Σάββατο 1 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να παραμείνει στο δημόσιο η Γενική Τράπεζα

Ερώτηση βουλευτών του Κόμματος στη Βουλή

Η επιτακτική ανάγκη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας, την οποία ελέγχει το Ταμείο των στρατιωτικών, ελλοχεύει τον κίνδυνο να περάσει σημαντικό πακέτο μετοχών, καθώς και η διοίκηση της τράπεζας, στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης για ξεπούλημα σειράς πιστωτικών ιδρυμάτων, που τώρα ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου και Στ. Παναγιώτου έφεραν το θέμα στη Βουλή, ρωτώντας τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,τα εξής:

"Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει στη διαμόρφωση και υλοποίηση μιας πιστωτικής πολιτικής που θα παίρνει υπόψη και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας φιλολαϊκής κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης του τόπου, αξιοποιώντας το δημόσιο τομέα του πιστωτικού συστήματος, προωθεί με κάθε τρόπο την ιδιωτικοποίηση σειράς κρατικών τραπεζών. Ετσι, ανάμεσα στις άλλες, προωθεί την ιδιωτικοποίηση και της Γενικής Τράπεζας, της οποίας βασικός μέτοχος είναι το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ). Ειδικότερα, σε πόρισμα σχετικά με τις γενικότερες κατευθύνσεις των μέτρων πολιτικής για τη δομή και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, που υποβλήθηκε στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, σχετικά με τη Γενική Τράπεζα επισημαίνεται η αναγκαιότητα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της. Στο πόρισμα αναφέρεται ότι το ΜΤΣ δε θα ασκούσε το δικαίωμά του (στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου), έτσι ώστε να υπάρξει ένας νέος μεγαλομέτοχος, με τουλάχιστον 35%. Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία περί τίνος πρόκειται, διευκρινίζεται ότι ο νέος μέτοχος θα μπορούσε να αναλάβει και το μάνατζμεντ της τράπεζας.

Οπως είναι φυσικό, οι εξελίξεις αυτές προκαλούν έντονες ανησυχίες στους 1.850 εργαζομένους της τράπεζας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Γενικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί με προϋπόθεση την παραμονή της στο δημόσιο τομέα και σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστούν η απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην τράπεζα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ