Πέμπτη 4 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Διεργασίες για νέο συμβιβασμό

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Νέο σχέδιο (ενδεχομένως πρόσκαιρης...) παύσης των εχθροπραξιών, στο πλαίσιο των ευρύτερων γεωπολιτικών παζαριών και ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται πως έχει μπει στα σκαριά, που εντάσσεται στις συνεννοήσεις μεταξύ Τρίπολης, Αγκυρας και Μόσχας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Φαγιέζ Σάρατζ, Αχμεντ Μαϊτίικ, μετέβη χτες στη Ρωσία, όπου συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρθηκε πως συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ των εμπόλεμων λιβυκών πλευρών Σάρατζ και στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, με στόχο την εκεχειρία, στο πλαίσιο της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου, και ο διορισμός νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο φόντο της επίσκεψης σήμερα του Λίβυου πρωθυπουργού, Φ. Σάρατζ, στην Τουρκία για συνάντηση με τον Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, ως συνέχεια του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Νωρίτερα, εκτενές ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» επανέφερε στο προσκήνιο τη συνεχή παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει υποτίθεται επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη από την Τουρκία, επισημαίνοντας πως μέσα στην περασμένη βδομάδα προσγειώθηκαν στην Τρίπολη από την Κωνσταντινούπολη 10 τουρκικά στρατιωτικά μεταγωγικά αεροπλάνα με συστήματα αεράμυνας, όπλα και πυρομαχικά για τους ένοπλους μισθοφόρους της κυβέρνησης Σάρατζ.

Από την άλλη, το Συριακό (αντικυβερνητικό) Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετέδωσε χτες πως πολλοί από τους πάνω από 11.000 Σύρους μισθοφόρους που έχει μεταφέρει η Τουρκία στην Τρίπολη της Λιβύης αρνούνται να πολεμήσουν ...επειδή δεν έχουν πάρει τα 2.000 δολάρια μισθό που τους υποσχέθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ