ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Σε νέα μέτωπα επεκτείνεται η κόντρα

Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας του Πεκίνου να διεκδικήσει ενίσχυση του ρόλου και της θέσης του στη διεθνή σκακιέρα είναι νέο άρθρο γνώμης στη «Λαϊκή Ημερησία» με τίτλο «Το αμερικανικό παιχνίδι των κυρώσεων αποκαλύπτει τον εθισμό τους (σ.σ. των ΗΠΑ) στην ηγεμονία». Καταδικάζοντας τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για επιβολή κυρώσεων στην Κίνα - είτε για την επικύρωση του πρόσφατου νόμου για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ είτε και για «ανεπάρκειες» στην αντιμετώπιση της πανδημίας - το άρθρο τονίζει ότι «το παιχνίδι των ΗΠΑ με τις κυρώσεις δεν είναι τίποτα νέο στον κόσμο. Οταν αφορά τις διεθνείς σχέσεις, οι ΗΠΑ έχουν εμμονή με τη νοοτροπία "πρώτα εγώ" και την ηγεμονία, εφαρμόζοντας αυθαίρετα μονομερείς κυρώσεις σε άλλες χώρες, με βάση τα δικά τους πλεονεκτήματα. Αγνοώντας τους διεθνείς κανόνες, οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε παράγοντα καταστροφής υπονομεύοντας τις φυσιολογικές διεθνείς σχέσεις...».

Ανάμεσα σε άλλα, το άρθρο επαναλαμβάνει ότι η Κίνα «δεν θα επιτρέψει ποτέ σε καμία δύναμη να προκαλέσει την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα», με τα βέλη της να στρέφονται και κατά των σκέψεων για διεύρυνση του G7 (όπως η κυβέρνηση Τραμπ προτείνει με συμμετοχή άλλων χωρών, αλλά όχι της Κίνας), για τις οποίες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ προειδοποίησε πως «η αναζήτηση μιας κλίκας που στοχοποιεί την Κίνα δεν είναι δημοφιλής επιλογή και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αντίστοιχων χωρών...».

Στο μεταξύ, την απαγόρευση πτήσεων κινεζικών εταιρειών στις ΗΠΑ αναμενόταν να ανακοινώσει αργότερα χτες βράδυ η αμερικανική κυβέρνηση. Πληροφορίες από το ομοσπονδιακό υπουργείο Μεταφορών ανέφεραν πως θα επιβληθεί απαγόρευση επιβατικών πτήσεων τεσσάρων κινεζικών αεροπορικών εταιρειών από και προς τις ΗΠΑ από τις 16 Ιούνη, χωρίς έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για μόνιμο ή προσωρινό μέτρο. Ως αφορμή χρησιμοποιείται η απόφαση της Κίνας να μην επιτρέψει την επανέναρξη πτήσεων των αμερικανικών εταιρειών «United» και «Delta Airlines» στην Κίνα αυτόν το μήνα.

Αντιπαράθεση και με τη Βρετανία

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, σε άρθρο του στην εφημερίδα «South China Morning Star» (μεγάλη ασιατική εφημερίδα με έδρα το Χονγκ Κονγκ) αναφέρει ότι η χώρα του «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ» και ότι «η επιτυχία του Χονγκ Κονγκ οφείλεται στο ότι οι πολίτες του είναι ελεύθεροι». Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν η Κίνα προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου νόμου, θα κινηθεί σε απόλυτη σύγκρουση με τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την κοινή διακήρυξη με βάση την οποία το Λονδίνο «επέστρεψε» στο Πεκίνο το Χονγκ Κονγκ το 1997, ενώ μεταξύ άλλων ο Τζόνσον επανέλαβε την «προθυμία» της χώρας του να διευκολύνει τη χορήγηση βρετανικής υπηκοότητας σε κατοίκους του Χονγκ Κονγκ. Ολα αυτά ενώ σε προχτεσινή συνεδρίασή του το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Βρετανίας συμφώνησε να «επανεξισορροπήσει» συνολικά τη σχέση της χώρας με την Κίνα.

Αλλωστε, ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί να οικοδομήσει μια διεθνή συμμαχία δημοκρατιών, πέραν των «συνηθισμένων υπόπτων», για να αναγκάσουν την Κίνα να υποχωρήσει από τον επίμαχο νόμο για το Χονγκ Κονγκ, με τον οποίο «θέτει σε κίνδυνο αυτό που για χρόνια αποτελούσε ένα από τα οικονομικά της κοσμήματα».

Αντιδρώντας, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν είπε ότι «η Βρετανία δεν έχει καμιά δικαιοδοσία ή κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του» στην Κίνα και «δεν μπορεί να επικαλείται τη σινο-βρετανική κοινή διακήρυξη για να κάνει ανεύθυνες δηλώσεις για τις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και για να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

ΛΙΒΥΗ
Διεργασίες για νέο συμβιβασμό

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Νέο σχέδιο (ενδεχομένως πρόσκαιρης...) παύσης των εχθροπραξιών, στο πλαίσιο των ευρύτερων γεωπολιτικών παζαριών και ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται πως έχει μπει στα σκαριά, που εντάσσεται στις συνεννοήσεις μεταξύ Τρίπολης, Αγκυρας και Μόσχας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Φαγιέζ Σάρατζ, Αχμεντ Μαϊτίικ, μετέβη χτες στη Ρωσία, όπου συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρθηκε πως συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ των εμπόλεμων λιβυκών πλευρών Σάρατζ και στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, με στόχο την εκεχειρία, στο πλαίσιο της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου, και ο διορισμός νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο φόντο της επίσκεψης σήμερα του Λίβυου πρωθυπουργού, Φ. Σάρατζ, στην Τουρκία για συνάντηση με τον Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, ως συνέχεια του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Νωρίτερα, εκτενές ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» επανέφερε στο προσκήνιο τη συνεχή παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει υποτίθεται επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη από την Τουρκία, επισημαίνοντας πως μέσα στην περασμένη βδομάδα προσγειώθηκαν στην Τρίπολη από την Κωνσταντινούπολη 10 τουρκικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα με συστήματα αεράμυνας, όπλα και πυρομαχικά για τους ένοπλους μισθοφόρους της κυβέρνησης Σάρατζ.

Από την άλλη, το Συριακό (αντικυβερνητικό) Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετέδωσε χτες πως πολλοί από τους πάνω από 11.000 Σύρους μισθοφόρους που έχει μεταφέρει η Τουρκία στην Τρίπολη της Λιβύης αρνούνται να πολεμήσουν ...επειδή δεν έχουν πάρει τα 2.000 δολάρια μισθό που τους υποσχέθηκαν.

ΓΑΛΛΙΑ
Καταστολή σε πορεία κατά της αστυνομικής βίας

Αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής ήρθαν διαδηλωτές που σε Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις (Λιόν, Λιλ, Μασσαλία) κατήγγειλαν την κρατική βία, με αφορμή ιατροδικαστικό πόρισμα που ουσιαστικά αθωώνει τους αστυνομικούς για το θάνατο του 24χρονου μαύρου Ανταμά Τραορέ. Πρόκειται για περίπτωση αντίστοιχη με αυτήν του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, καθώς ο νεαρός Γάλλος κατέληξε σε αστυνομικό τμήμα όπου οδηγήθηκε, αφού οι αστυνομικοί που τον είχαν συλλάβει τον ακινητοποίησαν στο έδαφος «με το βάρος τους», όπως κατήγγειλαν και αυτόπτες μάρτυρες. Το περιστατικό συνέβη τον Ιούλη του 2016 στο προάστιο Μπομό σουρ Ουαζέ του Παρισιού.

Με συνθήματα όπως «Δικαιοσύνη για τον Ανταμά» οι διαδηλωτές υπενθύμισαν τις μαρτυρίες για τις συνθήκες σύλληψής του, ανέφεραν ότι ακόμα κι όταν έφτασαν οι πρώτες βοήθειες για να παραλάβουν τη σορό του εκείνος φόραγε χειροπέδες. Η υπόθεση επανήλθε στην επικαιρότητα επειδή νέο πόρισμα για τα αίτια θανάτου του 24χρονου εμφανίζει ως πιθανότερη όχι την ασφυξία, αλλά την ύπαρξη πρότερων ιατρικών προβλημάτων. Πάντως, ο συνήγορος της οικογένειας Τραορέ είπε πάλι ότι ο 24χρονος είχε «καρδιά αθλητή».

Οι διαδηλώσεις έγιναν παρά τα μέτρα περιορισμού τους, στις οποίες η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, με τον εκπρόσωπό της να υποστηρίζει ότι «η γαλλική αστυνομία δεν είναι ούτε βίαιη ούτε ρατσιστική». Προς διάψευσή του, πάντως, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν και την υπόθεση του 14χρονου Γκαμπριέλ, που συνελήφθη τα ξημερώματα της 26ης Μάη υπό άθλιες συνθήκες. Τα χτυπήματα που δέχτηκε σε πρόσωπο και κεφάλι ήταν τέτοια που υπέστη πολλαπλά κατάγματα και οι γιατροί αποφάσισαν ότι πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εντονες αραβικές αντιδράσεις για τα σχέδια προσάρτησης

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την έντονη αντίδραση του Αραβικού Συνδέσμου προκαλούν τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για πιθανή προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης.

Σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, επισημαίνουν πως τυχόν προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών από το Ισραήλ θα είναι «έγκλημα πολέμου». Διακηρύσσουν πως οι αραβικές χώρες θα υποστηρίξουν «με όλα τα πολιτικά, διπλωματικά, νομικά και οικονομικά μέσα, όποιες αποφάσεις ή βήματα πάρει το Παλαιστινιακό κράτος για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ισραηλινά σχέδια προσάρτησης περιοχών ή διεύρυνσης των εποικισμών».

Ζητούν από τις ΗΠΑ να τηρήσουν όσα προβλέπουν η Χάρτα και οι αποφάσεις του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό καθώς και τις «αρχές και νόμους του διεθνούς δικαίου». Ζητούν την έκτακτη συνεδρίαση του λεγόμενου Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) και την άσκηση πιέσεων από τη μεριά της ΕΕ στο Ισραήλ, ώστε να σταματήσει τα σχέδια προσάρτησης.

Νωρίτερα (βράδυ Τρίτης), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κνέσετ, Γιαρίν Λεβίν, συνάντησαν εκπροσώπους συμβουλίων εβραϊκών εποικισμών. Εξετάζεται η περίπτωση αναβολής των σχεδίων προσάρτησης, γιατί λόγω πανδημίας, η δουλειά της μεικτής αμερικανο-ισραηλινής επιτροπής χαρτογράφησης των φερόμενων προς προσάρτηση περιοχών έχει καθυστερήσει.

Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε το «Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία» του Ισραήλ, οι μισοί Ισραηλινοί (50%) στηρίζουν το σχέδιο προσάρτησης, το 31% αντιτίθεται και το 19% δεν έχει άποψη.

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, συνεχίστηκαν και χτες για τρίτη μέρα διαδηλώσεις πολλών εκατοντάδων Ισραηλινών (Εβραίων και Αράβων) για την εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού αυτιστικού Παλαιστινίου Ιγιάντ Χάλακ στην Ανατ. Ιερουσαλήμ από ισραηλινά πυρά.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξαν χτες οι ρωσικές αρχές στην περιοχή Νορίλσκ της Σιβηρίας, μετά τη διαρροή 20.000 τόνων ντίζελ από σταθμό παραγωγής Ενέργειας στα νερά παρακείμενου ποταμού.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ανέφερε χτες πως πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές βορειοδυτικά των επαρχιών Ιντλίμπ και Λαττάκεια αφότου υπεγράφη, τον περασμένο Μάρτη, ρωσοτουρκική συμφωνία για παύση των εχθροπραξιών στο Ιντλίμπ.

ΜΟΣΧΑ - ΡΙΑΝΤ.-- Ρωσία και Σαουδική Αραβία συμφώνησαν χτες να παρατείνουν το μέγιστο όριο μείωσης πετρελαϊκής παραγωγής στο σχήμα ΟΠΕΚ+ κατά τουλάχιστον ένα μήνα, με στόχο την αύξηση της διεθνούς τιμής του «μαύρου χρυσού».

ΡΩΣΙΑ
Διάταγμα για την πυρηνική πολιτική της χώρας

ΜΟΣΧΑ.--

Διάταγμα που ορίζει τις βασικές αρχές της πολιτικής πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας υπέγραψε την Τρίτη ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου σημειώνεται ότι είναι «αμυντικής φύσης» και στοχεύει στη «διατήρηση των πυρηνικών δυνάμεων σε επίπεδο επαρκές για τη διασφάλιση της πυρηνικής αποτροπής».

Η ρωσική πολιτική για τα πυρηνικά υποτίθεται ότι «εγγυάται επίσης την προστασία της κυριαρχίας του κράτους και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και την αποτροπή του πιθανού εχθρού από την επιθετικότητα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των συμμάχων της».

Η Ρωσία «θεωρεί τα πυρηνικά όπλα αποκλειστικά μέσο αποτροπής, του οποίου η χρήση αποτελεί έσχατη λύση και αναγκαστικό μέτρο, και καταβάλλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για τη μείωση της πυρηνικής απειλής και την πρόληψη της κλιμάκωσης των διακρατικών σχέσεων», σημειώνεται στο διάταγμα.

Η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε χτες στήριξη στις προσπάθειες της Ρωσίας να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια, είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε ότι ο κόσμος βυθίζεται σε μια «μάλλον περίπλοκη κατάσταση», η οποία υπονομεύεται περαιτέρω από μονομερείς ενέργειες ορισμένων κρατών.

«Είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο μαζί με τη Ρωσία», είπε.

ΗΠΑ
Κυρώσεις σε ελληνικές ναυτιλιακές για μεταφορά πετρελαίου της Βενεζουέλας

Κυρώσεις σε τέσσερις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες επέβαλε το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, με την κατηγορία ότι τάνκερ τους παραβίασαν την απαγόρευση και μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, της κυβέρνησης Τραμπ (που στηρίζει τον αχυράνθρωπο, αυτοανακηρυχθέντα «Πρόεδρο» και αρχιπραξικοπηματία Χ. Γκουαϊδό και την κλοπή που κάνει η ομάδα του στη θυγατρική της πετρελαιοβιομηχανίας της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, «Citgo»), προκλητικά δήλωσε: «Οι εν λόγω εταιρείες μεταφέρουν πετρέλαιο που ουσιαστικά έχει κλαπεί από το λαό της Βενεζουέλας». Ο ίδιος έχει καυχηθεί ότι οι κυρώσεις «δημιουργούν προβλήματα και στην τροφοδοσία σε φάρμακα και τρόφιμα», κάτι που χρησιμοποιείται εκβιαστικά προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ