ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να παραμείνει στο δημόσιο η Γενική Τράπεζα

Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος στη Βουλή

Η επιτακτική ανάγκη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας, την οποία ελέγχει το Ταμείο των στρατιωτικών, ελλοχεύει τον κίνδυνο να περάσει σημαντικό πακέτο μετοχών, καθώς και η διοίκηση της τράπεζας, στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης για ξεπούλημα σειράς πιστωτικών ιδρυμάτων, που τώρα ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου και Στ. Παναγιώτου έφεραν το θέμα στη Βουλή, ρωτώντας τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,τα εξής:

"Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαμόρφωση και υλοποίηση μιας πιστωτικής πολιτικής που θα παίρνει υπόψη και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας φιλολαϊκής κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης του τόπου, αξιοποιώντας το δημόσιο τομέα του πιστωτικού συστήματος, προωθεί με κάθε τρόπο την ιδιωτικοποίηση σειράς κρατικών τραπεζών. Ετσι, ανάμεσα στις άλλες, προωθεί την ιδιωτικοποίηση και της Γενικής Τράπεζας, της οποίας βασικός μέτοχος είναι το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ). Ειδικότερα, σε πόρισμα σχετικά με τις γενικότερες κατευθύνσεις των μέτρων πολιτικής για τη δομή και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, που υποβλήθηκε στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, σχετικά με τη Γενική Τράπεζα επισημαίνεται η αναγκαιότητα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι το ΜΤΣ δε θα ασκούσε το δικαίωμά του (στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου), έτσι ώστε να υπάρξει ένας νέος μεγαλομέτοχος, με τουλάχιστον 35%. Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία περί τίνος πρόκειται, διευκρινίζεται ότι ο νέος μέτοχος θα μπορούσε να αναλάβει και το μάνατζμεντ της τράπεζας.

Οπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις αυτές προκαλούν έντονες ανησυχίες στους 1.850 εργαζομένους της τράπεζας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί με προϋπόθεση την παραμονή της στο δημόσιο τομέα και σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστούν η απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην τράπεζα".

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ (ΟΒΣΑ)
H κινητοποίηση των ΕΒΕ έστειλε δυναμικό μήνυμα

Εάν δεν αλλάξει η ρότα των κυβερνητικών πολιτικών σε μια άλλη πολιτική φιλολαϊκής και αντιμονοπωλιακής κατεύθυνσης, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι δεν έχουν άλλο δρόμο πια από το συνεχή, επίμονο και ενωτικό αγώνα, μαζί με όλα τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από τις ασκούμενες πολιτικές.Αυτό είναι το μήνυμα, που έστειλαν οι βιοτέχνες στην κυβέρνηση και προς κάθε κατεύθυνση, με το πρόσφατο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων τους, σύμφωνα με τις θέσεις και απόψεις που διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη. Στη συνεδρίαση αυτή, που έγινεγια να εκτιμήσει τις τελευταίες κινητοποιήσεις των ΕΒΕ και να καταρτίσει συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για τους επόμενους μήνες.

Μεταφέροντας το κλίμα της συνεδρίασης, στην οποία εκτιμήθηκε η πανελλαδική κινητοποίηση των ΕΒΕ, η ΟΒΣΑ, με σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τα μέλη της:

  • Χαρακτήρισαν παραπάνω από ικανοποιητική την κινητοποίηση, αν παρθούν υπ' όψη οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι κινητοποιήσεις και ότι το κλείσιμο σε ολόκληρη την Ελλάδα κυμάνθηκε σε ποσοστά πάνω από 50%.
  • Κατήγγειλαν τη στάση της ΕΣΕΕ, καθώς και κάποιων συνδικαλιστικών στελεχών από το χώρο των ΕΒΕ, που επιχείρησαν να βάλουν εμπόδια στην επιτυχία της κινητοποίησης. Ετσι, επισημάνθηκε, παρά τη στάση της διοίκησης της ΕΣΕΕ και τις προσπάθειές της να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο επαγγελματιών - βιοτεχνών και εμπόρων, οι μικρέμποροι σε ολόκληρη τη χώρα, με τη συμμετοχή τους, καταδίκασαν στην πράξη τέτοιες ενέργειες και έδειξαν ότι η βάση του κινήματος είναι ενωμένη.

Στην ίδια συνεδρίαση, η ΟΒΣΑ έβαλε ένα πεντάμηνο πρόγραμμα δράσης, στα πλαίσια του οποίου θα κινηθούν όλες οι ενέργειες στο άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  • Μέχρι το τέλος του Μάρτη θα πρέπει να πραγματοποιηθούν όλες οι ΓΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων - μελών της ΟΒΣΑ, τις οποίες θα παρακολουθήσουν όλα τα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας.
  • Σ' αυτό το πεντάμηνο θα πρέπει μέσα από την επικύρωση των ΓΣ να πραγματοποιηθούν και άλλες μορφές αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όπως 24ωρος αποκλεισμός κεντρικών εφοριών, της Τράπεζας της Ελλάδας και του υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα πρέπει να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο μη πληρωμής στα ταμεία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άδικη φορολόγηση των ΕΒΕ.
  • Το ΔΣ της ΟΒΣΑ συγκρότησε επιτροπές κλάδων για την εξέταση των ειδικών προβλημάτων της βιοτεχνίας κατά κλάδο, όπου και θα πραγματοποιηθούν επαφές με τα αρμόδια υπουργεία, για να ασκηθεί πίεση για τη λύση αυτών των προβλημάτων. Οι ίδιες επιτροπές θα εξετάσουν το ενδεχόμενο πραγματοποίησης συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας ανά κλάδο.
  • Η ΓΣ της ΟΒΣΑ θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Μάη.
Το ωράριο δεν τελείωσε με τη "συμφωνία κυρίων"

Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της μεγαλοεργοδοσίας του εμπορίου, οι βιοτέχνες και οι μικρέμποροι - όπως επισημαίνει η ΟΒΣΑ - διαφωνούν και ζητούν τη θεσμοθέτηση ενός ανθρώπινου ωραρίου

Το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων δεν εξαντλήθηκε ούτε λύθηκε με τη νέα "συμφωνία κυρίων" μεταξύ κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου, να κλείνουν τα μαγαζιά το Σάββατο στις 6.00 το απόγευμα. Οι αγώνες θα συνεχιστούν και η ΓΣΕΒΕΕ πρέπει να πρωτοστατήσει. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), όπου καταγγέλθηκε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία εντάσσεται στα πλαίσια εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων με την καταστρατήγηση του οχτάωρου.

Ετσι, λοιπόν, υπογραμμίστηκε, οι αγώνες θα πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους ξεκινώντας μια καμπάνια ενημέρωσης στα μαγαζιά, με περιοδείες και με κατάληξη μεγάλη παναθηναϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους. Οι αγώνες για το ωράριο πρέπει να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα. Σ' αυτά τα πλαίσια, η ΟΒΣΑ καλεί τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) που συνέρχεται σήμερα, να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα αυτό και να προγραμματίσει κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Τόσο, σε ό,τι αφορά το ωράριο, όσο και για όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, η ΟΒΣΑ κατήγγειλε ως κύρια αιτία τη Συμφωνία του Μάαστριχτ και τις εντολές των ντόπιων και ξένων διευθυντηρίων του μεγαλείο κεφαλαίου, που οι ελληνικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν με ευλαβική συνέπεια. Οι πολιτικές αυτές, υπογραμμίστηκε, είναι καταδικασμένες στη συνείδηση τόσο των ΕΒΕ όσο και όλων των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων, των αγροτών, των συνταξιούχων. Η ΟΒΣΑ καλεί τους ΕΒΕ και όλους εκείνους που θίγονται από αυτές τις συμφωνίες και τις ασκούμενες πολιτικές, να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ. Να αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός για την τύχη του, αφού ενημερωθεί σωστά.

  • Τη συγκατάθεση και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου απέσπασαν χτες οι εκπρόσωποι της μεγαλοεργοδοσίας του Εμπορίου, οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ, του ΣΕΣΜΕ και του ΣΕΛΠΕ για τη "συμφωνία κυρίων" για τη δρομολόγηση της νομοθετικής ρύθμισης με τη συνυπογραφή των δύο συναρμόδιων υπουργών, Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας. Ας σημειωθεί ότι στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η οποία έχει συνυπογράψει την κατάπτυστη συμφωνία που κάθε άλλο παρά βάζει φραγμό στις επιδιώξεις των πολυκαταστημάτων.
"Καθαρή" για το ξεπούλημα η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας

Υπέρ του δημοσίου και κατά της ομάδας Δούκαρη αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο

Εληξε υπέρ της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας η πολύχρονη δικαστική διαμάχη με τους μικρομετόχους της παλαιάς διοίκησης Δούκαρη, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που απορρίπτει στο σύνολό τους όλες τις αγωγές των παλαιών μετόχων της τράπεζας, που στρέφονταν εναντίον της εξυγίανσής της και ζητούσαν την ακύρωση όλων των αυξήσεων του κεφαλαίου της.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του δικαστηρίου, το 1986, ο τότε προσωρινός επίτροπος της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας αύξησε νόμιμα το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 1 δισ. δρχ., με σκοπό να αποτραπεί η οικονομική της κατάρρευση, στο χείλος της οποίας την είχε φέρει η κακοδιαχείριση της ομάδας Δούκαρη. Από τότε η τράπεζα με τη στήριξη του κύριου μετόχου, της Αγροτικής Τράπεζας, αύξησε άλλες πέντε φορές τα κεφάλαιά της, που σήμερα ανέρχονται σε 14,5 δισ. δρχ.

Διάσταση απόψεων για τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής

Τη διάσταση απόψεων που έχουν εκδηλωθεί στους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτυπώνει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (ΕΝΙ), με θέμα τη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής. Μικρή περίληψη της έκθεσης έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας.

Στο επίμαχο θέμα της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής, επικρατούν δύο αντιλήψεις. Αυτή που θέλει να τεθούν νομισματικοί στόχοι στην προσφορά χρήματος, η οποία επιτρέπει κάποια μικρά περιθώρια ελιγμών και η ακραία μονεταριστική άποψη, που συνδέει τη νομισματική πολιτική αποκλειστικά και μόνο με τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Οπαδός της δεύτερης αυτής άποψης είναι η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι σήμερα ο κατ' εξοχήν θιασώτης των μακροχρόνιων πολιτικών λιτότητας για την πάση θυσία μείωση του πληθωρισμού με κάθε κόστος και της πλήρους ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών από κάθε πολιτικό έλεγχο. Αντίθετα, άλλα πολιτικά κέντρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διαισθανόμενα κινδύνους από την πλήρη αποδέσμευση της νομισματικής πολιτικής από τα άλλα κέντρα εξουσίας, προτείνουν μία περισσότερο χαλαρή νομισματική Ενωση, όπου οι εξουσίες των διαφόρων κέντρων θα είναι περισσότερο ισορροπημένες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ