Σάββατο 1 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το ωράριο δεν τελείωσε με τη "συμφωνία κυρίων"

Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της μεγαλοεργοδοσίας του εμπορίου, οι βιοτέχνες και οι μικρέμποροι - όπως επισημαίνει η ΟΒΣΑ - διαφωνούν και ζητούν τη θεσμοθέτηση ενός ανθρώπινου ωραρίου

Το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων δεν εξαντλήθηκε ούτε λύθηκε με τη νέα "συμφωνία κυρίων" μεταξύ κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών του εμπορίου, να κλείνουν τα μαγαζιά το Σάββατο στις 6.00 το απόγευμα. Οι αγώνες θα συνεχιστούν και η ΓΣΕΒΕΕ πρέπει να πρωτοστατήσει. Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), όπου καταγγέλθηκε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία εντάσσεται στα πλαίσια εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανατροπής των εργασιακών σχέσεων με την καταστρατήγηση του οχτάωρου.

Ετσι, λοιπόν, υπογραμμίστηκε, οι αγώνες θα πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους ξεκινώντας μια καμπάνια ενημέρωσης στα μαγαζιά, με περιοδείες και με κατάληξη μεγάλη παναθηναϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους. Οι αγώνες για το ωράριο πρέπει να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα. Σ' αυτά τα πλαίσια, η ΟΒΣΑ καλεί τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) που συνέρχεται σήμερα, να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα αυτό και να προγραμματίσει κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Τόσο, σε ό,τι αφορά το ωράριο, όσο και για όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, η ΟΒΣΑ κατήγγειλε ως κύρια αιτία τη Συμφωνία του Μάαστριχτ και τις εντολές των ντόπιων και ξένων διευθυντηρίων του μεγαλείο κεφαλαίου, που οι ελληνικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν με ευλαβική συνέπεια. Οι πολιτικές αυτές, υπογραμμίστηκε, είναι καταδικασμένες στη συνείδηση τόσο των ΕΒΕ όσο και όλων των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων, των αγροτών, των συνταξιούχων. Η ΟΒΣΑ καλεί τους ΕΒΕ και όλους εκείνους που θίγονται από αυτές τις συμφωνίες και τις ασκούμενες πολιτικές, να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ. Να αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός για την τύχη του, αφού ενημερωθεί σωστά.

  • Τη συγκατάθεση και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου απέσπασαν χτες οι εκπρόσωποι της μεγαλοεργοδοσίας του Εμπορίου, οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ, του ΣΕΣΜΕ και του ΣΕΛΠΕ για τη "συμφωνία κυρίων" για τη δρομολόγηση της νομοθετικής ρύθμισης με τη συνυπογραφή των δύο συναρμόδιων υπουργών, Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας. Ας σημειωθεί ότι στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, η οποία έχει συνυπογράψει την κατάπτυστη συμφωνία που κάθε άλλο παρά βάζει φραγμό στις επιδιώξεις των πολυκαταστημάτων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ