Σάββατο 1 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ
2ο) Ενισχύονται τα προνόμια στους τραπεζίτες

Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την καθιέρωση συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, με βάση το οποίο αναθέτει σε 10 περίπου μεγάλες εμπορικές τράπεζες - αντί αδράς αμοιβής - τη διακίνηση και διαπραγμάτευση των κρατικών τίτλων

Επίσημοι συνδιαχειριστές του υπέρογκου δημοσίου χρέους της χώρας καθίστανται 10 περίπου εμπορικές τράπεζες της χώρας, σύμφωνα με Κανονισμό του υπουργείου Οικονομικών να προωθήσει το θεσμό των Βασικών Διαπραγματευτών. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου οι Βασικοί Διαπραγματευτές - οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες - θα αποκτήσουν και θεσμικές πλέον αρμοδιότητες στη διαχείριση του δημόσιου χρέους, ενώ τους παρέχονται και μία σειρά και νέα προκλητικά προνόμια.

Το λιγότερο που θα κερδίσουν οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες από τη νέα αυτή ρύθμιση είναι περισσότερα κέρδη, χωρίς μάλιστα τον παραμικρό κόπο και ρίσκο. Το σημαντικότερο πάντως στην υπόθεση αυτή, που δεν μπορεί σήμερα να εκτιμηθεί, είναι ότι καθίστανται στην ουσία συνδιαχειριστές του δημοσίου χρέους, το οποίο ξεπερνά σήμερα τα 36 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Σήμερα ένα πολύ σημαντικό τμήμα των κερδών των εμπορικών τραπεζών, που μεταφράζεται σε δεκάδες δισ. δραχμές κάθε χρόνο, οφείλεται στις υπερβολικά μεγάλες προμήθειες που λαμβάνουν οι τελευταίες από τη μεσολάβησή τους στη διάθεση στο ευρύ κοινό τίτλων του δημοσίου. Το ποσό που χορηγεί κάθε χρόνο το υπουργείο Οικονομικών στις μεσολαβούσες εμπορικές τράπεζες, αποτελεί "κρατικό μυστικό", καθώς και οι δύο πλευρές αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν τα σχετικά στοιχεία.

Νέες πηγές κερδών προβλέπεται να αντλήσουν οι εμπορικές τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρίες από τη λεγόμενη εμβάθυνση της δευτερογενούς αγοράς, που θα τους επιτρέπει να εμπορεύονται (να αγοράζουν ή να πωλούν) κρατικούς τίτλους πριν από τη λήξη τους, σε μεγαλύτερη έκταση απ' ό,τι αυτό γίνεται σήμερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, όσοι επιλεγούν σαν βασικοί διαπραγματευτές (οι προϋποθέσεις που τίθενται "φωτογραφίζουν" τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες, ενώ αποκλείονται οι μικρές) διασφαλίζουν τα ακόλουθα προνόμια:

  • Θα συμμετέχουν κατά προτεραιότητα σε συμπληρωματικούς μηχανισμούς χρηματοδότησής τους από την Τράπεζα της Ελλάδας.
  • Θα συμμετέχουν στα όργανα που ασχολούνται με τη λειτουργία των αγορών τίτλων.
  • Θα έχουν άμεση και συνεχή πληροφόρηση σχετικά με τις δανειακές ανάγκες του δημοσίου, τον προγραμματισμό των εκδόσεων κλπ.
  • Θα έχουν ευνοϊκή πρόσβαση στις μη ανταγωνιστικές προσφορές των δημοπρασιών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ