ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
«Πνιγόμαστε κάθε τρεις και λίγο... »

Τσουβάλια άμμου. Αυτή είναι η μοναδική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής
Τσουβάλια άμμου. Αυτή είναι η μοναδική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής
Σε μια απέραντη λίμνη μετατράπηκε για μια ακόμη φορά η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος της «Χαλυβουργικής», μετά τη δυνατή βροχή τη Δευτέρα τα ξημερώματα. Ο «Ρ» βρέθηκε χτες το πρωί στην περιοχή. Σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνίες, αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ορμητικά νερά, ενώ οι κάτοικοι στην περιοχή του Ασπροπύργου «πάλευαν» για να σώσουν ό,τι μπορούσαν.

Εδώ και χρόνια επικρατεί η ίδια κατάσταση και κανένας αρμόδιος φορέας δε δίνει απάντηση στα εύλογα ερωτήματά τους: «Ποιος ευθύνεται για τις τόσο συχνές πλημμύρες; Μέχρι πότε θα ζούμε με το φόβο; Πότε θα βρεθεί επιτέλους μια λύση;».

Το πρόβλημα στην περιοχή αυτή είναι χρόνιο και παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο. Οι αγωγοί όμβριων υδάτων είναι ελάχιστοι και κάποιοι βουλωμένοι. Δεν υπάρχει διέξοδος του νερού στη θάλασσα, ενώ το ζήτημα του αποχετευτικού μένει εδώ και χρόνια άλυτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στο ρέμα του Αγ. Ιωάννη, που πλημμυρίζει την περιοχή της «Χαλυβουργικής», βρίσκονται ακόμη... υπό δημοπράτηση, αν και είχαν εξαγγελθεί από το 2002! Οι μελέτες για τη διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς, που επίσης ευθύνεται για πλημμύρες στην περιοχή του Θριασίου, σταμάτησαν και μόλις πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστούν.

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι...
Εγκλωβισμένοι κάτοικοι...
Η Φ. Καβουνίδη, κάτοικος της περιοχής, λέει στο «Ρ»: «Μόνο για δρόμους έχει λεφτά το κράτος...» και συνεχίζει: «Τι να τους κάνουμε τους δρόμους άμα είναι να πνιγούμε; Μόνο για βιτρίνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τι θα απογίνουμε εμείς δεν τους "καίγεται καρφί"!».

Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής είναι και τα ρέματα (Αγ. Γεωργίου και Σαρανταπόταμου) που μπαζώνουν οι βιομηχανίες. Τα έργα στα ρέματα αυτά προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, αν και αποτελούν πρώτης προτεραιότητας, σύμφωνα με το ίδιο το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η ανεξέλεγκτη δράση των βιομηχάνων έχει σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίζει συνεχώς η Εθνική Οδός και κατοικημένες περιοχές. Γι' αυτά όμως ούτε η Δημοτική Αρχή ούτε ο νομάρχης κάνουν λόγο. «Μας εμπαίζουν διαρκώς! Κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη. Μήπως τελικά φταίμε εμείς οι ίδιοι; Ο δήμαρχος μονίμως απών. Μόνο γιορτές και συναυλίες ξέρει να διοργανώνει και για τα βάσανα του κόσμου δεν ενδιαφέρεται κανείς», τονίζει αγανακτισμένος ο Π. Καρυστινάκης, που ζει στην περιοχή.

Ολική καταστροφή υπέστησαν πολλοί και στο χώρο εργασίας τους. Βιοτεχνίες και καταστήματα γέμισαν νερό, που σε κάποιες περιπτώσεις έφτανε και τους 50 πόντους! Ο Γ. Μαγούλας είναι ιδιοκτήτης αντιπροσωπείας σκαφών, στο 17ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου. Πανάκριβα μηχανήματα καταστράφηκαν και στο ερώτημά μας αν θα αποζημιωθεί απάντησε: «Εδώ και χρόνια παθαίνω ζημιές από τη βροχή και ποτέ δεν έχω αποζημιωθεί... Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει! Πληρώνω τόσα χρήματα για δημοτικά τέλη! Πού πάνε αυτά τα λεφτά αν όχι σε αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων; Τι ζητάμε; Το αυτονόητο: να μην πνιγόμαστε "κάθε τρεις και λίγο"».


ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Μέχρι πότε θα τρέμουμε τη βροχή;»

Οργισμένοι οι κάτοικοι από την αδιαφορία των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας

Οι κάτοικοι του Πειραιά μετρούν τις «πληγές» τους...

Eurokinissi

Οι κάτοικοι του Πειραιά μετρούν τις «πληγές» τους...
Η οργή και η αγανάκτηση ξεχείλιζαν χτες το πρωί στον Πειραιά. Στην πόλη των Ολυμπιακών έργων και των μεγάλων εξαγγελιών και υποσχέσεων, μια δυνατή βροχή ήταν αρκετή, για να αποκαλύψει την τραγική κατάσταση των λαϊκών συνοικιών, όπου η έλλειψη ολοκληρωμένου δικτύου αντιπλημμυρικών έργων, τα βουλωμένα φρεάτια και οι κακοτεχνίες, οδήγησαν, για μια ακόμα φορά, στην καταστροφή των περιουσιών δεκάδων κατοίκων.

Ο κίνδυνος, μάλιστα, να υπάρξουν πλημμύρες στην περιοχή του Πειραιά είχε επισημανθεί στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και από τη Νομαρχία, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, ιδιαίτερα μετά την επιβάρυνση των φρεατίων από την πληθώρα των έργων, που έγιναν το τελευταίο διάστημα. Οι αρμόδιοι, όμως, εκώφευσαν και τις συνέπειες της αδιαφορίας τους πλήρωσαν και πάλι οι πολίτες.

Η πρώτη εικόνα που αντίκριζε φτάνοντας κανείς στις πλημμυρισμένες συνοικίες ήταν αυτοκίνητα να παρασύρονται έρμαια στα ορμητικά νερά που κατέβαιναν από τους γύρω δρόμους, υπόγεια πλημμυρισμένα και ανθρώπους απελπισμένους να βλέπουν το βιος τους κατεστραμμένο.

Στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων του Πειραιά στα σύνορα με την Π. Κοκκινιά και στις οδούς Χαλκίδας, Βαλαωρίτου, Τεγέας και Π. Πατρών Γερμανού, 47 αυτοκίνητα και μία μηχανή παρασύρθηκαν από χείμαρρο και στην ουσία καταστράφηκαν, ενώ στην οδό Βαλαωρίτου ένα καφενείο και ένα κρεοπωλείο υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν και οι οδηγοί που κινούνταν τη νύχτα στους δρόμους γύρω από την περιοχή της Ρετσίνας, καθώς αυτοί είχαν πλημμυρίσει.

«Γεράσαμε και δεν είδαμε έργα...»

Εντρομοι οι κάτοικοι προσπαθούσαν όλη νύχτα, με όποιο μέσο διέθεταν, να διώξουν τα νερά και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Η επόμενη μέρα, όμως, ήταν για όλους μέρα αγανάκτησης. Δεκάδες αυτοκίνητα καταστραμμένα και εγκαταλειμμένα όπου τα άφησαν τα ορμητικά νερά. Ενας ηλικιωμένος άνθρωπος ψάχνει απεγνωσμένα να βρει το δικό του αυτοκίνητο που παρασύρθηκε έξω από το σπίτι του. «Τόσα χρόνια μας υπόσχονται έργα. Γεράσαμε και τίποτα δεν είδαμε. Μόνο τις περιουσίες μας στο δρόμο. Ποιος θα πληρώσει τώρα; Εμείς, όπως πάντα». Λίγο πιο κάτω, έξω από το πλημμυρισμένο καφενείο και κρεοπωλείο ο κόσμος βλέπει την καταστροφή και αναρωτιέται: «Μέχρι πότε θα τρέμουμε κάθε φορά που βρέχει;» 27 χρόνια μένει στην ίδια γειτονιά η κ. Μαρία, ιδιοκτήτρια ενός μικρού καταστήματος και «οι υποσχέσεις όλων μάς έχουν πια χορτάσει», τονίζει. «Κάθε εκλογές έρχονται εδώ και μας τάζουν. Μετά, όμως, δε βλέπουμε κανέναν. Θα πληρώσει τώρα ο δήμαρχος ή η κυβέρνηση τις ζημιές αυτών των ανθρώπων»;

Ο Δήμος Πειραιά αρκέστηκε, σε σχετική του ανακοίνωση, να θεωρήσει ως αιτία του προβλήματος τον πολύ μεγάλο όγκο νερού και αντικειμένων, τα οποία κατέβηκαν από γειτονικούς δήμους... Ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στις γύρω περιοχές, δεν κάνει κουβέντα για τις ευθύνες των κυβερνήσεων, αλλά και όλων όσοι δεν πίεσαν και δε διεκδίκησαν την υλοποίηση, παρά τις εδώ και χρόνια υποσχέσεις, αυτών των έργων.

«Στον Πειραιά των Ολυμπιακών έργων έφτανε μια βροχή για να αποκαλύψει την τραγική κατάσταση των λαϊκών συνοικιών, με τα βουλωμένα φρεάτια και τις κακοτεχνίες και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος που μαζεύει ο δήμος μέσω της υπέρογκης φορολόγησης των κατοίκων του Πειραιά. Γι' αυτό είναι πλήρως ένοχοι και στο ακέραιο υπεύθυνοι για όλες τις ζημιές», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Κώστας Τζατζάνης, επικεφαλής της δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς - Αναγέννηση».

Ζημιές και στον Κορυδαλλό

Ανάλογη κατάσταση επικράτησε και στον Κορυδαλλό, όπου στην οδό Ποσειδώνος και στην οδό Ηροδότου πλημμύρισαν τρεις υπόγειοι χώροι πολυκατοικιών, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές τα λεβητοστάσια και ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα. Στην οδό Ελλης και Αναξαγόρα πλημμύρισε μια ημιυπόγεια βιοτεχνία φασόν υποδημάτων και στην πλατεία Ελευθερίας μία υπόγεια αποθήκη ένδυσης.

Ο δήμαρχος Κορυδαλλού, όμως, Στέφανος Χρήστου, πριν δυο - τρεις μέρες, όταν ανακοινώθηκαν οι προβλέψεις της ΕΜΥ, αντί να πάρει μέτρα, τύπωσε και «πλημμύρισε» την πόλη με ένα διαφημιστικό προπαγανδιστικό έντυπο, με το οποίο πληροφορούσε τους δημότες για το δίκτυο ομβρίων της πόλης που ...πρόκειται να κατασκευαστεί!

«Ο δήμαρχος πιστεύει πως οι δημότες έχουν ξεχάσει ότι το έργο αυτό, που τη μελέτη και την υλοποίησή του έχει αναλάβει η Νομαρχία, το έχει επανειλημμένα ανακοινώσει τα οκτώ τελευταία χρόνια και δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα», τόνισε στο «Ρ» ο Απόστολος Συρίγος, επικεφαλής της Δημοκρατικής Ενότητας Κορυδαλλού. «Η πόλη μας, πρόσθεσε, έχει άμεσα ανάγκη από έργα υποδομών που δυστυχώς αυτή η δημοτική αρχή αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει».

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η εμμονή κάποιων τηλεοπτικών σταθμών χτες το πρωί, να ενημερώνουν ότι η Νίκαια «πνίγηκε», γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού οι δρόμοι στους οποίους σημειώθηκαν όλες οι καταστροφές ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Πειραιά. Με εξαίρεση ένα μικρό τμήμα της οδού Χαλκίδας, έκτασης ενός οικοδομικού τετραγώνου που ανήκει στο Δήμο της Νίκαιας.

«Στο Δήμο μας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή, σημειώθηκαν μεμονωμένα περιστατικά αλλά όχι της μορφής και της έκτασης που προβλήθηκαν από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να διαστρεβλώνεται η αλήθεια».

Από τις πρώτες στιγμές της έντονης βροχόπτωσης και σε όλη τη διάρκεια της νύχτας στελέχη της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο ήταν σε ετοιμότητα. Από το πρωί μηχανικοί του Δήμου μετά από εντολή του δημάρχου πραγματοποιούν αυτοψίες, ώστε να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Νίκαια τα αντιπλημμυρικά έργα (σ.σ. κύριοι αγωγοί) έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό δε σημαίνει, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της και η δημοτική αρχή, ότι το υπάρχον δίκτυο δε χρειάζεται εκσυγχρονισμό και επέκταση. «Πρόκειται όμως, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Νίκαιας, για ένα έργο που είναι αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ, δηλαδή ευθύνη της κυβέρνησης και όχι του δήμου. Αν θέλουμε να μιλάμε για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία πρέπει να γίνει επέκταση του δευτερεύοντος δικτύου και των φρεατίων υδροσυλλογής. Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα από τη δημοτική αρχή τόσο στην προηγούμενη όσο και στη σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ».


ΙΛΙΟΝ - ΧΑΪΔΑΡΙ
Στο έλεος μιας μπόρας

Εικόνες καταστροφής
Εικόνες καταστροφής
Μια δυνατή μπόρα ήταν αρκετή για να φανούν, με το χειρότερο τρόπο, τα τεράστια προβλήματα και η έλλειψη ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης, κύρια στη Δυτική Αττική. Ιλιον και Χαϊδάρι πλημμύρισαν, ενώ οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, για μια ακόμη φορά έβλεπαν - ανήμποροι να αντιδράσουν - τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, κάτω από νερό και λάσπη.

Ιλιον, οδός Βούρβαχη. Η περιοχή θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Κουβέρτες, στρώματα και ρούχα, απλωμένα στα μπαλκόνια για να στεγνώσουν. «Μέσα σε μισή ώρα πλημμυρίσαμε», μας λέει ο Γ. Μιτζέλος. Μπαίνοντας στο σπίτι του, όλα θυμίζουν μια λίμνη. Λάσπη και νερό, παντού... «Στη μία το πρωί ξεκίνησε η βροχή. Μισή ώρα μετά, νόμιζες πως περνούσε ποτάμι»... Οπως ο ίδιος επισημαίνει, σχεδόν κάθε δύο χρόνια το σπίτι του πλημμυρίζει. «Μόνο μια φορά πριν από δύο χρόνια μου έδωσαν σαν αποζημίωση 1.500 ευρώ». Και συνεχίζει: «Αυτά τα λεφτά, όμως, και να τα ξαναδώσουν, δε φτάνουν ούτε για το ρουχισμό». Και πράγματι, τα πάντα είναι, για μια ακόμη φορά, κατεστραμμένα.

Οι οικοσκευές διαλύθηκαν τελείως. Μόνο μια βιβλιοθήκη θυμίζει αυτό που μέχρι χτες ήταν το δωμάτιο των παιδιών. «Εχω τρία παιδιά 13, 12 και 4 χρονών. Και σήμερα (σ.σ.: χτες) δεν έχουμε πού να μείνουμε. Για 15 μέρες θα μένουμε αλλού. Μέχρι να καθαριστεί το σπίτι, γιατί δε μιλάμε να φτιαχτεί». Ο ίδιος δουλεύει δημοτικός υπάλληλος στην καθαριότητα στο Δήμο Αθηναίων. «Με ένα μισθό δε βγαίνει υπό κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον όταν καταστρέφεται το σπίτι μας», λέει και συνεχίζει: «Ακόμα πληρώνω τα γραμμάτια για τις οικοσκευές που αγόρασα από τις προηγούμενες πλημμύρες»...

Το πρόβλημα στην περιοχή, όπως δηλώνει η Ν. Μαράτου, είναι χρόνιο. «Από το 1978, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα έργο υποδομής» τονίζει. Βέβαια, «την προεκλογική περίοδο, έρχονται και κάνουν κάποια ψευτοέργα, αλλά στην ουσία δεν έχει γίνει τίποτα». Η πιλοτή του σπιτιού της χτες είχε πλημμυρίσει, ενώ ο καυστήρας καταστράφηκε ολοσχερώς. Μάλιστα, ελλείψει κρατικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, οι κάτοικοι κατέφυγαν σε διάφορες ...«πατέντες», όπως να βάζουν ελενίτ μπροστά από τις αυλές τους, για να εμποδίσουν το νερό...

Πράγματι, όπως μας είπε και ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Συνεργασία Αλλαγής Ιλιον», Ν. Τριανταφύλλου, «τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής, δεν είναι καινούρια. Αυτό σημαίνει πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα». Οπως μας εξήγησε, ο αγωγός ομβρίων υδάτων στη Θηβών δεν επαρκεί για να απορροφήσει τα νερά που έρχονται από τις περιοχές της Πετρούπολης, της Κηπούπολης και της Ανθούπολης, με αποτέλεσμα να διοχετεύονται στην περιοχή του Ιλιον.

Χαϊδάρι και Αιγάλεω

Σημαντικά όμως ήταν και τα προβλήματα στο Χαϊδάρι. Μετά τη χτεσινή βροχή, το κεντρικό Χαϊδάρι και ιδιαίτερα η περιοχή του Ελαιώνα πλημμύρισε καταστρέφοντας σπίτια, καταστήματα και αποθήκες. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο επικεφαλής της «Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης» της πόλης, Μ. Σελέκος, «αυτό το πρόβλημα επαναλαμβάνεται στις συγκεκριμένες περιοχές, κάθε φορά που βρέχει και αντί να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα».

Η κύρια αιτία του προβλήματος, όπως μας εξηγεί, είναι η έλλειψη κεντρικών αγωγών ομβρίων υδάτων στο κεντρικό Χαϊδάρι, η οποία, σε συνδυασμό με την πλήρη τσιμεντοποίηση της περιοχής, αλλά και το γεγονός ότι έχει αποψιλωθεί το Ποικίλο Ορος, έχει ως αποτέλεσμα κάθε φορά που βρέχει να πλημμυρίζει το κεντρικό Χαϊδάρι.

Μικρότερης έκτασης καταστροφές υπήρχαν και στο Αιγάλεω. Εκεί, εντοπίστηκαν κυρίως πλημμυρισμένα υπόγεια, ενώ, όπως μας είπαν από το δήμο, υπήρξαν κάποιες πλημμυρισμένες αίθουσες σχολείων.


ΣΙΝΔΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανοχύρωτη στην καταιγίδα

Το προσωπικό προσπαθεί να βγάλει τα νερά έξω από τα εργαστήρια των ΤΕΙ.

Motion Team

Το προσωπικό προσπαθεί να βγάλει τα νερά έξω από τα εργαστήρια των ΤΕΙ.
Η μία μετά την άλλη χτυπιούνται οι περιοχές της Θεσσαλονίκης που χρόνια τώρα παραμένουν ανοχύρωτες από τον κίνδυνο των έντονων βροχοπτώσεων. Χτες το πρωί μια δυνατή νεροποντή προκάλεσε πλημμύρα στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, δεκάδες σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς χώρους, αλλά και αγροτικές εκτάσεις στη Δυτική ύπαιθρο του νομού. Μεγαλύτερες ζημιές υπέστη η περιοχή της Σίνδου. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, τα φρεάτια δεν καθαρίζονται, οι αγωγοί σε πολλές περιοχές είναι μικροί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βρουν διέξοδο τα νερά της βροχής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε 30 περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση για άντληση των νερών, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής από νωρίς το πρωί προσπαθούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους.

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διακόπηκαν τα μαθήματα μέχρι νεοτέρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των σπουδαστών. Οπως κατήγγειλαν οι ίδιοι οι σπουδαστές, ήταν θέμα τύχης το ότι δε σημειώθηκαν ατυχήματα. Πλημμύρισε όλος ο αύλειος χώρος, τα κτίρια διοίκησης, γραφεία καθηγητών, εργαστήρια, αίθουσες των Τμημάτων Τροφίμων και Οικονομίας. Από την υγρασία στα ταβάνια έπεσαν μεγάλα φωτιστικά στους διαδρόμους, ενώ γενικότερα υπήρξε εισροή νερού από τα ταβάνια, αφού δεν έχει γίνει στεγανοποίηση των κτιρίων. Στη μάχη για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση ρίχτηκαν καθηγητές και σπουδαστές.

Με απόφαση της διοίκησης τα μαθήματα δεν έγιναν χτες, ενώ και σήμερα το Τεχνολογικό Ιδρυμα θα μείνει κλειστό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ