Σάββατο 1 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Χτυπιούνται ανελέητα οι μικροεπενδυτές

Νέα πτώση και χτες των τιμών των μετοχών. Δήλωση του Στ. Θωμαδάκη στο "Ρ"

Προσχεδιασμένη ενέργεια των μεγάλων παιχτών του Χρηματιστηρίου φαίνεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να αποτελεί η σημαντική πτώση των τιμών των μετοχών στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις της βδομάδας. Μετά τις σημαντικές απώλειες την Πέμπτη, ο γενικός δείκτης υποχώρησε και χτες - για τρίτη μέρα - κατά 4,65% στις 1.303 μονάδες, καθώς παρατηρήθηκαν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις μετοχών, τις οποίες οι κάτοχοί τους είχαν αγοράσει πρωτύτερα σε - αρκετά έως πολύ - χαμηλότερα επίπεδα. Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούνται τα κέρδη αυτά είναι στην ουσία πλασματικός. Ομως, οι ζημιές όσων χάνουν - και αυτοί είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία μικροεπενδυτές - έχουν άμεση αντανάκλαση στην τωρινή χρηματιστηριακή αξία των μετοχών τους, που τώρα είναι σημαντικά μικρότερη από τις προγενέστερες τιμές αγοράς.

Επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι η ισχυρή υποχώρηση των τιμών αποδίδεται σε αθρόες πωλήσεις μετοχών θεσμικών χαρτοφυλακίων (Αμοιβαία Κεφάλαια, Εταιρίες Επενδύσεων κτλ.), που εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τις δηλώσεις της Τετάρτης από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Στ. Θωμαδάκη - ο οποίος, ως όφειλε, έκανε λόγο για κινδύνους εκδήλωσης κερδοσκοπικών κινήσεων - καλλιέργησαν κλίμα πανικού, αποκομίζοντας οι ίδιοι κέρδη εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.

Με δήλωσή του στο "Ρ", ο τελευταίος αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτει μερίδα του Τύπου και του χρηματιστικού κεφαλαίου για "άστοχη παρέμβαση", σημειώνοντας πως: "Από τις μεγάλες διακυμάνσεις των μετοχών στην αγορά, συνήθως ζημιώνονται οι μικροεπενδυτές, οι οποίοι δεν είναι καλά πληροφορημένοι. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οφείλει να εφιστά την προσοχή των επενδυτών, να τους συνιστά ψυχραιμία και σωστές επενδυτικές επιλογές. Εμείς, αυτό και μόνο αυτό κάναμε και δεν το θεωρούμε παρέμβαση".

Ομως, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Απ. Φωτιάδης συνεχίζει να το παίζει ...Πόντιος Πιλάτος. Με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ (Α πρόγραμμα) επιρρίπτει ευθύνες στον Στ. Θωμαδάκη, επειδή"υπερτονίστηκε η διάσταση που έδωσε η ίδια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς" και δηλώνει αισιόδοξος για συνέχιση της θετικής πορείας του Χρηματιστηρίου. Γίνεται συνεπώς αντιληπτό ότι κάποιοι θέλουν τον Στ. Θωμαδάκη στο ρόλο του "εξιλαστήριου θύματος", προκειμένου να βγει "λάδι" η κυβέρνηση.

  • Ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά τα σενάρια που φέρουν τη συγκεκριμένη κυβερνητική ανάμειξη να αποτελεί μεθοδευμένη προσπάθεια μετατόπισης κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο στα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, δηλώνοντας πως "οι απαιτήσεις του δημοσίου αυτή τη στιγμή είναι χαμηλές και θα παραμείνουν χαμηλές μέχρι το φθινόπωρο".
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκευωρία! (2003-06-20 00:00:00.0)
Συνεχίζεται ο κατήφορος (2001-01-30 00:00:00.0)
Το μεγάλο κεφάλαιο τρώει το μικρό (2000-06-15 00:00:00.0)
Ελντοράντο χρυσοκανθάρων το ελληνικό Χρηματιστήριο (1998-04-29 00:00:00.0)
Καραδοκούν οι αετονύχηδες (1997-06-14 00:00:00.0)
Πώς στήθηκε το κόλπο (1996-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ