Σάββατο 1 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Καμία χαλάρωση στην αντιλαϊκή πολιτική

Το παραπάνω μήνυμα έστειλε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, με το γνωστό πρόσχημα της "ευημερίας" των αριθμών. Ωστόσο, από τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος, ούτε οι αριθμοί ευημερούν, αφού το 1996 σημειώθηκε υπέρβαση του δημοσίου χρέους κατά 400 δισ. δρχ.

Κλίμα κινδυνολογίας, με το γνωστό πρόσχημα ότι αν εμφανιστούν τάσεις χαλάρωσης και δεν τηρηθεί απαρέγκλιτα η εξαγγελθείσα αντιλαϊκή οικονομική πολιτική, θα ανατραπούν τα δήθεν "θετικά" μακροοικονομικά αποτελέσματα που εμφανίζονται μέχρι σήμερα, επιχείρησε να καλλιεργήσει χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,εν μέσω δυναμικών κινητοποιήσεων από όσους θίγονται βάναυσα από τη συγκεκριμένη πολιτική. Ο Ν. Χριστοδουλάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε χτες, αναφερόμενος στην εξέλιξη του προϋπολογισμού του 1996 με βάση τα τελικά στοιχεία και εκτιμώντας ότι τα τελικά αποτελέσματα είναι σε γενικές γραμμές μέσα στους προβλεφθέντες στόχους, ισχυρίστηκε πως "αυτή η σύμπτωση είναι ο κύριος παράγοντας που εμπνέει εμπιστοσύνη και καλό κλίμα". "Το καλό κλίμα", πρόσθεσε, "για να συνεχιστεί, χρειάζεται συνέπεια στην εξαγγελθείσα πολιτική", διότι μόνο τότε θα παγιωθεί το καλό κλίμα και θα μπορέσουμε να μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά.

Οπως τόνισε για το ίδιο θέμα, "το γενικότερο μακροοικονομικό θετικό κλίμα είναι αποτέλεσμα της δημοσιονομικής συγκράτησης και αυτό δεν αποτελεί σήμα για δημοσιονομική χαλάρωση. Η συνέχιση της ίδιας μακροοικονομικής πορείας είναι προϋπόθεση που πρέπει να ενταθεί και να συνεχιστεί και όχι να χαλαρώσει". Οι παραπάνω δηλώσεις είναι σαφές μήνυμα προς τα πλατιά λαϊκά στρώματα (εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αγρότες κλπ.) που είτε βρίσκονται είτε ετοιμάζονται για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εισοδηματική πολιτική αφαίμαξης, που ασκεί σε βάρος τους η κυβέρνηση. Το αν και κατά πόσο βέβαια θα πιάσει τόπο το παραπάνω μήνυμα εξαρτάται κυρίως από τη συνέχιση και την κλιμάκωση της συντονισμένης αντίδρασης του λαϊκού κινήματος.

Εξάλλου, όπως προέκυψε από τις χτεσινές δηλώσεις του Ν. Χριστοδουλάκη, βάσει των οριστικών στοιχείων για την εξέλιξη του περσινού προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια του 1996 σημειώθηκε υπέρβαση του ελλείμματος στην Κεντρική Διοίκηση κατά 400 δισ. δρχ. περίπου. Συγκεκριμένα, το χρέος στην Κεντρική Διοίκηση ανήλθε στο τέλος του 1996 σε 35.995 δισ. δρχ., έναντι 35.605 δισ. δρχ. που είχε προβλεφτεί στον περσινό προϋπολογισμό. Πρόκειται για εμφανώς σημαντική υπέρβαση, αν ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις που υπήρχαν στο τέλος του προηγούμενου έτους, η υπέρβαση του ελλείμματος στην Κεντρική Διοίκηση θα έφτανε γύρω στα 300 δισ. δρχ. Τέλος, ο Ν. Χριστοδουλάκης προέβλεψε χτες ότι το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 107% του ΑΕΠ κατά το 1997, έναντι 110% του ΑΕΠ που διαμορφώθηκε στο 1996.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ