Σάββατο 1 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διάσταση απόψεων για τη στρατηγική νομισματικής πολιτικής

Τη διάσταση απόψεων που έχουν εκδηλωθεί στους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτυπώνει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (ΕΝΙ), με θέμα τη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής. Μικρή περίληψη της έκθεσης έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας.

Στο επίμαχο θέμα της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής, επικρατούν δύο αντιλήψεις. Αυτή που θέλει να τεθούν νομισματικοί στόχοι στην προσφορά χρήματος, η οποία επιτρέπει κάποια μικρά περιθώρια ελιγμών και η ακραία μονεταριστική άποψη, που συνδέει τη νομισματική πολιτική αποκλειστικά και μόνο με τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Οπαδός της δεύτερης αυτής άποψης είναι η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, η οποία είναι σήμερα ο κατ' εξοχήν θιασώτης των μακροχρόνιων πολιτικών λιτότητας για την πάση θυσία μείωση του πληθωρισμού με κάθε κόστος και της πλήρους ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών από κάθε πολιτικό έλεγχο. Αντίθετα, άλλα πολιτικά κέντρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διαισθανόμενα κινδύνους από την πλήρη αποδέσμευση της νομισματικής πολιτικής από τα άλλα κέντρα εξουσίας, προτείνουν μία περισσότερο χαλαρή νομισματική Ενωση, όπου οι εξουσίες των διαφόρων κέντρων θα είναι περισσότερο ισορροπημένες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ