Πέμπτη 17 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
«Υποδοχή» με κινητοποιήσεις

Στις προετοιμασίες της κατάπτυστης διαδικασίας ρίχνεται η κυβέρνηση, σε θέση μάχης οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας
Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας
Λίγες μόνο μέρες απομένουν μέχρι τις 24 του Αυγούστου, ημερομηνία επίσημης έναρξης του «κοινωνικού διαλόγου» για τις εργασιακές σχέσεις, με τον οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να «τινάξει στον αέρα» θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, κερδισμένα με αίμα και αγώνες πολλών χρόνων. Την ίδια μέρα, ωστόσο, αρχίζει με συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και το αγωνιστικό πρόγραμμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, το οποίο σε πρώτη φάση θα ξεδιπλωθεί μέχρι και τον Οκτώβρη, έτσι ώστε να οργανωθεί η συνεπής και συστηματική αντίσταση των εργαζομένων στα αντεργατικά σχέδια που προσπαθούν να επιβάλουν κυβέρνηση, βιομήχανοι και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να «νομιμοποιήσει», μέσα από τη διαδικασία του ψευδεπίγραφου διαλόγου, μια σειρά μέτρων που στρέφονται κατά του 8ωρου και της πλήρους απασχόλησης. Η αύξηση του ορίου απολύσεων, η ενίσχυση και η διεύρυνση στο δημόσιο της μερικής απασχόλησης, η κατάργηση των υπερωριών, αφού πρώτα καταρρακωθεί κάθε έννοια δεδομένου ωραρίου εργασίας, η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση για να πετύχει τους σκοπούς της.

Ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, επέστρεψε χτες από τις ολιγοήμερες διακοπές του για να ρυθμίσει τις τελευταίες εκκρεμότητες του «κοινωνικού διαλόγου», αν και τα βασικά ζητήματα έχουν ήδη ρυθμιστεί, με τη βοήθεια και των συμβιβασμένων ηγεσιών στις κορυφαίες οργανώσεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η κυβέρνηση, και το αρμόδιο υπουργείο, φρόντισε με τις πρώτες επαφές της μέσα στον Ιούλη να καταθέσει τις «εννέα» θεματικές ενότητες του «διαλόγου» και να εξασφαλίσει - χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία - τη συμμετοχή όλων των... «κοινωνικών εταίρων».

Την ώρα που το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να «σφυρηλατήσουν την αγωνιστική τους ενότητα, να συντονίσουν την πάλη τους με την αγροτιά και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, να δώσουν, με αποφασιστικότητα και προοπτική, σκληρές ταξικές μάχες», η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει τους εργαζόμενους στο περιθώριο και να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική.

Ωστόσο, από τη μάχη που έδωσε το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΜΕ, με περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς σε όλη τη χώρα, για να ενημερώσει τους εργαζόμενους και να τους καλέσει να συμμετάσχουν στο αγωνιστικό του πρόγραμμα, προκύπτει πως η πολιτική της κυβέρνησης δε θα προχωρήσει όσο εύκολα νομίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ