Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Σε νέα μέτωπα επεκτείνεται η κόντρα

Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας του Πεκίνου να διεκδικήσει ενίσχυση του ρόλου και της θέσης του στη διεθνή σκακιέρα είναι νέο άρθρο γνώμης στη «Λαϊκή Ημερησία» με τίτλο «Το αμερικανικό παιχνίδι των κυρώσεων αποκαλύπτει τον εθισμό τους (σ.σ. των ΗΠΑ) στην ηγεμονία». Καταδικάζοντας τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για επιβολή κυρώσεων στην Κίνα - είτε για την επικύρωση του πρόσφατου νόμου για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ είτε και για «ανεπάρκειες» στην αντιμετώπιση της πανδημίας - το άρθρο τονίζει ότι «το παιχνίδι των ΗΠΑ με τις κυρώσεις δεν είναι τίποτα νέο στον κόσμο. Οταν αφορά τις διεθνείς σχέσεις, οι ΗΠΑ έχουν εμμονή με τη νοοτροπία "πρώτα εγώ" και την ηγεμονία, εφαρμόζοντας αυθαίρετα μονομερείς κυρώσεις σε άλλες χώρες, με βάση τα δικά τους πλεονεκτήματα. Αγνοώντας τους διεθνείς κανόνες, οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε παράγοντα καταστροφής υπονομεύοντας τις φυσιολογικές διεθνείς σχέσεις...».

Ανάμεσα σε άλλα, το άρθρο επαναλαμβάνει ότι η Κίνα «δεν θα επιτρέψει ποτέ σε καμία δύναμη να προκαλέσει την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα», με τα βέλη της να στρέφονται και κατά των σκέψεων για διεύρυνση του G7 (όπως η κυβέρνηση Τραμπ προτείνει με συμμετοχή άλλων χωρών, αλλά όχι της Κίνας), για τις οποίες ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ προειδοποίησε πως «η αναζήτηση μιας κλίκας που στοχοποιεί την Κίνα δεν είναι δημοφιλής επιλογή και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αντίστοιχων χωρών...».

Στο μεταξύ, την απαγόρευση πτήσεων κινεζικών εταιρειών στις ΗΠΑ αναμενόταν να ανακοινώσει αργότερα χτες βράδυ η αμερικανική κυβέρνηση. Πληροφορίες από το ομοσπονδιακό υπουργείο Μεταφορών ανέφεραν πως θα επιβληθεί απαγόρευση επιβατικών πτήσεων τεσσάρων κινεζικών αεροπορικών εταιρειών από και προς τις ΗΠΑ από τις 16 Ιούνη, χωρίς έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για μόνιμο ή προσωρινό μέτρο. Ως αφορμή χρησιμοποιείται η απόφαση της Κίνας να μην επιτρέψει την επανέναρξη πτήσεων των αμερικανικών εταιρειών «United» και «Delta Airlines» στην Κίνα αυτόν το μήνα.

Αντιπαράθεση και με τη Βρετανία

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, σε άρθρο του στην εφημερίδα «South China Morning Star» (μεγάλη ασιατική εφημερίδα με έδρα το Χονγκ Κονγκ) αναφέρει ότι η χώρα του «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ» και ότι «η επιτυχία του Χονγκ Κονγκ οφείλεται στο ότι οι πολίτες του είναι ελεύθεροι». Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν η Κίνα προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου νόμου, θα κινηθεί σε απόλυτη σύγκρουση με τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από την κοινή διακήρυξη με βάση την οποία το Λονδίνο «επέστρεψε» στο Πεκίνο το Χονγκ Κονγκ το 1997, ενώ μεταξύ άλλων ο Τζόνσον επανέλαβε την «προθυμία» της χώρας του να διευκολύνει τη χορήγηση βρετανικής υπηκοότητας σε κατοίκους του Χονγκ Κονγκ. Ολα αυτά ενώ σε προχτεσινή συνεδρίασή του το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Βρετανίας συμφώνησε να «επανεξισορροπήσει» συνολικά τη σχέση της χώρας με την Κίνα.

Αλλωστε, ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί να οικοδομήσει μια διεθνή συμμαχία δημοκρατιών, πέραν των «συνηθισμένων υπόπτων», για να αναγκάσουν την Κίνα να υποχωρήσει από τον επίμαχο νόμο για το Χονγκ Κονγκ, με τον οποίο «θέτει σε κίνδυνο αυτό που για χρόνια αποτελούσε ένα από τα οικονομικά της κοσμήματα».

Αντιδρώντας, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν είπε ότι «η Βρετανία δεν έχει καμιά δικαιοδοσία ή κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ μετά την επιστροφή του» στην Κίνα και «δεν μπορεί να επικαλείται τη σινο-βρετανική κοινή διακήρυξη για να κάνει ανεύθυνες δηλώσεις για τις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και για να ανακατεύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξαγγελίες και προειδοποιήσεις κυρώσεων για το Χονγκ Κονγκ (2020-07-16 00:00:00.0)
Η Κίνα καταγγέλλει «σφήνες» στις σχέσεις της με άλλες χώρες (2020-07-10 00:00:00.0)
Νέα κινεζική διαμαρτυρία στον Αμερικανό πρέσβη (2019-11-29 00:00:00.0)
Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίμετρα (2019-11-22 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2019-09-27 00:00:00.0)
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ (2019-08-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ