ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
«Υποδοχή» με κινητοποιήσεις

Στις προετοιμασίες της κατάπτυστης διαδικασίας ρίχνεται η κυβέρνηση, σε θέση μάχης οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας
Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας
Λίγες μόνο μέρες απομένουν μέχρι τις 24 του Αυγούστου, ημερομηνία επίσημης έναρξης του «κοινωνικού διαλόγου» για τις εργασιακές σχέσεις, με τον οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να «τινάξει στον αέρα» θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, κερδισμένα με αίμα και αγώνες πολλών χρόνων. Την ίδια μέρα, ωστόσο, αρχίζει με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και το αγωνιστικό πρόγραμμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, το οποίο σε πρώτη φάση θα ξεδιπλωθεί μέχρι και τον Οκτώβρη, έτσι ώστε να οργανωθεί η συνεπής και συστηματική αντίσταση των εργαζομένων στα αντεργατικά σχέδια που προσπαθούν να επιβάλουν κυβέρνηση, βιομήχανοι και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να «νομιμοποιήσει», μέσα από τη διαδικασία του ψευδεπίγραφου διαλόγου, μια σειρά μέτρων που στρέφονται κατά του 8ωρου και της πλήρους απασχόλησης. Η αύξηση του ορίου απολύσεων, η ενίσχυση και η διεύρυνση στο δημόσιο της μερικής απασχόλησης, η κατάργηση των υπερωριών, αφού πρώτα καταρρακωθεί κάθε έννοια δεδομένου ωραρίου εργασίας, η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση για να πετύχει τους σκοπούς της.

Ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, επέστρεψε χτες από τις ολιγοήμερες διακοπές του για να ρυθμίσει τις τελευταίες εκκρεμότητες του «κοινωνικού διαλόγου», αν και τα βασικά ζητήματα έχουν ήδη ρυθμιστεί, με τη βοήθεια και των συμβιβασμένων ηγεσιών στις κορυφαίες οργανώσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η κυβέρνηση, και το αρμόδιο υπουργείο, φρόντισε με τις πρώτες επαφές της μέσα στον Ιούλη να καταθέσει τις «εννέα» θεματικές ενότητες του «διαλόγου» και να εξασφαλίσει - χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία - τη συμμετοχή όλων των... «κοινωνικών εταίρων».

Την ώρα που το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να «σφυρηλατήσουν την αγωνιστική τους ενότητα, να συντονίσουν την πάλη τους με την αγροτιά και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, να δώσουν, με αποφασιστικότητα και προοπτική, σκληρές ταξικές μάχες», η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει τους εργαζόμενους στο περιθώριο και να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική.

Ωστόσο, από τη μάχη που έδωσε το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΜΕ, με περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς σε όλη τη χώρα, για να ενημερώσει τους εργαζόμενους και να τους καλέσει να συμμετάσχουν στο αγωνιστικό του πρόγραμμα, προκύπτει πως η πολιτική της κυβέρνησης δε θα προχωρήσει όσο εύκολα νομίζει.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Κάλεσμα συσπείρωσης κι αγώνα

Οι κίνδυνοι που απειλούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά διακαιώματα των εργαζομένων του νησιού, συζητήθηκαν εκτενώς σε πρόσφατη σύσκεψη 

Κάλεσμα προς την εργατική τάξη της Λέσβου ώστε συσπειρωμένη και ενωμένη να αντιπαλέψει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης απηύθυναν το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνηςαλλά και άλλοι φορείς του νησιού στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με θέματα το ασφαλιστικό, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την ανεργία. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και έκαναν τοποθετήσεις πολλοί εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων του νησιού.

Εισηγητής για τα τοπικά, ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα ήταν ο Δημήτρης Σιαμέτης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος εστίασε την ομιλία του στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο νησί και έχουν να κάνουν με τα χαμηλά μεροκάματα, τις χαμηλές συντάξεις, τη μεγάλη ανεργία που τους πλήττει, τη «μαύρη εργασία» κ.ά. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚ υπογράμμισε ότι στη Λέσβο το 1999 υπήρχε αύξηση των ανέργων κατά 25% (από 1.856 σε 2.325) σε σχέση με το 1998. Επίσης ανέφερε ότι το 80% των συνταξιούχων του νησιού παίρνουν συντάξεις κάτω των 140.000 δρχ.! «Ολα αυτά δείχνουν ανάγλυφα την κατάσταση της εργατικής τάξης στο νομό μας και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των συνδικαλιστικών στελεχών και των εργαζομένων», τόνισε ο Δημ. Σιαμέτης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντώνης Αντύπας, εκπρόσωπος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), ο οποίος «καυτηρίασε» τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που βάζουν πλάτη στο έργο της κατεδάφισης του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Επίσης ανέπτυξε τους άξονες της έκθεσης Σπράου για τη «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας και την είσοδό του στα ανταγωνιστικά καπιταλιστικά δεδομένα του χρηματιστηριακού τζόγου, που σημαίνει αφαίμαξη των κεφαλαίων των εργαζομένων από τους τραπεζίτες, εφοπλιστές, κλπ. Επιπλέον αναφέρθηκε στη συνθήκη του Αμστερνταμ, που μιλά για ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων.

Παράλληλα ο Αντ. Αντύπας αναφέρθηκε στο λεγόμενο τριαξονικό μοντέλο ασφάλισης τύπου Χιλής, που επιχειρείται να εφαρμοστεί και στη χώρα μας με πρώτο άξονα μια ελαστική σύνταξη σαν βοήθημα, δεύτερο την ανταποδοτική σύνταξη από τις εισφορές εργοδοτών - εργαζομένων και τρίτο τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Επίσης αναφέρθηκε στις κύριες κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθεί η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κατάργηση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, μείωση εργοδοτικών εισφορών, μείωση συντάξεων κατά 60% και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους.

Την ομιλία του έκλεισε ο Αντ. Αντύπας με τις προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που συνοψίζονται στα εξής: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, ασφαλιστική κάλυψη όλων των ανασφάλιστων και αντιμετώπιση της ανεργίας, επιστροφή των αποθεματικών των ταμείων, απόδοση των οφειλών ιδιωτικού και δημοσίου τομέα προς το ΙΚΑ.

ΜΕΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΟΧΙ στις απολύσεις!

Εκτη μέρα απεργίας των εργαζομένων στην κατασκευή ατμοηλεκτρικού σταθμού, ενάντια σε 90 απολύσεις από την εργοδοσία

Τις διόδους του υπό κατασκευή ατμοηλεκτρικού έργου στη Μελίτη Φλώρινας συνεχίζουν να κρατούν κλειστές για έκτη μέρα οι εργαζόμενοι σ' αυτό, με αποτέλεσμα να «νεκρώσει» ο σταθμός ηλεκτρικού ρεύματος της περιοχής. Οι απεργοί διαμαρτύρονται για την απόφαση της κατασκευαστικής εταιρίας «Οδών και Οδοστρωμάτων» να απολύσει 90 άτομα που απασχολούνταν σ' αυτό, καταγγέλλοντας τους υπεύθυνους της παραπάνω εταιρίας, καθώς και τη διοίκηση της ΔΕΗ, ότι αθέτησαν μια σειρά υποσχέσεις τους, μεταξύ των οποίων ότι δε θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος πριν ολοκληρωθεί το έργο.

Επίσης, οι απεργοί απορρίπτουν τη θέση της εταιρίας ότι δεν έχει δουλιά να προσφέρει στους εργαζόμενους, γιατί δεν είναι έτοιμες κάποιες μελέτες των έργων και κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις που ακολουθούνται τόσο από την κατασκευαστική εταιρία που πήρε την εργολαβία των οικοδομικών έργων, όσο και από τον όμιλο των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών και ξένων εταιριών, που είναι οι ανάδοχοι του έργου. Να σημειωθεί ακόμη ότι μετά από συνέλευσή τους οι απεργοί αποφάσισαν να απορρίψουν την τελευταία πρόταση που έκανε ο όμιλος, σύμφωνα με την οποία οι απολυμένοι θα επαναπροσλαμβάνονταν μέσα στο Σεπτέμβρη και ζήτησαν για μια ακόμη φορά την άμεση επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της Μελίτης βρίσκονται δίπλα στους απεργούς, ενώ σχεδιάζουν παράλληλα και οι ίδιοι να αρχίσουν μια σειρά αγωνιστικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να ενδιαφερθεί, τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ, όσο και η κυβέρνηση και να γίνουν δεκτά τα αιτήματα των απεργών. Τη συμπαράστασή του εξέφρασε κλιμάκιο της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ που επισκέφθηκε τους εργαζόμενους. Τα μέλη της επιτροπής αγώνα επισήμαναν στα στελέχη του Κόμματος ότι οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν μέχρις ότου η ΔΕΗ και η εταιρία αναιρέσουν την απόφασή τους.

«Πλαίσια στήριξης» του κεφαλαίου

Η«Απασχόληση και επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό», μέσω των πόρων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, είναι μία από τις ενότητες συζήτησης στον ψευδεπίγραφο «κοινωνικό διάλογο» για τις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση δε χάνει ευκαιρία να αναφέρεται στις χρηματοδοτικές «διευκολύνσεις» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Διευκολύνσεις, όμως, για ποιον και γιατί; Πέρα από κάθε αμφιβολία, η Ευρωπαϊκή Ενωση οικοδομεί τα χρηματοδοτικά της σχέδια στη βάση εξυπηρέτησης των κατευθύνσεών της και αυτές οι κατευθύνσεις, εξίσου αναμφισβήτητες, έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, από πλούτο που παράγεται με τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Από αυτές τις κατευθύνσεις δε θέλει να ξεφύγει η κυβέρνηση. Δεν έχει και κανένα λόγο, εξάλλου, να έρθει σε αντίθεση με την πολιτική της. Ετσι, περιχαρής ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωνε ότι θα δαπανηθούν 2,2 τρισ. δραχμές στις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας μέσα από την «ανάπτυξή» τους, η οποία θα προέλθει από την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητάς» τους, υποτίθεται. Δεδομένο είναι ότι η κυβέρνηση δε θα μπορούσε να απαντήσει, αν τη ρωτούσαν, πόσες θέσεις εργασίας δημιούργησαν οι τεράστιες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, στις οποίες επιδόθηκε με ανάλογα προσχήματα τα προηγούμενα χρόνια. Για το μέσο άνθρωπο, όμως, δε γεννάται καν αυτό το ερώτημα, καθώς κανείς απλός άνθρωπος και εργαζόμενος δεν αμφιβάλλει ότι από τα λεφτά που δίνονται στους επιχειρηματίες, τίποτα δεν κερδίζει αυτός.

Τα περί επιδοτήσεων και ανάπτυξης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι φτηνά προσχήματα για τη δικαιολόγηση της προκλητικής ενίσχυσης των βιομηχάνων, για να ξεγελαστούν οι εργαζόμενοι και να δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε μέτρα που αποφασίζονται στο όνομά τους, αλλά στρέφονται εναντίον τους. Πολύ απλά, όταν τα κυβερνητικά στελέχη και οι βιομήχανοι αναφέρονται στις έννοιες «απασχόληση» και «ανθρώπινο δυναμικό», έχουν στο μυαλό - και στη δράση - τους την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Στο «χορό» έχουν μπει και οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα. Υιοθετούν τη φρασεολογία, αλλά και τη σκοπιμότητα της χωρίς όρια χρηματοδότησης των βιομηχάνων. Αναλαμβάνουν να κάνουν τις δικές τους μελέτες στην κατεύθυνση της «καλύτερης» διαχείρισης των πόρων, δέχονται απερίφραστα τη συλλογιστική της «ανάπτυξης» και της «ανταγωνιστικότητας». Υπονομεύουν έτσι τα συμφέροντα των εργαζομένων, αποπροσανατολίζουν με τη σειρά τους και εδραιώνουν με την τακτική τους τη σύγχυση στην εργατική τάξη.


Γ. Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ