ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζουμε ενάντια στις δυσκολίες και την κυβερνητική κοροϊδία

Μαρτυρίες συμμετεχόντων στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

«Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας σε όλους τους πληγέντες και να δηλώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες, σε κάθε γωνιά της χώρας», ανέφερε ο Κώστας Κουβαράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Καρδίτσας, τονίζοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση 14 μήνες μετά τις καταστροφές του "Ιανού" στην περιοχή της Καρδίτσας, δεν έχει αποζημιώσει το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών και δεν έχει αποκαταστήσει τις καταστροφές στις υποδομές. Στην Κοινότητα Ρούσσου, όπου οι κάτοικοι υπέστησαν μεγάλες ζημιές, ακόμη ζουν με τον φόβο νέας πλημμύρας».

«Η κοροϊδία της κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική. Ελάχιστα χρήματα δόθηκαν. Υπάρχουν μισογκρεμισμένα σπίτια που δεν μπορούμε ούτε να τα γκρεμίσουμε ούτε να ζήσουμε σε αυτά. Επίδομα ενοικίου δίνουν σε αυτούς που με δικά τους έξοδα γκρέμισαν το σπίτι και χτίζουν καινούργιο. Οι υπόλοιποι τίποτα. Πλημμύρισαν μαγαζιά και επαγγελματίες υπέστησαν μεγάλη ζημιά. Καταθέσαμε φακέλους και εγκρίθηκε το 30% του ποσού της ζημιάς που υπολογίσαμε. Και από το ποσό αυτό μας είπαν ότι θα δώσουν μόλις το 55% και σε βάθος τετραετίας. Οι Επιτροπές Αγώνα της Καρδίτσας ανταποκρίθηκαν αμέσως στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας για πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα και κοινό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ηταν ένα πρώτο βήμα στο οποίο θα επιδιώξουμε να δώσουμε συνέχεια», σημείωσε ο Παναγιώτης Τζόκας, επαγγελματίας από την Καρδίτσα.


«Εναν χρόνο από την πλημμύρα του "Ιανού" και τρία χρόνια από τις καταστροφές στο Πήλιο το 2018 και ακόμη δεν έχουμε αποζημιωθεί. Μας έστειλαν στα προγράμματα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ) και ακόμη περιμένουμε. Απαιτούμε να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Τα προβλήματα των αγροτών όπως και ολόκληρου του λαού οξύνονται. Η ύπαιθρος ερημώνει. Το επόμενο δεκαήμερο Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες θα προχωρήσουμε σε σύσκεψη για συντονισμό του αγώνα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε τόσο για τα προβλήματα του αγροτικού κλάδου όσο και για την καταβολή αποζημιώσεων για τη στήριξη των πληγέντων. Οι αγρότες στη Μαγνησία και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία τον χειμώνα πνιγόμαστε και το καλοκαίρι δεν έχουμε να ποτίσουμε τα χωράφια μας», δήλωσε ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Είδε μέρος της περιουσίας του (ελαιόδεντρα) να καταστρέφεται από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Περίμενε να υπάρξει έστω μια στήριξη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο ίδιος και αρκετοί συντοπίτες του. Αντί αυτού, πριν από λίγες μέρες, διαπίστωσε ότι η Γορτυνία και τα χωριά της δεν εντάχθηκαν καν στα σχέδια των πενιχρών αποζημιώσεων, παρότι οι ζημιές που υπέστησαν ήταν μεγάλες. Ο λόγος για τον αγρότη Ανδρέα Θεοδωρόπουλο, κάτοικο του χωριού Λιβαδάκι Γορτυνίας, που το καλοκαίρι είδε να καταστρέφονται πολλά ελαιόδεντρα από τις πυρκαγιές. Με οργή μάς λέει: «Ο δήμαρχος, κ. Κούλης, και ο περιφερειάρχης, κ. Νίκας, μας αγνόησαν τελείως και η Γορτυνία δεν είναι μέσα στις πυρόπληκτες περιοχές. Είναι λυπηρό για 7 χωριά που επλήγησαν να μην υπάρχει ούτε αυτή η πρόβλεψη. Πώς θα ζήσουν άνθρωποι που είναι κτηνοτρόφοι και είδαν τα μαντριά και τις εγκαταστάσεις τους να καταστρέφονται; Τι θα γίνει με τους ελαιοπαραγωγούς που κάηκαν ελιές αιώνων, σε κατάφυτα χωριά από ελαιόδεντρα; Από πού και με τι θα επιβιώσουμε;». Κατήγγειλε δε πως την ίδια ώρα που η περιοχή του δεν χαρακτηρίστηκε πυρόπληκτη, είχε βγει σε «έκτακτη ανάγκη» και έγιναν έργα και παρεμβάσεις με απευθείας αναθέσεις.


ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Από τα ξημερώματα «στο πόδι»

Το κομβόι από την Εύβοια την ώρα που πλησιάζει στην Αθήνα
Το κομβόι από την Εύβοια την ώρα που πλησιάζει στην Αθήνα
Από τα ξημερώματα του Σαββάτου τα πυρόπληκτα χωριά της Βόρειας Εύβοιας κινούνταν στους ρυθμούς του μεγάλου συλλαλητηρίου της Αθήνας. Στις πλατείες άρχισαν να συγκεντρώνονται άνθρωποι κάθε ηλικίας περιμένοντας τα λεωφορεία, ενώ οι υπεύθυνοι των Επιτροπών Αγώνα ρύθμιζαν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Το πρώτο ραντεβού είχε δοθεί για το Προκόπι, την τελευταία κωμόπολη πριν αρχίσει η ανηφόρα για το πέρασμα στο Καντήλι, το βουνό που χωρίζει τη βόρεια Εύβοια από το υπόλοιπο νησί, όπου σταμάτησε η καταστροφική πυρκαγιά που έκαιγε ανεξέλεγκτα τη Βόρεια Εύβοια για περισσότερες από 10 μέρες. Εκεί συγκεντρώθηκαν τα περισσότερα λεωφορεία από τη Βόρεια Εύβοια, για να ξεκινήσει συντεταγμένα η κάθοδος για την Αθήνα, με την αγωνιστική διάθεση και τον ενθουσιασμό να κυριαρχούν. Μαζί και το άγχος για να βρίσκονται στην ώρα τους στην προσυγκέντρωση της Ομόνοιας.

Το κομβόι των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας συναντήθηκε με τους πλημμυροπαθείς από το Ληλάντιο Πεδίο Χαλκίδας και την Καστέλλα Ψαχνών, καθώς και με εργαζόμενους από τη Χαλκίδα. Με την άφιξη στην Αθήνα και την προσυγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας, σχεδόν 4 ώρες μετά για όσους ξεκίνησαν από τα βορειότερα χωριά της Εύβοιας, άνοιξαν τα πανό και ξεκίνησαν τα συνθήματα. «Μέτρα προστασίας ζητάει ο λαός, να ζήσουμε στον τόπο μας αξιοπρεπώς» και «φωτιά, πλημμύρες και καταστροφές, η προστασία του λαού δεν παίρνει αναβολές», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην Ομόνοια και την πορεία μέχρι το Σύνταγμα. Συνθήματα που έδιναν το στίγμα του συλλαλητηρίου και παράλληλα αναδείκνυαν την αγανάκτηση και την οργή του λαού για την κοροϊδία της κυβέρνησης και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την έλλειψη μέτρων προστασίας από φυσικές καταστροφές και τα ψίχουλα των αποζημιώσεων.


ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Σταθμός στην αναγκαία ενίσχυση του αγώνα

Ο αγωνιστής δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, ήταν στη διαδήλωση μαζί με τους πυρόπληκτους
Ο αγωνιστής δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, ήταν στη διαδήλωση μαζί με τους πυρόπληκτους
Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου οι φορείς των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, μαζί με τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της Δυτικής Ελλάδας για τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Στο κάλεσμα της Επιτροπής Πυρόπληκτων Ηλείας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ανταποκρίθηκαν πυρόπληκτοι από το Λάλα, το Πελόπιο, το Χελιδόνι, καθώς και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Καρδαμά, Χειμαδιού - Σοπίου, Ζαχάρως. Το «παρών» έδωσε και αντιπροσωπεία των Ομάδων Γυναικών Πύργου και Αμαλιάδας, ενώ παραγωγοί μετέφεραν στην Αθήνα σταφίδα και πατάτες, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Από την Πάτρα αναχώρησαν για το Σύνταγμα πληγέντες από το Σούλι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής προστασίας δασικού πλούτου και λαϊκής περιουσίας Αχαΐας αλλά και της Επιτροπής τους από κοινού με την Τοπική Κοινότητα. Μαζί τους βρέθηκαν μέλη της δημοτικής αρχής και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου της πόλης, που είχαν δηλώσει στήριξη και τη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η δημοτική αρχή συνέβαλε με δρομολόγηση λεωφορείων για τη διευκόλυνση της μετάβασής τους στην Αθήνα, όπου βρέθηκε και ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης. Στο συλλαλητήριο έδωσαν το «παρών», επίσης, ο πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, συνδικαλιστές από εργατικά σωματεία και αντιπροσωπείες από φοιτητικούς συλλόγους.


Στην Αθήνα βρέθηκαν ακόμη αγρότες από την Αιγιάλεια, μετά το κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας». Μεταφέροντας συμβολικά και σταφίδα, ανέδειξαν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο, αυτό της εξευτελιστικής τιμής της. Απαίτησαν άμεσα λύσεις από την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε αντίθεση με τις «φιέστες» που οργάνωσαν την Παρασκευή Ενώσεις και μεγαλέμποροι.

Δυναμική ήταν η παρουσία πληγέντων της Αιτωλοακαρνανίας. Απ' τη Βόνιτσα, την Αμφιλοχία έως το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, ανταποκρίθηκαν αγρότες στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, ενώ το «παρών» έδωσε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.


Χαιρετισμοί από εκπροσώπους επιτροπών

Θ. Βομπίρης
Θ. Βομπίρης
Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα απηύθυναν εκπρόσωποι από Επιτροπές Αγώνα και από τις άλλες περιοχές:

Ο Θανάσης Βομπίρης, από τη Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, στάθηκε ιδιαίτερα και στα προβλήματα των αγροτών και ειδικά για την παραγωγή σταφίδας τόνισε:

«Βλέπουμε τον "μαύρο χρυσό" της Ηλείας και της Πελοποννήσου γενικότερα να μετατρέπεται σε άνθρακα. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας καταστράφηκε με τον παγετό την άνοιξη, όσο έμεινε θέλουν να το πάρουν μπιρ παρά».

Ταυτόχρονα, καυτηρίασε τη λεγόμενη «ελεύθερη αγορά», υπογραμμίζοντας: «Εχουμε μπλέξει στις δαγκάνες των μεγαλεμπόρων και μας κλέβουν την παραγωγή. Αυτό όμως δεν είναι το σύνηθες στο σημερινό σύστημα, της λεγόμενης "οικονομίας της αγοράς"; Εχουμε βιώσει επανειλημμένα στο πετσί μας τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς που έχουν ως αποτέλεσμα τη λεηλασία του εισοδήματος των βιοπαλαιστών αγροτών. Αναγκαζόμαστε να διαθέσουμε τα προϊόντα μας πάμφθηνα στους εμπόρους, οι οποίοι εξασφαλίζουν υπερκέρδη πουλώντας στη συνέχεια τα δικά μας αγροτικά προϊόντα πανάκριβα στον λαό. Αυτό συμβαίνει αυτή την περίοδο για τη σταφίδα. Τα ίδια όμως είχαμε με το καρπούζι, την πατάτα και τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα. Την ίδια στιγμή όμως το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο, τα λιπάσματα και όλα τα άλλα εφόδια τα πληρώνουμε πανάκριβα».

Γ. Αναγνώστου
Γ. Αναγνώστου
Σημειώνοντας πως ό,τι κέρδισαν οι αγρότες ήταν αποτέλεσμα του αγώνα και του συντονισμού τους, κάλεσε να δυναμώσει η δράση σε κάθε περιοχή.

Ο Πέτρος Καράμπελας από την Επιτροπή Αγώνα Θρακομακεδόνων - Βαρυμπόμπης τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η καραμέλα της ατομικής ευθύνης και η λογική «τρεχάτε ποδαράκια μας». Κατήγγειλε ότι στην περιοχή έχουν δει σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες και κατέρριψε την κυβερνητική προπαγάνδα για ακραία καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα κατήγγειλε το γεγονός ότι δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις παρουσιάζουν ως σωτήρες τους επενδυτές. «Ο αγώνας για αποζημιώσεις και μέτρα προστασίας θα συνεχιστεί, γιατί αφορά τη ζωή και το βιος μας», υπογράμμισε.

«Ενα χρόνο μετά τον "Ιανό", που χάσαμε ανθρώπους και το βιος μας, δεν έχει γίνει κανένα έργο αποκατάστασης και προστασίας» τόνισε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καρδίτσας και μέλος της Επιτροπής των Μπλόκων, στον χαιρετισμό του στο συλλαλητήριο των πληγέντων. Τόνισε ότι ένα χρόνο μετά δεν έχουν δοθεί στεγαστικά δάνεια σε ανθρώπους που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, το Κέντρο Υγείας Μουζακίου ακόμα δεν έχει επισκευαστεί και τόνισε την ανάγκη να «είμαστε όλοι μαζί» για «να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές και να παραμείνουμε στον τόπο μας». Επίσης, αναφέρθηκε στο αίτημα των αγροτών για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να δίνονται αποζημιώσεις για το 100% της ζημιάς.

Αθ. Καλαμπούκα
Αθ. Καλαμπούκα
Από τη Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων δήμου Μινώα Πεδιάδας του Ηρακλείου Κρήτης ο Γιάννης Βασιλάκης κατήγγειλε την τακτική των κρατικών αρχών να «πρασινίζουν» ακατάλληλα κτίρια για να «γλιτώσουν τις αποζημιώσεις», ενώ οι τοπικές αρχές αποφεύγουν να συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα των σεισμόπληκτων και κατέληξε «καμία εμπιστοσύνη στα παχυλά λόγια της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα, εμπιστοσύνη μόνο στον αγώνα μας».

Ο Νίκος Σταθάκος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα πυρόπληκτων Ανατολικής Μάνης, έστειλε τον περήφανο χαιρετισμό από τον Ταΰγετο, σημείωσε ότι δεν αξιοποιούνται σημερινές δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για να αντιμετωπίζονται οι φυσικές καταστροφές καταδεικνύει τη βαρβαρότητα που υπάρχει και κάλεσε σε δυνάμωμα της κοινής πάλης.

Τα προβλήματα από τις αλλεπάλληλες καταστροφές, πυρκαγιές, πλημμύρες, έχουν δημιουργήσει θέμα επιβίωσης για χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους που παραμένουν χωρίς μέτρα προστασίας και στήριξης, τόνισε στον χαιρετισμό του στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ο Βασίλης Βρουλίτης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει κατομμύρια ευρώ για μεγαλοκατασκευαστές, μεγαλοεργοδοσία, και για το λαό ψίχουλα. Βάζει κόφτες στα κριτήρια και πετά εκτός των αποζημιώσεων την πλειοψηφία των πληγέντων».

Β. Βρουλίτης
Β. Βρουλίτης
Η Αθηνά Καλαμπούκα, εκ μέρους της Επιτροπής Σεισμοπαθών Μεσοχωρίου Ελασσόνας σημείωσε ότι 8 μήνες μετά, προσπαθούν να χτίσουν τις ζωές στα χαλάσματα και στα κοντέινερ σε συνθήκες που λείπουν τα στοιχειώδη. «Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα ηλεκτρικές συσκευές, ενώ δεν υπάρχει χώρος να πλένουμε και να στεγνώνουμε τα ρούχα μας»,ανέφερε, στηλιτεύοντας και τη μη αποκατάσταση του οδικού δικτύου, κάνοντας λόγο «για λύσεις - καρμανιόλα στις συνδέσεις μεταξύ χωριών».

Και κατέληξε: «Αντί η κυβέρνηση να αποζημιώσει στο 100% τη ζημιά για την ανέγερση νέων κατοικιών, θα μας στείλει να χρεωθούμε δάνεια στις τράπεζες, δίνοντάς μας μόνο ένα μέρος ως επιδότηση»

Ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας ανέδειξε την σημασία της αλληλεγγύης στους πληγέντες, «ο αγώνας σας είναι και δικός μας μέχρι να παρθούν μέτρα για τη στήριξή σας», σημείωσε.

Τόνισε ότι δεν μπορεί με μια ψιχάλα να χάνονται ζωές, εκατοντάδες στρέμματα δασών να καταστρέφονται λόγω της μη επαρκούς χρηματοδότησης, νοσοκομεία και σχολεία να καταρρέουν.

«Δεν φταίει ο κακός καιρός», υπογράμμισε, εμπόδιο είναι το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.


Ν. Σταθάκος
Ν. Σταθάκος

Γ. Βασιλάκης
Γ. Βασιλάκης

Κ. Τζέλλας
Κ. Τζέλλας

Π. Καράμπελας
Π. Καράμπελας

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μόνο ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα

Στο συλλαλητήριο το μαχητικό «παρών» έδωσαν οι φορείς της Θεσσαλίας. 4 Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής, το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Καμινάδων Καρδίτσας, η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Αλιάκ - Μαχαλά Καρδίτσας, η Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων Μεσοχωρίου Λάρισας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Δαμασίου - Τυρνάβου και άλλοι φορείς.

Οι πλημμυροπαθείς του «Ιανού» 14 μήνες μετά βλέπουν τις μεγάλες καθυστερήσεις, τα μπαλώματα αντί ολοκληρωμένα αντιπλημμυρικά μέτρα, ζουν με την αγωνία για τον χειμώνα που είναι μπροστά και ακόμα περιμένουν τις όποιες αποζημιώσεις να υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών ζημιών που έγιναν.

Οι σεισμόπληκτοι του νομού Λάρισας και κυρίως της Ελασσόνας 8 μήνες μετά μένουν ακόμα σε οικίσκους, δεν έχουν πάρει ούτε προκαταβολή για την ανακατασκευή των σπιτιών τους, ενώ εκατοντάδες οικογένειες δεν πήραν ούτε ευρώ, αφού εφαρμόστηκαν μια σειρά από «κόφτες» και αποκλεισμοί, οι δε διαδικασίες έμπλεξαν σε πολυδαίδαλους και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς.

Επίσης οι αγρότες της Μαγνησίας, που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα επιβίωσης παρά τον τεράστιο φυσικό πλούτο που διαθέτει η περιοχή, που όμως είναι αθωράκιστη από υποδομές, με αποτέλεσμα τον χειμώνα να πνίγονται και το καλοκαίρι τα χωράφια να μένουν απότιστα.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ