ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιμένουν στην καταστροφή του Πευκωτού Βάρης
  • Εδώ και 10 μέρες, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν καταλάβει το χώρο, όπου τα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ άρχισαν την ανέγερση ενός τσιμεντένιου μεγαθήριου
  • Το έργο γίνεται χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ενώ η περιοχή είναι αρχαιολογικός χώρος

Με τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ και τη βοήθεια των αστυνομικών δυνάμεων, συνεχίστηκαν χτες το πρωί οι εργασίες ανέγερσης του μεγάλου κτιρίου μέσα στο δάσος Πευκωτό της Βάρης, στην περιοχή του Ιδρύματος Βασικής Βιολογικής Ερευνας Αλ. Φλέμινγκ. Το έργο γίνεται από τη Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ).

Από νωρίς το πρωί, οι κάτοικοι της περιοχής ήταν εκεί, με σκοπό να περιφρουρήσουν το δάσος. Κοντά τους ήταν και μαθητές του Λυκείου της Βάρης. Στο εργοτάξιο, όμως, έφτασαν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες, παρέκαμψαν την αντίσταση των κατοίκων.

Μέχρι σήμερα, στο βωμό της απόφασης των υπουργείων Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ να χτιστεί εκεί ένα κτιριακό συγκρότημα 5.010 τετραγωνικών μέτρων έχουν ήδη θυσιαστεί 8 στρέμματα δάσους χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως απαιτεί η σχετική οδηγία της ΕΟΚ και αγνοώντας την αντίθετη άποψη του δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Για το λόγο αυτό, οι κάτοικοι, ο δήμος και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής είχαν καταλάβει εδώ και 10 μέρες το εργοτάξιο, με σκοπό να αποτρέψουν την παραπέρα καταστροφή. Παράλληλα, έχουν προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και να καταγγείλουν το γεγονός στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ολα ξεκίνησαν στις 16 του περασμένου Ιούνη, όταν οι υπουργοί Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, με κοινή απόφασή τους, ενεργοποίησαν χουντικό και αντισυνταγματικό βασιλικό διάταγμα (ΦΕΚ 153-Δ-12-8-69), που επέτρεπε τη δόμηση στο δάσος και έδωσαν άδεια οικοδομής για μια μεγάλη Ερευνητική Μονάδα, έκτασης 5.010 τετραγωνικών μέτρων, μέσα στο δάσος του λόφου Πευκωτό της Βάρης. Με βάση το νόμο όμως, η κοινή Υπουργική Απόφαση επέχει θέση οικοδομικής άδειας, μόνο εφόσον πρόκειται για νοσηλευτικές μονάδες και όχι ερευνητικά ιδρύματα. Η μονάδα, η οποία χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως καταγγέλλουν σε κοινή καταγγελία τους το Ανεξάρτητο Φόρουμ Πολιτών Δήμου Βάρης,ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Βάρκιζας και η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού,πρόκειται να στεγάσει το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ), το Εθνικό Κέντρο Ερευνών (ΕΚΕΥ) και το Ινστιτούτο Ερευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΠΥΥ). Πρόκειται σαφώς για μονάδα χημικής και βιολογικής έρευνας με τοξικά και επικίνδυνα απόβλητα μέσα σε κατοικημένη περιοχή και σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από παιδικό σταθμό.

Κι ενώ το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι τα απόβλητα δε θα είναι τοξικά και δε θα χρησιμοποιούνται επικίνδυνες ουσίες, στην από 4/3/96 κάτοψη υπογείου του κτιρίου ΚΕΔΥ - ΕΚΕΥ αναφέρεται ιδιαίτερος χώρος επιφάνειας 11 τετραγωνικών μέτρων με ένδειξη "τοξικά".Από την εταιρία ΔΕΠΑΝΟΜ, ο χώρος αυτός χαρακτηρίζεται ως χώρος ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Αξιοσημείωτη, όμως, είναι και η στάση του Δασαρχείου Πειραιά. Στις 2/8/96 με έγγραφό του χαρακτηρίζει ως μη εποπτευόμενη από τη Δασική Υπηρεσία έκταση 8.677,5 τ.μ. στη θέση Μισσίρι και όχι Πευκωτό.Σε νεότερό του έγγραφο, την 1/10/98 βεβαιώνει ότι οι εργασίες γίνονται σε έκταση που ήταν ανέκαθεν αγροτική. Οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων και ο δήμος θέτουν εύλογα τώρα το ερώτημα "πώς το Δασαρχείο χαρακτηρίζει την περιοχή αγροτική και όχι δάσος, όπως προκύπτει, τόσο από την κοινή διαπίστωση, όσο και από τα συμβόλαια πώλησης"; Πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχει κοινοποιήσει στο Δήμο Βάρης τη σχετική άδεια για την ανέγερση του κτιρίου και την κοπή των πεύκων. Επιπλέον ακόμη κι αν η έκταση είναι πράγματι αγροτική και με βάση το Βασιλικό Διάταγμα του '69, η επιτρεπόμενη δόμηση είναι 2.063 τ.μ. και όχι 5.010, που θα έχει το υπό ανέγερση κτίριο.

Οι εργασίες, παράλληλα, ξεκίνησαν χωρίς την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία στην αρχή έστειλε σήμα διακοπής των εργασιών για 20 μέρες και στη συνέχεια το ανακάλεσε, αν και πληροφορήθηκε την ανέγερση του κτιρίου, όταν είχαν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές και έπεφτε ήδη η οροφή του υπογείου. Με νεότερο έγγραφό της όμως, στις 19 Νοέμβρη, προς το Δήμο της Βάρης, γνωστοποιεί ότι "στην ιδιοκτησία του ιδρύματος Φλέμινγκ υπάρχουν διάσπαρτα ορατά αρχαία λείψανα, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Λαθούριζας, τα οποία προστατεύονται από τις διατάξεις του νόμου και το Σύνταγμα. Στην περιοχή τοποθετείται ο αρχαίος Δήμος του Αναγυρούντος από τους μεγαλύτερους της κλασικής Αθήνας, αλλά έχουν ανασκαφεί και αρχαιότητες της Μυκηναϊκής, Γεωμετρικής, Αρχαϊκής και Ρωμαϊκής Περιόδου... Στην αυτοψία, την οποία διενήργησε η υπηρεσία μας, διαπιστώθηκαν αρχαία οικοδομικά λείψανα στην ανατολική πλευρά της οικοδομής, καθώς και στη νότια, όπου έχει διανοιχτεί χωματόδρομος διέλευσης μηχανημάτων. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε εάν έχουν καταστραφεί αρχαία στο χώρο της οικοδομής". Παρά το γεγονός, όμως, ότι μέσα στο ίδιο έγγραφο δηλώνει ότι "η περιοχή εμφανίζει μια συνέχεια, εξαιρετικά σημαντική για την αρχαία τοπογραφία και τοπιογραφία" και πως από το φάκελο που υποβλήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία λείπουν η έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας και η μελέτη περιβάλλοντος, η ίδια απαγόρευσε μόνο τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος του κτιρίου χώρου, χωρίς να κάνει λόγο για το κτίσμα, που έχει ήδη ανεγερθεί και την καταστροφή που έχει γίνει, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα "από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η χορήγηση άδειας διαμόρφωσης".

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Απαιτούν τη σωτηρία του κτήματος Θων

Την παρέμβαση των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού απαιτούν τώρα οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων, για να σωθούν από το τσιμέντο τα 8 στρέμματα του κτήματος Θων, μετά την αδράνεια του Δήμου Αθηναίων εδώ και δύο βδομάδες, όταν το 7ο Διαμέρισμα και η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων είχαν ζητήσει να ανακληθεί ως "κακώς εκδοθείσα" η οικοδομική άδεια που δόθηκε στον εργολάβο Μπ. Βωβό.

Στο μεταξύ, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, οι φορείς της περιοχής των Αμπελοκήπων οργανώνουν μεθαύριο Παρασκευή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 5.30 μ.μ. στη συμβολή της λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Αιτωλίας.

Με τα υπομνήματά της προς τα δύο υπουργεία, η Επιτροπή Αγώνα για το κτήμα Θων απαιτεί να ανασταλούν άμεσα οι οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται στο οικόπεδο και ολόκληρο το κτήμα να αποδοθεί στους κατοίκους για τις ανάγκες της περιοχής σε λειτουργικό πράσινο και σχολείο. Η Επιτροπή απαιτεί να αναπλαστεί ο χώρος, ώστε το διατηρητέο μνημείο τέχνης που περιλαμβάνει, ο ναός του Αγ. Νικολάου, να βρεθεί - όπως επισημαίνουν - στο περιβάλλον που του αρμόζει.

Οι ανάγκες των κατοίκων για λειτουργικό πράσινο και σχολείο στη συμβολή των οδών Αιτωλίας και Θεοφάνους, αναφέρουν στο υπόμνημά τους προς το ΥΠΕΧΩΔΕ οι κάτοικοι, δε συγκινούν τους αρμόδιους, αντίθετα προωθούνται τα συμφέροντα μεγαλοκατασκευαστών. Η Επιτροπή Αγώνα για το κτήμα Θων καλεί έστω και τώρα τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ να ελέγξουν τουλάχιστον τις εκπομπές θορύβου από τη λειτουργία του εργοταξίου, που προκαλεί αναστάτωση στην περιοχή ακόμη και τις ώρες κοινής ησυχίας, αλλά και τους ρύπους των μηχανημάτων.

Οσο για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων υπενθυμίζουν στο ΥΠΠΟ ότι "είναι έργο του Τσίλερ και ένα από τα ελάχιστα κηρυγμένα μνημεία και έργα τέχνης, που μαρτυρούν τη νεότερη ιστορία της συνοικίας μας".

Ούτε κι αυτό όμως εμπόδισε, όπως σημειώνουν οι κάτοικοι, τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων να εκδώσουν την άδεια οικοδομής. Χωρίς να ζητήσουν τη γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, αν και με την ογκώδη κατασκευή που προωθείται το μνημείο αγνοείται πλήρως και συνθλίβεται κάτω από μια μεσοτοιχία ύψους άνω των 37 μέτρων... Πάντως, αν δε θελήσουν οι αρμόδιοι να σταματήσουν την καταστροφή των 8 στρεμμάτων ελεύθερου χώρου, οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να μην ανεχτούν, όχι 37, αλλά ούτε μισό μέτρο τσιμέντου σ' έναν από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους των Αμπελοκήπων και να επιβάλουν την αξιοποίησή του προς όφελος της περιοχής.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Ο δήμος καπηλεύεται παιδικό σταθμό της Εργατικής Εστίας

Ενα άσχημο παιχνίδι σε βάρος εργαζομένων παίζεται στα Ανω Λιόσια, με ευθύνη της δημοτικής αρχής και του προεδρείου του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). Ενα παιχνίδι με στόχο την άγρα ψήφων στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Ο ΟΕΕ κατασκεύασε βρεφονηπιακό σταθμό, που όμως δε λειτούργησε. Εσπευσε, όμως, να τον καπηλευτεί ο κυβερνητικός δήμαρχος της πόλης, ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές. Να προσλάβει προσωπικό και να φιλοξενήσει παιδιά, με άγνωστα κριτήρια επιλογής, για ψηφοθηρικούς σκοπούς. Και όταν το Φλεβάρη, που ο ΟΕΕ κρίνει πως θα μπορεί να τον λειτουργήσει, γονείς θα στρέφονται εναντίον γονέων για το ποιο παιδί θα πρωτοφιλοξενηθεί στο σταθμό και πού θα φιλοξενηθούν όσα "περισσεύουν".

Ο ΟΕΕ - όπως δηλώνει και στο "Ρ" η πρόεδρός του Δήμητρα Σπηλιωπούλου - υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Ανω Λιοσίων για την κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή. Οι σταθμοί, που κατασκευάζει ο ΟΕΕ, φιλοξενούν παιδιά εργαζομένων, ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, που δικαιούνται των παροχών της Εργατικής Εστίας. Αν οι σταθμοί δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες, οι επιλογές των παιδιών προς φιλοξενία βασίζονται σε κοινωνικά κριτήρια (π. χ. αν η ενδιαφερόμενη οικογένεια είναι πολυμελής) και οικονομικά (το οικογενειακό εισόδημα).

Η κατασκευή κόστισε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές και ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβρη. Οπως υποστηρίζει η Δ. Σπηλιωπούλου, ο ΟΕΕ δεν μπορούσε να ξεκινήσει τη λειτουργία άμεσα, γιατί χρειαζόταν χρόνος για να γίνουν διαγωνισμοί προμήθειας επίπλων και προσλήψεων προσωπικού.

Η ίδια αναφέρει πως ο δήμαρχος Ν. Παπαδήμας "προσφέρθηκε" να λειτουργήσει το σταθμό. Σχετικά με τα ποια κριτήρια επέλεξε τα παιδιά η δημοτική αρχή, η πρόεδρος δεν απαντά με σαφήνεια και παραπέμπει σε κάποιους ελέγχους που κάνουν επιτροπές του ΟΕΕ, για να ελέγξουν ποια παιδιά φιλοξενούνται σε σταθμούς. Συμπληρώνει, όμως, πως από το Φλεβάρη, ο ΟΕΕ θα έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες και αφήνει να εννοηθεί πως δε θα λειτουργεί μόνος του το σταθμό που έκτισε με δικά του κονδύλια, αλλά θα συμμετέχει στη λειτουργία του, εφόσον μιλά για πιθανή υπογραφή με το δήμο προγραμματικής σύμβασης "συλλειτουργίας" του σταθμού.

Αναφορικά με το ποια παιδιά θα φιλοξενούνται εκεί από το Φλεβάρη και μετά και τι θα γίνει με παιδιά που φιλοξενούνται ήδη στο σταθμό και πιθανά δεν πληρούν τα κριτήρια του ΟΕΕ, η πρόεδρος απαντά πως ίσως παιδιά δικαιούχων της Εργατικής Εστίας θα φιλοξενηθούν σε άλλους παιδικούς σταθμούς της περιοχής. Η παιδιά του εν λόγω σταθμού θα πάνε σε αυτούς τους άλλους σταθμούς.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Σταυρόπουλος,μέλος του ΔΣ του ΟΕΕ, καταγγέλλει στο "Ρ" πως η πρόεδρος του ΟΕΕ δεν ενημέρωσε το ΔΣ του Οργανισμού ότι η κατασκευή του σταθμού είχε ολοκληρωθεί. Πως δεν ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού. Πως δεν προχώρησε στη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής που θα απευθυνόταν στους γονείς - δικαιούχους της Εργατικής Εστίας και με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, θα επέλεγε ποια παιδιά θα φιλοξενηθούν εκεί.

Σημειώνει πως όλη η μεθόδευση έγινε για να κάνει ο δήμαρχος τα μικροκομματικά παιχνίδια του, στην προεκλογική περίοδο και μέσω "εξυπηρετήσεων" γονέων και προσλήψεων να κερδίσει ψήφους. Πως με "ξένα κόλλυβα" - τις εγκαταστάσεις του ΟΕΕ - εμφανίστηκε να λειτουργεί άλλον έναν παιδικό σταθμό, για να πριμοδοτηθεί ενόψει εκλογικής αναμέτρησης. Πως ΟΕΕ και δήμος προωθούν τη "νομιμοποίηση" των προεκλογικών ρουσφετιών, με μια σύμβαση συλλειτουργίας.

Αντιτίθεται σε αυτήν την καραμπινάτη παρανομία - όπως τη χαρακτηρίζει - και υπογραμμίζει πως πρέπει άμεσα να κινηθούν οι διαδικασίες για νόμιμη πρόσληψη προσωπικού. Ο σταθμός να λειτουργήσει από τον ΟΕΕ, που πλήρωσε για την κατασκευή του. Να φιλοξενηθούν τα παιδιά των δικαιούχων, ενώ μέριμνα να ληφθεί και για τα υπόλοιπα παιδιά, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Η ΕΥΔΑΠ "τρίζει τα δόντια" στους καταναλωτές

"Πρόβα τζενεράλε" για την ιδιωτικοποίηση

Να "τρίξει τα δόντια" στους καταναλωτές αποφάσισε η ΕΥΔΑΠ, ενόψει προφανώς της ιδιωτικοποίησής της, που έχει εξαγγείλει ήδη η κυβέρνηση. Ετσι απειλεί τώρα με διακοπή της παροχής νερού τους καταναλωτές, αν εντός 40 ημερών από την παραλαβή των λογαριασμών τους δεν τους έχουν πληρώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να προχωρήσει στο μέτρο αυτό, επειδή, όπως υποστηρίζουν οι επικεφαλής της, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 500.000 ιδιώτες κακοπληρωτές που οφείλουν μικρά και μεγάλα ποσά, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 2,5 δισ. δρχ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εκτός από τη διακοπή της παροχής νερού, οι καταναλωτές που δε θα έχουν εξοφλήσει έγκαιρα τους λογαριασμούς τους, επιπλέον θα επιβαρύνονται και με τα έξοδα επανασύνδεσης που ανέρχονται γύρω στις 10.000 δρχ.

"Πονοκέφαλο" όμως για τους αρμόδιους της ΕΥΔΑΠ αποτελούν και τα χρήματα τα οποία χρωστούν στην ΕΥΔΑΠ διάφοροι δημόσιοι οργανισμοί, αλλά και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Λεκανοπεδίου. Το συνολικό ποσό των οφειλών αυτών ανέρχεται σε 10 περίπου δισ. δρχ. και η ΕΥΔΑΠ έχει ζητήσει ήδη από την κυβέρνηση να περικόψει τα χρήματα αυτά από αντίστοιχες κρατικές επιχορηγήσεις προς τους οργανισμούς αυτούς και να της τα δώσει.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα τμήμα όσων έχει προτείνει η μελέτη της ΕΤΕΒΑ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Ενδεικτικό για το τι περιμένει τους καταναλωτές αν υλοποιηθεί η πρόταση για την ιδιωτικοποίηση, είναι ότι σε δεύτερη φάση προτείνεται ένα σχέδιο σημαντικών αυξήσεων της τιμής του νερού με βάθος μάλιστα τριετίας ή πενταετίας, κατά τα πρότυπα της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ...

Λες και τα δάση περισσεύουν στην Αττική, τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Υγείας θεώρησαν καλό να αποψιλώσουν μια έκταση 8 στρεμμάτων

Αποφασισμένοι να παλαίψουν, για να γίνει το κτήμα Θων κοινόχρηστο πράσινο και όχι οικοδομικό συγκρότημα, είναι οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ