κομμάτων, του VVD, της Χριστιανοδημοκρατικής Εκκλησης (CDA) και της «Πράσινης Αριστεράς».

Ο Γκ. Βίλντερς υποστήριξε πως είναι «αντιδημοκρατικό» να αποκλειστεί από την αρχή των συζητήσεων το κόμμα του (PVV) και οι 1,3 εκατ. ψηφοφόροι του. Πρότεινε έναν συνασπισμό 6 κομμάτων: Toυ Μ. Ρούτε (VVD), το κόμμα του, τη «Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση» (CDA), το «Κόμμα των Συνταξιούχων 50+», το συντηρητικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα (SGP) και το εθνικιστικό - συντηρητικό «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» (FvD).

Στο μεταξύ, με άρθρο του στην ολλανδική εφημερίδα «Volkskrant» της Δευτέρας, ο υπουργός Εσωτερικών και στέλεχος των Εργατικών - PvdA (συμμετείχε στην απερχόμενη κυβέρνηση Ρούτε και στις πρόσφατες εκλογές έχασε 29 από τις 38 έδρες που είχε), Ρόναλντ Πλάστερκ, υποστηρίζει πως η μόνη διέξοδος για την «αριστερά» είναι να ανασυνταχθεί και για τους Εργατικούς να συγχωνευτούν με την «Πράσινη Αριστερά» και με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP). «Τότε θα έχουμε ένα αριστερό κόμμα ευρείας βάσης, με διαφορετικές "τάσεις", με ξεκάθαρα διαφορετική άποψη σε συγκεκριμένα θέματα, όπως το βρετανικό Εργατικό Κόμμα ή οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ», αναφέρει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ