Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εντονες αραβικές αντιδράσεις για τα σχέδια προσάρτησης

ΚΑΪΡΟ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Την έντονη αντίδραση του Αραβικού Συνδέσμου προκαλούν τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για πιθανή προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και άλλων κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών της Δυτικής Οχθης.

Σε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, επισημαίνουν πως τυχόν προσάρτηση κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών από το Ισραήλ θα είναι «έγκλημα πολέμου». Διακηρύσσουν πως οι αραβικές χώρες θα υποστηρίξουν «με όλα τα πολιτικά, διπλωματικά, νομικά και οικονομικά μέσα, όποιες αποφάσεις ή βήματα πάρει το Παλαιστινιακό κράτος για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ισραηλινά σχέδια προσάρτησης περιοχών ή διεύρυνσης των εποικισμών».

Ζητούν από τις ΗΠΑ να τηρήσουν όσα προβλέπουν η Χάρτα και οι αποφάσεις του ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό καθώς και τις «αρχές και νόμους του διεθνούς δικαίου». Ζητούν την έκτακτη συνεδρίαση του λεγόμενου Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) και την άσκηση πιέσεων από τη μεριά της ΕΕ στο Ισραήλ, ώστε να σταματήσει τα σχέδια προσάρτησης.

Νωρίτερα (βράδυ Τρίτης), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Κνέσετ, Γιαρίν Λεβίν, συνάντησαν εκπροσώπους συμβουλίων εβραϊκών εποικισμών. Εξετάζεται η περίπτωση αναβολής των σχεδίων προσάρτησης, γιατί λόγω πανδημίας, η δουλειά της μεικτής αμερικανο-ισραηλινής επιτροπής χαρτογράφησης των φερόμενων προς προσάρτηση περιοχών έχει καθυστερήσει.

Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε το «Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία» του Ισραήλ, οι μισοί Ισραηλινοί (50%) στηρίζουν το σχέδιο προσάρτησης, το 31% αντιτίθεται και το 19% δεν έχει άποψη.

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, συνεχίστηκαν και χτες για τρίτη μέρα διαδηλώσεις πολλών εκατοντάδων Ισραηλινών (Εβραίων και Αράβων) για την εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού αυτιστικού Παλαιστινίου Ιγιάντ Χάλακ στην Ανατ. Ιερουσαλήμ από ισραηλινά πυρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ