ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Κλιμακώνεται η βία των κατοχικών αρχών

Αλλος ένας νέος δολοφονημένος από ισραηλινά πυρά

Οργή κατά της κατοχής εκφράστηκε χτες στην κηδεία του 11χρονου
Οργή κατά της κατοχής εκφράστηκε χτες στην κηδεία του 11χρονου
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Καθημερινή ρουτίνα τείνουν να γίνουν από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις οι εν ψυχρώ δολοφονίες Παλαιστινίων αμάχων.

Χτες, ένα 24ωρο μετά τη δολοφονία του 11χρονου αγοριού και του 41χρονου υδραυλικού από πυρά ισραηλινών στρατιωτών σε φυλάκια ελέγχου κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης, ένας ακόμα νεαρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε θανάσιμα από ισραηλινά πυρά.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων «Wafa», ο 20χρονος πυροβολήθηκε στο κεφάλι και στην κοιλιά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και Ισραηλινών στρατιωτών, μετά την κηδεία του 11χρονου Μοχάμαντ Αλάμι στην πόλη Μπέιτ Ουμάρ, βόρεια της Χεβρώνας στη νότια Δυτική Οχθη, και κατέληξε μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο της περιοχής.

Νωρίτερα χτες, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν στα γραφεία του «Κέντρου Μπισάν για την Ερευνα και την Ανάπτυξη» στη Ραμάλα και κατόπιν έρευνας κατάσχεσαν τους σκληρούς δίσκους υπολογιστών, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές στις υποδομές του κτιρίου. Αποχωρώντας ανάρτησαν και έγγραφη εντολή αναστολής της λειτουργίας του Κέντρου για 6 μήνες.

Πραγματοποίησαν επίσης έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Οργάνωσης για τη Διεθνή Υπεράσπιση των Παιδιών της Παλαιστίνης (DCIP) στην πόλη Μπίρεχ, επιχειρώντας να εκφοβίσουν το προσωπικό και να παρακωλύσουν τη λειτουργία της DCIP.

Στο φόντο της κλιμάκωσης της ισραηλινής επιθετικότητας στη Δυτική Οχθη, η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας προειδοποίησε με επανάληψη της εκτόξευσης ρουκετών στο Ισραήλ αν το τελευταίο εξακολουθήσει και σήμερα Παρασκευή να απαγορεύει τη διέλευση κεφαλαίων και εμπορευμάτων από το Κατάρ.

Με την άδεια του Ισραήλ, το Κατάρ τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση της «Χαμάς» και των διοικητικών υπηρεσιών στη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τη μισθοδοσία δημοτικών υπαλλήλων και την οικονομική στήριξη φτωχών οικογενειών. Ωστόσο, μετά την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο Μάη, οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την κίνηση αυτών των κεφαλαίων προς τη Γάζα, επικαλούμενες ότι από αυτά επωφελείται κυρίως η «Χαμάς», δαπανώντας τα για την αγορά εκρηκτικών υλών, ρουκετών και οικοδομικών υλικών με στόχο την κατασκευή τούνελ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Πολύπλευρα παζάρια με τους Ταλιμπάν

Περισσότερα από τα μισά εδάφη του Αφγανιστάν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, εκτίμησε χτες ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, καθώς κλιμακώνονται οι μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και του αφγανικού κυβερνητικού στρατού, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλη ότι αποσύρουν την πλειονότητα των στρατευμάτων τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, οι Ταλιμπάν δύσκολα θα μπορούσαν να καταλάβουν ολόκληρη την επικράτεια, «αν και η Ρωσία είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη».

Σύμφωνα με τους Ταλιμπάν, ελέγχουν πλέον περίπου το 85% των εδαφών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών στα σύνορα με το Ιράν, την Κίνα, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.

Οι Ταλιμπάν «αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία και την ανοικοδόμηση στο Αφγανιστάν», δήλωσε άλλωστε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, κατά την προχτεσινή επίσκεψη 9μελούς αντιπροσωπείας των «ανταρτών» στην Κίνα.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη των Ταλιμπάν στην Κίνα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε προχτές από το Νέο Δελχί ότι είναι «θετικό» αν το Πεκίνο προωθεί μια ειρηνική επίλυση και «κάποιο είδος (αφγανικής) κυβέρνησης πραγματικά αντιπροσωπευτικής και χωρίς αποκλεισμούς».

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ εξέφρασε επίσης την προσδοκία οι Ταλιμπάν να καταπολεμήσουν το «Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν» (ισλαμιστική οργάνωση που ιδρύθηκε από Ουιγούρους στη δυτική Κίνα), το οποίο «αποτελεί άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια της Κίνας» στη δυτική κινεζική περιοχή Σιντζιάνγκ.

Από την πλευρά του, ο Ζ. Καμπούλοφ εξέφρασε τις ανησυχίες της Ρωσίας μπροστά στο ενδεχόμενο η (αντίπαλη με τους Ταλιμπάν) «τρομοκρατική οργάνωση» «Ισλαμικό Κράτος» να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στο Αφγανιστάν και να παγιώσει τις θέσεις του στο βόρειο Αφγανιστάν «απειλώντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια στις χώρες της Κεντρικής Ασίας».

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία βρίσκεται σε συντονισμό με την Κίνα και άλλα κράτη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης για «απειλές» από «τρομοκρατικές ομάδες» από το Αφγανιστάν, αλλά και για τις επιδιώξεις των ΗΠΑ να δημιουργήσουν εκεί βάσεις.

«Αυτό που συμβαίνει στο Αφγανιστάν μάς απασχολεί βαθιά», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να συνασπιστούμε με τους εταίρους μας μπροστά στην απειλή που μπορεί να προκαλέσουν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έχει λάβει αποφάσεις για αποστολή επιπλέον στρατευμάτων στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Πάνω από 1.500 Ρώσοι, Τατζίκοι και Ουζμπέκοι στρατιώτες θα συμμετάσχουν στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα Τατζικιστάν - Αφγανιστάν μεταξύ 5 και 10 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, η διευρυμένη τρόικα που διαπραγματεύεται για τη διευθέτηση στο Αφγανιστάν (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Πακιστάν) θα συναντηθεί ξανά τον Αύγουστο στην Ντόχα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Ρώσος απεσταλμένος σημείωσε πως ένα σχήμα πολυεθνικών διαπραγματεύσεων υφίσταται ήδη και η Τουρκία ενδέχεται να εμπλακεί στο μέλλον. «Μόλις μπορέσουμε να ξεκινήσουμε με επιτυχία τις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις, θα ξεκινήσει η επόμενη φάση της διεθνούς βοήθειας, της οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν», διευκρίνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι στις ενδοαφγανικές συνομιλίες θα συμμετάσχουν «εξίσου» Ταλιμπάν και κυβερνητικές δυνάμεις.

Μεγάλη αύξηση των επιθέσεων των Ταλιμπάν

Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν εναντίον των δυνάμεων της αφγανικής κυβέρνησης παρουσίασαν θεαματική αύξηση μετά την υπογραφή, τον Φλεβάρη του 2020, της συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους ισλαμιστές «αντάρτες», που οδήγησε στην πρόσφατη απόσυρση των ξένων στρατευμάτων.

Σύμφωνα με επίσημη αμερικανική έκθεση που βασίζεται σε δεδομένα της αποστολής του NATO, οι επιθέσεις των Ταλιμπάν αυξήθηκαν από 9.651 στα τέλη του 2019 στις 13.242 στα τέλη του 2020.

Σύμφωνα με την αποστολή του NATO, η βία με θύματα αμάχους έφθασε σε νέα ρεκόρ τον Απρίλη και τον Μάη, με 705 αμάχους να σκοτώνονται και άλλους 1.330 να τραυματίζονται. Πρόκειται για αριθμούς σχεδόν ίσους με αυτούς ολόκληρου του πρώτου τριμήνου του 2021.

«Η συνολική τάση είναι δυσμενής για την αφγανική κυβέρνηση, η οποία ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με υπαρξιακή κρίση εάν δεν αντιστραφεί», σύμφωνα με τον Τζον Σόπκο, γενικό επιθεωρητή.

  • Περίπου 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 150 αγνοούνται λόγω των πλημμυρών που σημειώθηκαν στην επαρχία Νουριστάν, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ρώσους συνοριοφύλακες ζητά ο Αρμένιος πρωθυπουργός

Την ανάπτυξη Ρώσων συνοριοφυλάκων σε όλο το μήκος των συνόρων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν πρότεινε χτες ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, καθώς συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα των δύο κρατών, που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί μετά τη λήξη του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τον περασμένο Νοέμβρη με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

Προχτές, Τετάρτη, 3 Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 4 τραυματίστηκαν, ενώ 2 Αζέροι τραυματίστηκαν, σε ένα ακόμη περιστατικό με πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς. Χτες οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνταν για παραβίαση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί την προηγούμενη μέρα, και βομβαρδισμούς στην περιοχή Γκεγκαρκουνίκ και Κελμπαχάρ.

«Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί το ζήτημα της ανάπτυξης ρωσικών συνοριοφυλάκων σε όλα τα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν εργασίες για την οριοθέτηση των συνόρων χωρίς τον κίνδυνο στρατιωτικών συγκρούσεων», είπε ο Πασινιάν, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να συζητήσει το ζήτημα με τους Ρώσους εταίρους.

Ο ίδιος πρότεινε ακόμη να τοποθετηθούν στα σύνορα παρατηρητές του «αμυντικού συμφώνου» Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO) - Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν - «προκειμένου να προσδιοριστεί η πραγματική κατάσταση στα σύνορα». Σύμφωνα με τον Πασινιάν, «το Αζερμπαϊτζάν, με τις προκλήσεις του, προσπάθησε να δυσφημήσει τον Οργανισμό» ενώ η Αρμενία «έχει πλήρη επίγνωση του πόσο σημαντικό είναι να μη δημιουργούνται απειλές για τον Οργανισμό», τα μέλη του οποίου «υποχρεούνται» να αλληλοϋποστηρίζονται και στρατιωτικά σε περίπτωση επίθεσης στην επικράτειά τους.

Σεισμός 8,2 Ρίχτερ στην Αλάσκα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΚΟΡΑΤΖ.--

Σοβαρές υλικές ζημιές σε οδικά δίκτυα προκάλεσε ο σεισμός 8,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στην Αλάσκα με εστιακό βάθος 35 χλμ. και επίκεντρο 91 χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά της Πέριβιλ, σε απόσταση περίπου 800 χιλιομέτρων από το Ανκορατζ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκας.

Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι (NTWC) που είχε εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι για τη νότια Αλάσκα και τη Χερσόνησο της Αλάσκας, προχώρησε μερικές ώρες αργότερα σε άρση του συναγερμού, παρά τους πολλούς ισχυρούς μετασεισμούς που εκδηλώνονται στην περιοχή, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 5,4 Ρίχτερ.

Αρκετές κοινότητες στις ακτές της Αλάσκας εκκενώθηκαν ύστερα από τη σεισμική δόνηση, που θεωρείται η ισχυρότερη από το 1964, που ήταν 9,2 Ρίχτερ και είχε προκαλέσει το θάνατο 250 ανθρώπων.

Οι ισχυροί σεισμοί δεν είναι ασυνήθιστοι στην Αλάσκα. Πέρσι είχαν σημειωθεί τουλάχιστον δύο ισχυρές δονήσεις, εκ των οποίων η μία τον Ιούλη είχε ένταση 7,8 Ρίχτερ και μία άλλη τον Οκτώβρη ήταν 7,5 Ρίχτερ.

Οι πρώτες πληροφορίες πάντως δεν ανέφεραν άμεσα τραυματίες ή νεκρούς πέρα από τις καταστροφές σε τμήματα του οδικού δικτύου της Αλάσκας.

ΗΠΑ
Ξεκινά συζήτηση στη Γερουσία για το νομοσχέδιο υποδομών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επανέρχεται για συζήτηση στο Κογκρέσο, μετά από μαραθώνια παζάρια και κόντρες, διακομματικό νομοσχέδιο για κρατική χρηματοδότηση εκσυγχρονισμού των υποδομών, ύψους 1 τρισ. δολαρίων, στο πλαίσιο προσπάθειας διατήρησης της διεθνούς πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ έναντι της Κίνας.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Γερουσία ψήφισε με 67 ψήφους υπέρ για την έναρξη συζήτησης του νομοσχεδίου, έναντι 32 ψήφων κατά.

Τα 550 δισ. δολάρια από το 1 τρισ. αναμένεται να προέλθουν από πόρους του ομοσπονδιακού κράτους, εκ των οποίων 73 δισ. δολάρια αφορούν τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, 66 δισ. τα σιδηροδρομικά δίκτυα. Προβλέπονται 65 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων για μεγαλύτερη πρόσβαση των πολιτών στο Ιντερνετ, άλλα 55 δισ. δολάρια προβλέπονται για τον εκσυγχρονισμό και την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου υδροδότησης και 40 δισ. για την κατασκευή και συντήρηση γεφυρών. Στις προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι ποσό ύψους 39 δισ. για την αγορά νέου στόλου ηλεκτρικών λεωφορείων και άλλων μέσων συγκοινωνίας και κάπου 7,5 δισ. δολάρια για την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ